Βύρων Μπακαϊμης

Το να γράψει κανείς – και εν συνεχεία να διαβάσουν οι αναγνώστες – ένα ταξιδιωτικό άρθρο για το Χριστουγεννιάτικο Λονδίνο ίσως φαίνεται ένας μεγάλος πλεονασμός. Σχόλια του στυλ «Όχι πάλι άλλο ένα άρθρο για το Λονδίνο», «Έλεος», «Ξέρω περισσότερα για το Χριστουγεννιάτικο Λονδίνο παρά για το σπίτι μου» ξεστομίζονται από δυνητικούς αναγνώστες – και από μένα, γιατί να το κρύψω – όταν βλέπουμε τέτοια άρθρα. Θα μου πείτε, υπάρχουν πάντα αυτοί που για πρώτη φορά θέλουν να ταξιδέψουν στο γιορτινό Λονδίνο και να ενημερωθούν για την Piccadilly Circus, την Oxford Street ή το παγοδρόμιο στο Somerset House. Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που παρακάμπτει κάποιος τις όποιες προκαταλήψεις και διαβάζει άρθρα που αρχικά φαίνονται ενδιαφέροντα, συνήθως ακόμη και αυτά αποδεικνύονται οι εξαιρέσεις που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Επειδή, λοιπόν, δε θα θέλαμε το άρθρο αυτό να γίνει ένα ακόμη που θα αναμασούσε τα ίδια, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μία διαφορετική νότα παρουσιάζοντας κάπως πιο εναλλακτικές προτάσεις για το Χριστουγεννιάτικο Λονδίνο.

Ικανή προϋπόθεση, αλλά όχι αναγκαία, είναι ότι έχετε ήδη επισκεφθεί τουλάχιστο τα βασικά τουριστικά σημεία και πλέον επιθυμείτε να ανακαλύψετε κάπως το «άλλο Λονδίνο». Δε χρησιμοποιώ τη φράση «off the beaten path», διότι και η φράση αυτή από μόνη της είναι κάπως υπερβολική, αλλά και η τόσο συχνή χρήση της μάλλον την αυτό-ακυρώνει και καταλήγει να περιγράφει τελικά …“too much beaten paths”. Οι προτάσεις είναι για να γνωρίσετε το Λονδίνο που όχι συχνά θα δείτε σε ταξιδιωτικούς οδηγούς και να αρχίσετε να βάζετε στο πετσί σας την τόσο πολυπρόσωπη και ενδιαφέρουσα αυτή πόλη. Θα αναρωτηθείτε βέβαια, τι το ιδιαίτερο έχει μια γειτονιά εκτός … κέντρου τα Χριστούγεννα. Γιατί πρέπει να παρακάμψει κανείς τις γνωστές και σίγουρες επιλογές και να περπατήσει κάπου στο δυτικό Λονδίνο; Αλλά ας το αφήσουμε αυτό για το τέλος.

Richmond. 8 “πράσινες” στάσεις δυτικά του Earls Court, το Richmond είναι μια πανέμορφη συνοικία. Βγαίνοντας από τον υπόγειο στρίψτε αριστερά στην The Quadrant. Βάλτε … πρώτη ταχύτητα και προχωρήστε αργά και νωχελικά παρατηρώντας τα μαγαζιά. Η εορταστική ατμόσφαιρα, τα λαμπιόνια, οι επιγραφές, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, ο κόσμος, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις γιορτινά συνθέτουν μια μοναδική εικόνα. Οι μικρή απόσταση των οικοδομικών γραμμών εκατέρωθεν του δρόμου, αλλά και τα μικρά σε μέγεθος και … στόμφο μαγαζιά, ακόμα και για τα μεγάλα brand names, προσδίδουν στην όλη εικόνα μια οικειότητα – την οικειότητα της γειτονιάς του καθενός. Διαλέξτε ένα café και πιείτε τον καφέ σας. Παρακολουθήστε την κίνηση να περνά μπροστά σας. Κάντε σχέδια για τα Χριστούγεννα. Συνεχίστε μέχρι την Kings Street. Εκεί θα δείτε το λιτά μεγαλοπρεπές για τα δεδομένα της περιοχής House of Fraser, για αυτούς που τους αρέσουν τα μικρο-μεσαίου μεγέθους εμπορικά. Πιείτε ένα pint of beer στο Old Bar One (TW10 6UH), συνεχίστε και αφού φτάσετε στην Bridge St, στρίψτε δεξιά και περπατήσετε στο πάρκο δίπλα στο ποτάμι (ένας μικρός παράδεισος για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες). Απολαύστε χριστουγεννιάτικο late lunch, ιδανικά στο Pitzer & Piano (TW9 1TQ) με θέα τον Τάμεση. Στην επιστροφή σταματήστε για espresso με μία μοναδική ποικιλία γλυκών γεύσεων στο ζεστό Paul (TW9 1BP) – κάτι μεταξύ φούρνου-ζαχαροπλαστείου-cafe. Τo απόγευμα δείτε τα Christmas at Kew, στα Royal Botanic Kew Gardens (TW9 3AB) – μια πανδαισία χρωμάτων, φύσης, και φωτισμού!

