Οι πόλεμοι είναι οι χειρότεροι περίοδοι βίας και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το βλέπουμε στους πολέμους που οδήγησαν σε ένα τεράστιο κύμα προσφυγικού πόνου και θανάτων, το βλέπουμε στο πολεμικό σκηνικό τρόμου και διάχυτου φόβου που στήνεται στην Ευρώπη, το βλέπουμε στην Ελλάδα. Το βλέπουμε στην Ελλάδα γιατί αν η φτώχεια δεν είναι βία, τότε τι είναι; Βία είναι να στερείσαι βασικά αγαθά για την επιβίωση σου, βία είναι να χάνεις τη δουλειά σου, βία είναι να σου παίρνουν το σπίτι, βία είναι να μην έχεις πρόσβαση στο σύστημα υγείας, βία είναι να μη μπορείς να προσφέρεις στο παιδί σου τα βασικά εφόδια για μια όμορφη παιδική ηλικία.

Ναι, αλλά εγώ; Εγώ πως μπορώ να τα αλλάξω όλα αυτά; Πως μπορώ να αλλάξω τον κόσμο; Να τον κάνω καλύτερο;

Μάλλον δεν μπορώ, μπορώ όμως να αλλάξω τον εαυτό μου και αν έχω την τύχη να βρω ακόμη έναν να κάνω μαζί του μια κοινότητα. Οι κοινότητες ανθρώπων είναι αυτές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, είναι αυτές όπου ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει, να προστατευθεί, όχι να κρυφτεί, να βρει τον ρόλο που η βία του στέρησε, να γίνει αποδεκτός παρά την όποια διαφορετικότητα του. Μια κοινότητα μπορεί να είναι μια τάξη ενός σχολείου, όπου ο εκπαιδευτικός κατάφερε να πάει κόντρα στο εκπαιδευτικό σύστημα τροχοπέδη της ελεύθερης παιδείας, μια κοινότητα μπορεί να είναι μια γειτονιά όπου οι κάτοικοι της νοιάζονται για το γείτονα, μια κοινότητα είναι το Ελεύθερο Σχολείο της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.

Ένα όνειρο, που έγινε σκέψη και μια σκέψη που έγινε πράξη.

Η κοινότητα του Ελεύθερου Σχολείου χωράει όλα τα παιδιά της πόλης, ακόμη και τα μη προνομιούχα. Όλα εκείνα τα παιδιά που η βία της εποχής τους στέρησε κάτι από την παιδικότητα τους.

Η κοινότητα του Ελεύθερου Σχολείου προσφέρει το αντίδοτο στη βία, αγάπη, αποδοχή, αλληλεγγύη.

Η κοινότητα του Ελεύθερου Σχολείου φιλοξενεί, σήμερα, 130 παιδιά (από Α΄ Δημοτικού μέχρι Γ΄ Λυκείου)  και 80 εκπαιδευτές και ανθρώπους που στηρίζουν εθελοντικά τη λειτουργία του.

Η κοινότητα του Ελεύθερου Σχολείου λειτουργεί με όρους αυτοδιαχείρισης, καθώς δεν έχει ενοχλήσει κανένα δημόσιο φορέα για χρήματα.

Η κοινότητα του Ελεύθερου Σχολείου λειτουργεί με όρους αυτοοργάνωσης, καθώς δεν έχει διοικητικά συμβούλια και προέδρους, αλλά όλοι μαζί συμμετέχουν στις αποφάσεις.

Η κοινότητα του Ελεύθερου Σχολείου είναι οι σκέψεις και τα λόγια των παιδιών και των εθελοντών που συμμετέχουν σ’ αυτό. Με αφορμή την προετοιμασία του άρθρου για το #together ρωτήσαμε παιδιά και εθελοντές «τι σημαίνει γι’ αυτούς το Ελεύθερο Σχολείο». Στις απαντήσεις ακούσαμε όμορφα πράματα για την χαρά, την αλληλεγγύη, τους στόχους και μερικά άσχημα πράματα για την φτώχεια, την κρίση, την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Αυτό που κρατήσαμε όμως, και θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας είναι μερικές φράσεις που έκαναν την καρδιά μας να κάνει ένα τρελό χοπ χοπ και ένα δυνατό γιάμπα γιάμπα ντου!

