Η Χριστιάνα είναι μια από αυτούς τους νέους που έφυγαν από την Ελλάδα για το εξωτερικό . Η Χριστιάνα Φιμιάνη έχει καταγωγή από το Ροδοχώρι Βοΐου Κοζάνης και την Νάπολη της  Ιταλίας.  Στα οκτώ της οχτώ χρόνια μετακόμισε στην Νάπολη της Ιταλίας όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Αγγλική και Ισπανική Φιλολογία /Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης  και ακολούθησε το μεταπτυχιακό της Ισπανικής ποίησης στην Γρανάδα της Ισπανίας. Τώρα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Οβιέδου Αστούριας της Βόρειας  Ισπανίας όπου και ολοκληρώνει το διδακτορικό της.

 

Τι σε οδήγησε στην Ισπανία και συγκεκριμένα στο Οβιέδο; Ήταν συνειδητή επιλογή ή ανάγκη επιβίωσης;

Το μεταπτυχιακό μου στην Ισπανική Λογοτεχνία ήταν το κίνητρο που με οδήγησε εκεί. Μια καθαρά συνειδητή επιλογή που με έχει ανταμείψει αρκετά στην καριέρα μου έως τώρα.

 

Πόσο φιλόξενο είναι το μέρος που κατοικείς;

Ο συνδυασμός των φιλόξενων εδώ ανθρώπων και η γραφικότητα της πόλης είναι δύο χαρακτηριστικά που με κρατάνε πολύ ζωντανή και δραστήρια σε αυτό το μέρος.

 

Έχεις αντιμετωπίσει ποτέ ρατσισμό στην εμπειρία σου στο εξωτερικό;

Εδώ στην Ισπανία όχι μόνο δεν αντιμετώπισα ρατσισμό αλλά αντιθέτως με καλοδέχτηκαν και νιώθουν υπερήφανοι που έχουν μια φίλη Ελληνίδα, λόγο του πολιτισμού μας και της ιστορία μας. Μάλιστα πολλοί από το φιλικό μου περιβάλλον μου ζήτησαν να τους διδάξω Ελληνικά. Στην Νάπολη όμως βίωσα μεγάλο ρατσισμό λόγο του ότι η κοινωνία και η νοοτροπία της πόλης είναι πολύ κλειστή, μάλιστα θυμάμαι χαρακτηριστικά στο σχολείο μου έλεγαν να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα, στην χώρα των «βαρβάρων».

 

Κάνε μας μια ξενάγηση στον τόπο που ζεις.

Το Οβιέδο είναι μία πολύ καθαρή πόλη, όπου ο Woody Allen περιέγραψε σαν ένα «ζωντανό μυθιστόρημα» .Φημίζεται για την μητροπολιτική καθεδρική βασιλική του Σωτήρα ή Καθεδρικός του Σαν Σαλβαδόρ είναι ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός ναός και μικρή βασιλική στο κέντρο του Οβιέδου, μουσεία και Ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες. Μία πόλη σε απόσταση αναπνοής από την θάλασσα, μόλις 30 χλμ από το Mar Cantabrico και γύρω της πολλά βουνά όπως  τα Picos de Europa και  Monte Naranco. Η περιοχή Κέλτικης προέλευσης είναι γνωστή για το πλούσιο φυσικό της περιβάλλον και ονομάζεται «Paraíso natural»,δηλαδή «παράδεισος της φύσης».

 

 

Τι περιλαμβάνει η καθημερινότητα σου;

Εργάζομαι στο πανεπιστήμιο και παράλληλα παραδίδω μαθήματα Ιταλικών και κάποιες φορές την Ελληνικής γλώσσας. Γράφω για το διδακτορικό μου, παίζω πιάνο, συμμετέχω σε εκδρομές ορειβατικής ομάδας σε διάφορα trekking και βγαίνω με

φίλους κυρίως Ισπανικής καταγωγής

 

Ποια είναι τα συναισθήματα σου, η νοσταλγία γιατρεύεται;

Πάντα έχω το μυαλό μου στην Ελλάδα!!! Εκεί πέρασα τα παιδικά μου χρόνια και έζησα καταπληκτικές στιγμές. Εμπειρίες που θα μείνουν χαραγμένες ανεξίτηλα μέσα στην καρδιά μου!!! Αν και γνωρίζω ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική και οι περιστάσεις δύσκολες ,συνδέω τις αναμνήσεις μου με ευτυχία, ξεγνοιασιά και γέλιο!!

Κάθε φορά που ακούω Ελληνικά τραγούδια ή κάποιον να μιλάει την Ελληνική γλώσσα συγκινούμε και χαμογελώ..

 

Τι διαφορά νομίζεις ότι έχει το να είσαι μετανάστης στην Ελλάδα σε σχέση με την χώρα που βρίσκεσαι;

Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά, η Ισπανία όπως και η Ελλάδα είναι δύο χώρες με πολλά κοινά στο θέμα της φιλοξενίας.

 

 

Στην Ελλάδα των αλλεπάλληλων μέτρων λιτότητας μένουν περιθώρια επιλογής;

Στην Ελλάδα  δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να παλεύεις καθημερινά απλά και μόνο για να επιβιώσεις… Θεωρώ όμως ότι πάντα επιλέγουμε την ζωή που θέλουμε, έστω και αν καμιά φορά φαίνεται σαν να μην μας μένει καμία καλύτερη ευκαιρία…

 

Βλέπεις στο μέλλον πιθανότητα να γυρίσεις στην Ελλάδα;

Ποτέ δεν ξέρεις… αν και τώρα οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, εύχομαι στα επόμενα χρόνια να βελτιωθεί η κατάσταση και να μπορέσουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην χώρα τους. Νομίζω ότι μερικές φορές αξίζει περισσότερο να έχεις ποιότητα ζωής παρά πολλά λεφτά….

 

 

 

Share This