High Street Kensington. Το Χριστουγεννιάτικο κλίμα ξεκινά ήδη από το arcade μετά την έξοδο από τον  Υπόγειο. Βγαίνοντας, απλά ρίξτε τη ματιά σας γύρω. Εδώ είμαστε λίγο πιο upmarket, λίγο πιο posh! Η γειτονιά έχει άλλο χαρακτήρα. To ύψος και η απόσταση των κτιρίων εκατέρωθεν του δρόμου, η αρχιτεκτονική τους, οι υψηλές καμινάδες και τα κόκκινα τούβλα, αλλά και το μεγάλο πλάτος των πεζοδρομίων προσδίδουν από την πρώτη ματιά στην περιοχή μια μεγαλοπρέπεια. Στρίψτε αριστερά και προχωρήστε μέχρι το Holland Park. Η ανθρωπογεωγραφία είναι πολύ διαφορετική εδώ καθότι η περιοχή είναι από τις ακριβές και προσελκύει ανθρώπους από όλα τα walks of life και από όλες τις φυλές του κόσμου και είναι ενδιαφέρον να περπατάς ανάμεσά τους. Πάρτε τον καφέ σας στο cafe Nero (W8 5SF) – πουθενά αλλού ! – δίπλα στον υπόγειο με την τεράστια γυάλινη τζαμαρία που σου δίνει τη δυνατότητα να παρατηρείς τον κόσμο. Μπορούν να περάσουν πολλές ώρες πίνοντας … πολλούς καφέδες χαζεύοντας την κίνηση έξω. Ρουφήξτε την καθημερινότητα της περιοχής και να είστε σίγουροι ότι μετά από καιρό αυτές οι εμπειρίες είναι που θα σας μείνουν και όχι τόσο τα λαμπιόνια του κέντρου! Αν είστε … βιβλιοφάγος επισκεφτείτε το Waterstones (W8 6SH) και αφιερώστε 1-2 ώρες χαζεύοντας τους εκατοντάδες τίτλους από βιβλία που είναι διαθέσιμοι. Μπείτε μέσα στα μαγαζιά να δείτε και να ακούσετε τα κάλαντα αλλά και να νιώσετε όμορφα. Ακόμα και η επίσκεψη στο Tesco (W14 8PB) – ένα supermarket 24ωρης λειτουργίας – είναι μοναδική εμπειρία χρωμάτων, προϊόντων, γεύσεων αυτή την περίοδο. Προχωρήστε ανατολικά στη γωνία με την Kensington Church Street. Δείτε το πρόγραμμα της εκκλησίας St Mary’s Abbot (W8 4LA) και παρευρεθείτε σε μία χριστουγεννιάτικη λειτουργία. Το συναίσθημα είναι μοναδικό. Αν είστε τυχεροί, θα δείτε παιδάκια από το διπλανό σχολείο με απαράμιλλη κατάνυξη και πειθαρχία. Αγοράστε ένα λουλούδι από τον εδώ και χρόνια λουλουδά της γωνίας Kensington Flower Corner (W8 4SG), κάντε το δώρο στην/στον αγαπημένη/ο σας και καθίσετε για ένα light brunch στην Patisserie Valerie (W8 4LL). Κινηθείτε ανατολικά και δείτε να ξεπροβάλλει δειλά το Hyde Park. Πιείτε τσάι στο πανέμορφα στολισμένο (και ακριβό) Royal Garden Hotel (W8 4PT), περπατήστε στο Hyde Park και επισκεφτείτε το Hyde Park Winter Wonderland που φέτος γιορτάζει τα 10 χρόνια. Αν θέλετε δοκιμάστε φαγητό ή μπύρα στo The Westbounre (W2 5ED) – gastropub με ιδιαίτερη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Αλλιώς επιστρέψτε στο Kensington για φαγητό – burger στο Byron (W8 7RG), fish & chips στο Prince of Wales (W8 4EP) ή στο all-time-classic και my personal favourite Churchill Arms (W8 7LN) για Ταϊλανδέζικο φαγητό.