 

Παιδιά του Ελεύθερου Σχολείου

Β’ Δημοτικού

Μου αρέσει να παίζω στην αυλή. Μου αρέσει πολύ η κυρία μου γιατί κάνουμε πολύ καλά πράγματα που είναι ωραία! Α.Τ.

Μου αρέσει να παίζω στην αυλή και να κάνω τα μαθήματα! Α.Ζ

Μου αρέσει το θέατρο. Μου αρέσει το σχολείο. Μου αρέσει το φαγητό. Μου αρέσουν τα μακαρόνια. Α.Κ.

Γ΄ Δημοτικού

Για μένα το Ελεύθερο Σχολείο σημαίνει πολλά γιατί μαθαίνω καινούρια πράγματα. Ν.Ν.

Δ΄ Δημοτικού

Δεν μας λέει κάποιος να κάνουμε κάτι με το ζόρι. Εδώ μαθαίνουμε, γελάμε, διασκεδάζουμε.

Χαίρομαι να έρχομαι γιατί μαθαίνω περισσότερα πράγματα. Α.Κ.

Ε΄ Δημοτικού

Μου αρέσει το Ελεύθερο Σχολείο γιατί μου μαθαίνουν πολλά πράγματα που δεν τα ξέρω. Έρχομαι δύο χρόνια, με βοηθάνε στις ασκήσεις και σε πολλά άλλα πράγματα. Δε θέλω να φύγω! Α.Τ.

Πάω 5 χρόνια στην ΑΡΣΙΣ. Μ’ αρέσει πάρα πολύ να πάω. Διαβάζω, παίζουμε ωραία, πάμε θέατρο, πάμε εκδρομές, μας βοηθούν όταν έχουμε ανάγκη. Μας προσέχουν, είναι σαν να είναι το δικό μου σχολείο. Θέλω να είμαι για πάντα στην ΑΡΣΙΣ! Β.Ρ.Χ.

ΣΤ΄ Δημοτικού

Αυτό το σχολείο είναι για να περνάμε ωραία, επίσης για να κάνουμε πολλά μαθήματα. Ερχόμαστε την Τετάρτη και την Πέμπτη. Αυτό το σχολείο το λένε ΑΡΣΙΣ. Μ.Μ.

Το Ελεύθερο Σχολείο για μένα σημαίνει κάτι καλό γιατί μαθαίνω πολύ. Κάνω τα μαθήματα μου και μ’ αρέσει. Ε.Ζ.

Το Ελεύθερο Σχολείο μ’ αρέσει γιατί έρχομαι να μαθαίνω και να γνωρίζω καινούριους φίλους. Γ. Ζ.

Για μένα το Ελεύθερο Σχολείο είναι να περνάω καλά και μου αρέσει η ΑΡΣΙΣ. Σ.Τ.

 

Και ‘κει που πάμε να μιλήσουμε και με τα μεγάλα παιδιά, μιας και η ώρα είχε πάει 6 κι άρχισαν να έρχονται του Γυμνασίου, πετάγεται ένας μπόμπιρας και μας λέει:

-Το ξέρατε; Εμείς πέρυσι είχαμε κάνει κι ένα comic!

-Και τι ήταν αυτό το comic; ρωτάμε.

-Για το Σχολείο μας! μας απαντά λες και ήταν αυτονόητο.

Ορίστε και το comic. Tα παιδιά σε συνεργασία με τους εθελοντές – εκπαιδευτές του Ελεύθερου Σχολείου είχαν πάρει μέρος στον Πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Μπορεί να μην πήραν και το Α΄ Βραβείο, πήραν όμως έπαινο και αυτό είναι αρκετό. Η χαρά της συμμετοχής και το καμάρι αξίζει περισσότερο! Θαυμάστε τα!

 

 

 

 

Β΄ Γυμνασίου

Ελεύθερο Σχολείο για μένα σημαίνει να λέμε ελεύθερα τη γνώμη μας. Σ.Κ.

Ελεύθερο Σχολείο για μένα σημαίνει ελευθερία. Δ.Π.

Το Ελεύθερο Σχολείο για μένα είναι ένα βοήθημα στα μαθήματα του σχολείου. Λ.Α.

Γ΄ Γυμνασίου

Το Ελεύθερο Σχολείο μου προσφέρει μάθηση. Α.Ρ.

Το Ελεύθερο Σχολείο για μένα σημαίνει κοινωνικοποίηση. Ε.Κ.

