Της Γλύκας Παυλίδου

«Μόλις φορέσει τα χρώματα του φθινοπώρου, η Βάλια Κάλντα είναι ένας υπέροχος προορισμός για να απολαύσει κανείς την ομορφιά της φύσης κα τη γαλήνη του τοπίου.»

Στη σκιά ευθυτενών μαύρων πεύκων και στις ρίζες αγέρωχων ρόμπολων, πλάι σε φουσκωμένα ρυάκια που αναβλύζουν από παντού γάργαρο νερό, τα νωπά χνάρια της αρκούδας και του αγριογούρουνου, o ρυθμικός κτύπος του μαύρου δρυοκολάπτη και το χαρούμενο περπάτημα της σταχτοσουσουράδας σημειογραφούν έναν από τους τελευταίους αμόλυντους θύλακες άγριας ζωής της ελληνικής φύσης.

Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες στη Βάλια Κάλντα ανέβαιναν μόνο Βλάχοι, στην πλειονότητα τους κτηνοτρόφοι με τα Κοπάδια τους. Υποταγμένοι στη φύση, καθώς από αυτές εξαρτιόταν η επιβίωση τους, συμβίωναν για αιώνες με την άγρια ζωή δείχνοντας σεβασμό και δέος.

Αργότερα, με το άνοιγμα των δασικών δρόμων άρχισαν να «εισάγονται» στη Βάλια Κάλντα νέα ήθη, μαζί με νέες ανθρώπινες δραστηριότητες όπως αυτή του πεζοπόρου, του φυσιοδίφη, του εκδρομέα, του κατασκηνωτή, του κυνηγού… Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς τους πρόσκαιρους επισκέπτες, εκτιμώντας ίσως την άγρια ομορφιά του αμόλυντου τοπίου συμπεριφέρθηκαν καλύτερα από ότι σε άλλους ορεινούς όγκους της πατρίδας μας.

Αλλά και στην αντίθετη περίπτωση, η Βάλια Κάλντα προικισμένη από την ίδια την φύση της, πάντα θα μπορεί να αποτοξινώνεται και να γιατρεύεται. Λόγω της ιδιόμορφης μορφολογίας της και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, η «χειμερία νάρκη» των 5 και περισσοτέρων μηνών κάθε χρόνο, θα είναι πάντα το βάλσαμο για τη Ζεστή Κοιλάδα.

Πριν αποφασίσεις να επισκεφτείς τον Τόπο αυτό, μάθε να συμπεριφέρεσαι με σεβασμό στο δάσος. Αν είσαι υπομονετικός η Βάλια Κάλντα θα σε ανταμείψει. Το φευγαλέο πέρασμα της καφετιάς αρκούδας πίσω από τις συστάδες των μαυρόπευκων, το σύρσιμο της βίδρας πριν βουτήξει στα καθάρια νερά του Ακρουδορέματος, τα νεογέννητα αγριογούρουνα που βόσκουν λαίμαργα σε Κάποιο ξέφωτο, είναι εικόνες ανεπανάληπτες που μόνο εσύ θα έχεις δει και στιγμές μοναδικές που μόνο εσύ θα έχεις βιώσει, είναι πολύτιμα δώρα που απλόχερα σου χάρισε.

Όμως και τη μυρωδιά της θα θυμάσαι, που αναδύεται από το νωπό το χώμα, τους πανέμορφους κρόκους που η ζεστασιά της άνοιξης σκορπίζει ολόγυρα, τις πολύχρωμες πεταλούδες που θα συναντάς, τίποτα δε θα ξεχάσεις ποτέ. Είναι μια μάγισσα της φύσης η Βάλια Κάλντα, που θα σε πλανέψει με τη σιωπηλή της ομορφιά κι ένα κομμάτι σου θα μείνει εκεί, μαζί της…

Βέβαια, φρόνιμο είναι να τολμήσετε όλες αυτές τις υπέροχες διαδρομές μαζί με κάποιον ντόπιο ή να απευθυνθείτε στο Γραφείο Οικοτουρισμού Γρεβενών που οργανώνει εκδρομές στην περιοχή (κινητό: 6977772542).

Fast lnfo : Πληροφορίες για το Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου, το οικοσύστημα, τα μονοπάτια που το διασχίζουν κ.ά. θα πάρετε στα Κέντρα Ενημέρωσης που λειτουργούν στο χωριό Βοβούσα του Ανατ. Ζαγορίου (26560 22811), στο χωριό Μαυραναίοι Των Γρεβενών, στον δρόμο προς Περιβόλι (24620 87563), στη Μηλιά Μετσόβου (26560 61356) και Μέτσοβο (26560 41980).

Share This