 

PutneyClaphamBattersea. Πολλά πράγματα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και εξελίσσονται. Μερικά πάλι, μένουν στάσιμα όπως τα ταμπού για το Νότιο Λονδίνο, ξέρετε… αυτό κάτω από το αυλάκι του Τάμεση. Οποιαδήποτε αναφορά για το Νότιο Λονδίνο, ακόμα και στις μέρες μας, μπορεί να προκαλέσει σαρδόνια γέλια, μειδιάματα και φυσικά will raise some eyebrows! Εντούτοις, μπορώ άνετα να επιβεβαιώσω ότι … ναι κάτω από το ποτάμι υπάρχει ηλεκτρισμός. Υπάρχει τρεχούμενο νερό. Υπάρχουν σπίτια και αυτοκίνητα. Υπάρχει πολιτισμός. Από τα όρια του Wandsworth (και αν θέλετε ακόμη και από το Putney) μέχρι το Clapham Junction και το Battersea, εκτείνεται μια απλή, όμορφή, νεανική, ιδιαίτερη young professionals περιοχή. Μπορεί να μην έχει την αίγλη του κέντρου ή των πάνω από το … αυλάκι περιοχών, αλλά είναι περιοχή μέσης αστικής τάξης (με όποιες εξαιρέσεις προς τα πάνω και τα κάτω) που τα τελευταία 10-15 χρόνια έχει δει μια μοναδική ανάπτυξη. Δοκιμάστε την αγορά του Putney και τις σεμνές αλλά ιδιαίτερες υπαίθριες αγορές δίπλα στην St Mary’s Church (SW15 1SZ). Πιείτε ένα cider στο The Boathouse (SW15 2JX) αγναντεύοντας πίσω από τα χριστουγεννιάτικα φώτα τους κωπηλάτες των κωπηλατικών κέντρων του Putney. Κινηθείτε στο χριστουγεννιάτικο Clapham Junction και μετά στην Clapham High Street και το Battersea Park δίπλα στο ποτάμι. Περάστε απέναντι από την πανέμορφα φωτισμένη Albert Bridge και κινηθείτε αν θέλετε πιο κεντρικά – στην πολυκοσμία της Kings Road όπου μπορείς να κάνεις rub shoulders με κάποιο διάσημο. Τελική πρόταση το SouthBank Centre Winter Festival. Το καλειδοσκόπιο χρωμάτων, η πολυμορφία του city line, ο κόσμος που περπατά, οι εικόνες και οι γεύσεις αλλά και η αναμονή της νέας χρονιάς και τα New Year’s resolutions, το όλο context μέσα από το οποίο βλέπουμε την πόλη όλα συνθέτουν και δημιουργούν μοναδικά συναισθήματα.

Το Λονδίνο είναι μια μοναδική πόλη – για διαφορετικούς λόγους για τον καθένα που έχει ζήσει για τουλάχιστο ένα χρόνο εκεί. Η καρδιά του Λονδίνου τα Χριστούγεννα σίγουρα χτυπά στη Regent street και την Oxford Street. Σίγουρα χτυπά στα Hamleys και τα Harrods. Σίγουρα είναι κοντά στη Bond Street και τη μοναδική Carnaby Street. Και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε αυτά τα μέρη τις ημέρες του Δεκέμβρη. Αλλά η καρδιά του Λονδίνου την περίοδο των εορτών χτυπά και εκεί στις αστικές περιοχές, μακριά από το κέντρο, δίπλα στον αυθεντικό Λονδρέζο. Η πραγματική χριστουγεννιάτικη Λονδρέζικη ζωή είναι και η pub στο Kilburn Park, ένα early brunch σε ένα γαλλικό bistro στο Νότιο Λονδίνο, το Sunday rοast στο Hammersmith, ο κυριακάτικος καφές διαβάζοντας τη Guardian ή και τη Sun (!) κάπου στο Camden  κάνοντας πλάνα για τη νέα χρονιά. Αν αυτά τα διανθίσει κανείς με το Χριστουγεννιάτικο κλίμα έχει ένα ιδανικό συνδυασμό λόγων να επισκεφθεί τις περιοχές αυτές. Αφεθείτε στη μαγεία της πόλης. Μη διστάσετε να δοκιμάσετε και να τη νιώσετε σαν τη δική σας πόλη. Προσποιηθείτε ότι είστε Λονδρέζος. Κινηθείτε κάτω από τα «ραντάρ τουριστών» που κάνει τους ντόπιους να συμπεριφέρονται … αλλιώς και αφού βρείτε ένα απλό σημείο της καθημερινότητας του Λονδίνου απολαύστε το Χρ

Share This