Το Ελεύθερο Σχολείο για μένα σημαίνει επικοινωνία, δημιουργία, σχέσεις εμπιστοσύνης με τους καθηγητές. Β.Σ.

Το Ελεύθερο Σχολείο για μένα σημαίνει μάθηση αλλά και δραστηριότητες. Μ.Κ.

Α΄ Λυκείου

Για μένα το Ελεύθερο Σχολείο είναι ένας χώρος όπου όλοι είναι ίσοι και ίδιοι ανεξαρτήτως γλώσσας και θρησκείας. Μ.Χ.

Δεν τα λένε ωραία τα παιδιά; Ούτε δευτερόλεπτο δεν έκατσαν να χασομερίσουν. Με το που τα ρωτήσαμε τι είναι το Ελεύθερο Σχολείο για ‘σας, μεμιάς έλαμψαν τα ματάκια τους σαν μικρά φωτάκια που παίρνουν φως από τον ήλιο την ημέρα και φέγγουν τη νύχτα. Μας έσκασαν κι ένα χαμόγελο κοιτώντας μας πονηρά σαν λένε: Νάρα νανάρα, ζήλια κουρκουμπίλια, εσείς δεν είχατε τέτοιο Σχολείο! Δεν ξέραμε αν θα ‘πρεπε να κλάψουμε ή να γελάσουμε.

Στο διάλειμμα συναντήσαμε και κάποιους εθελοντές εκπαιδευτές του Ελεύθερου Σχολείου. Τι να πει κανείς για αυτά τα παιδιά που λειτουργούν ομαδικά, με απώτερο στόχο τη συμβολή στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής; Έχουν ξεχάσει το «εγώ». Λειτουργούν μόνο με το «εμείς».

 

Εθελοντές

Η ΑΡΣΙΣ ήρθε για μένα σε μία περίοδο που ένιωθα περίεργα. Ένιωθα ότι δεν έδινα τίποτα, ότι δεν προσέφερα πουθενά. Ίσως και λόγω ανεργίας. Έγινε ένας τόπος έκφρασης συναισθημάτων και προσφοράς στον διπλανό. Και όχι σε οποιονδήποτε, αλλά σε παιδιά. Επιτέλους θα έκανα αυτό που σπούδασα και αγαπώ και ταυτόχρονα θα βοηθούσα κάποιους που ίσως με χρειάζονται. Νιώθω κάθε μέρα δημιουργική, ζωντανή δίπλα τους. Μαθαίνω κι εγώ από τους μαθητές, όχι μόνο εκείνοι από εμένα. Παράγεται έργο που δεν έχει να κάνει μόνο με γνώσεις αλλά και με συμπεριφορά, με αξίες. Είμαστε μέλη μιας όμορφης παρέας στην οποία μπορούμε να στηριχτούμε. Για μένα προσωπικά, αλλά νομίζω και για τους υπόλοιπους, αποτελεί μία διέξοδο στην δύσκολη και απρόσωπη εποχή που ζούμε. Εδώ είμαστε οικογένεια! Ανήκουμε κάπου! Και όλοι έχουν ανάγκη να ανήκουν κάπου! Γ.Τ.

Το Ελεύθερο Σχολείο είναι εδώ για να καλύψει το κενό της ενισχυτικής διδασκαλίας, αλλά και να δημιουργηθούν ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ των εκπαιδευτών και των μαθητών, βοηθώντας έτσι στην διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, μέσα από συζητήσεις για οτιδήποτε τους απασχολεί και την κατανόηση του εθελοντισμού. Κ.Τ.

Ελεύθερο Σχολείο για μένα είναι η αγάπη και η πίστη στον άνθρωπο, στην ελευθερία, στην ισότητα και στη δικαιοσύνη, κόντρα στη χαλεπότητα των καιρών που εκκολάπτει τα ακριβώς αντίθετα. Μ.Δ.

