Πρίν η  τριαντάχρονη Τζοάνα εργαζόταν ως μοντέλο και τραγουδίστρια, τώρα υποδέχεται τους πελάτες της σε ένα από τα ξενοδοχεία γύρω από την πλατεία Ομόνοιας στην Αθήνα. Πόσες ακόμη ιερόδουλες χρειάζονται επειγόντως χρήματα ώστε να πουλάνε τα σώματα τους σε τιμή ευκαιρίας-15 ευρώ; Το φωτογραφικό προτζεκτ «Body in Crisis» δηλαδή ‘’Σώμα σε κρίση’’ του φωτογράφου Gianmarco Maraviglia  (http://www.gianmarcomaraviglia.com) ρίχνει μια συγκλονιστική ματιά στον κόσμο της βιομηχανίας του σεξ της ελληνικής πρωτεύουσας.

Gianmarco Maraviglia, Project ‘’Body in Crisis’’

 

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) η πορνεία στην Ελλάδα τα έτη 2013-2015 αυξήθηκε 150%. «Η οικονομική κρίση δεν είναι πια πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες αλλά παρ’όλα αυτά η κατάσταση είναι χειρότερη από πριν, απλά κανείς δεν μιλά πλέον για αυτήν» δηλώνει ο ιταλικής καταγωγής φωτογράφος Maraviglia. Με τη βοήθεια οργανισμών και φίλων φωτογράφων μπόρεσε ο ίδιος να συνάψει σχέσεις με τις ιερόδουλες. Τον άφησαν να εισέρθει στα δωμάτια τους, όπου εκεί υπό άλλες συνθήκες υποδέχονται μόνο τους  πελάτες τους. Του διηγήθηκαν την καθημερινότητα τους και του έδειξαν τη γύμνια τους.

 

Gianmarco Maraviglia, Project ‘’Body in Crisis’’

 

«Ήθελα να κάνω ξεκάθαρο πόσο βαθιά μπορεί να επηρεάσει η οικονομική κρίση τους ανθρώπους’’, υποστηρίζει ο φωτογράφος. Αποθανατίζει ιερόδουλες, οι οποίες χρηματοδοτούν την εξάρτηση τους. Σε όλα τα στενά γύρω από την πλατεία Ομονοίας καταναλώνεται ηρωίνη. Σύμφωνα με τον Maraviglia πολλές εκδίδονται για να αναθρέψουν τις οικογένειες τους και για να καλύψουν τα έξοδα του σπιτιού τους. Βάση της αύξησης των εκδιδόμενων γυναικών και της φτώχειας οι τιμές πέφτουν. Για πέντε μόνο ευρώ μπορεί κάποιος στην Αθήνα να έχει σεξουαλική επαφή.  Παρ όλα αυτά η πορνεία στην Ελλάδα είναι νόμιμη, λίγοι είναι όμως οι «οίκοι» που έχουν άδεια λειτουργίας.  Όλοι είναι γνώστες της κατάστασης αλλά κανείς δεν κάνει κάτι. ‘’Η κυβέρνηση δεν έχει την δυνατότητα να αγωνιστεί εναντίον αυτής της κατάστασης, δεν υπάρχουν χρήματα για να δοθούν στους ανθρώπους ή να τους προστατεύσουν. Αυτό είναι το αληθινό τίμημα της οικονομικής κρίσης που χτύπησε τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού’’ γράφει ο φωτογράφος Maraviglia.

 

Πηγή: Spiegel 

επιμέλεια: Ευαγγελία Δαρδούμπα

Share This