Το «Ελεύθερο Σχολείο» της ΑΡΣΙΣ στην πόλη της Κοζάνης δίνει μια μοναδική ευκαιρία σε όλους, όπως και σε μένα, να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο τους χρόνο δημιουργικά παράγοντας κοινωνικό έργο μέσω της προσφοράς τους σ´ ένα σύνολο παιδιών μη προνομιούχων. Σε κοινωνίες όπως οι σημερινές, όπου ο ατομικισμός κυριαρχεί, είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοια πεδία δράσης που σχετίζονται με παιδιά και μάλιστα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που είναι εκτεθειμένες στον άμεσο κίνδυνο της παραβίασης των βασικών τους δικαιωμάτων. Η ΑΡΣΙΣ με το Ελεύθερο Σχολείο παρέχει στα παιδιά υπηρεσίες και αγαθά που ίσως να στερούνταν, καλύπτει κατά κάποιον τρόπο κενά που δημιουργεί η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού. Δυστυχώς στα κρατικά σχολεία είθισται να εφαρμόζεται άνιση μεταχείριση των παιδιών με αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση των μη «ευνοημένων». Σ´ ένα ελεύθερο σχολείο όπως αυτό της ΑΡΣΙΣ τα παιδιά μυούνται σε αξίες και ανθρώπινα ιδεώδη όπως αυτά της αγάπης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης. Έχουν πρόσβαση στο μεγαλείο της μάθησης και της γνώσης, αισθάνονται ασφάλεια και ισότητα και εξελίσσονται σε ευτυχισμένες προσωπικότητες που εκφράζονται και ενέργουν ελεύθερα. Η συμμετοχή μου στην ΑΡΣΙΣ ως εθελόντρια εκπαιδευτικός είναι μια εμπειρία που με γεμίζει με τη χαρά και τη συναισθηματική ικανοποίηση της ανιδιοτελούς προσφοράς και της συνεισφοράς στην αντιμετώπιση βασικών κοινωνικών προβλημάτων και αναγκών. Μ.Ν.

Ελεύθερο σχολείο για μένα είναι ένα σχολείο που επιτρέπει στο κάθε παιδί να αγαπήσει τη μάθηση, να αποκτήσει ερεθίσματα, να ανακαλύψει τις κλίσεις του και να διαπρέψει με τον δικό του τρόπο. Ε.Κ.

Το ελεύθερο σχολείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς μεταβάλλεται και εξελίσσεται αφού προσδιορίζεται από τα μέλη τους και τις μεταξύ τους σχέσεις. Είναι εμπειρία, δοκιμασία υπομονής και επιμονής μα πάνω απ’ όλα είναι οικογένεια. Χ.Κ.

Το ελεύθερο σχολείο είναι μια ανοιχτή αγκαλιά με στόχο όχι μόνο τη γνώση αλλά κυρίως την παιδεία κ τη δράση Β.Μ.

Το ελεύθερο σχολείο είναι Έμπνευση! Δίνει ελπίδα ότι μπορεί η μάθηση να γίνει χαρά και η δημιουργία μέρος της ζωής μας. Ν.Λ.

Δημιουργία , έκφραση και ελευθερία στο να κάνεις πράγματα τόσο με τα παιδιά όσο και με τους ενήλικες με διαφορετικό τρόπο! Πέρα από την τυπική μάθηση και τα οφέλη, είναι να τους δώσεις το ερέθισμα να σκεφτούν τις καταστάσεις λίγο διαφορετικά! Ε.Κ.

To Ελεύθερο Σχολείο σημαίνει στήριξη και ενδυνάμωση, δημιουργία και υποστήριξη προς τα παιδιά! Θ.Μ.

Το Ελεύθερο Σχολείο είναι μια κοινωνία αγάπης και αλληλεγγύης! Α.Π.

Είναι το σχολείο που κάνει τα παιδιά του να νιώθουν ελεύθερα να έρθουν, να παίξουν, να μιλήσουν, να υπάρξουν όπως είναι όσο διαφορετικά κ αν είναι! Β.Β.

 

Την εποχή αυτή της παγκοσμιοποίησης, που βαθαίνει η κρίση, η αδικία κι η ανισότητα ανάμεσα σ’ αυτούς που έχουν τα πολλά και σε αυτούς που χάνουν και τα λίγα ή και το τίποτα τους. Ανάμεσα σ’ αυτούς που ζουν ζωή χαρισάμενη και σε αυτούς που μπορούν απλώς να επιβιώνουν-άραγε, για πόσο ακόμα- η κοινότητα του Ελεύθερου Σχολείου της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης ανοίγει ορίζοντες για το αύριο.

Όσοι επιθυμείτε να ενταχθείτε ή να υποστηρίξετε αυτή την κοινότητα δεν έχετε παρά να τηλεφωνήσετε στο 2461049799 ή να στείλετε μήνυμα στο infokoz@arsis.gr.

 

Επιμέλεια:

Η κοινότητα

Share This