Ο Χρήστος κατάγεται από την Κοζάνη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Το αγαπημένο του άθλημα και χόμπι ήταν πάντα το snowboard και για αυτό το λόγο τα τελευταία χρόνια ζει στο Τιρόλ της Αυστρίας στις Άλπεις και συγκεκριμένα στην κοιλάδα του Zillertal, μια από τις πιο τουριστικές περιοχές των Άλπεων.

  1. Από πότε άρχισες να ασχολείσαι με το snowboard;

Ασχολούμαι 11 χρόνια τώρα και μπορώ να πω ότι άλλαξα τον τρόπο ζωής μου χάρη σε αυτό το άθλημα. Ξεκίνησα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο χιονοδρομικό Βασιλίτσας Γρεβενών, μιας και δεν είναι πολύ μακρυά από την πόλη μας και είναι ένα από τα καλύτερα κέντρα για snowboard, συγκεκριμένα λόγο του ιδιαίτερου terrain, την ποιότητα και ποσότητα του χιονιού. Θα ήθελα ακόμη να πω ότι η πόλη της Κοζάνης είναι μια πολύ καλή βάση για νέους που αγαπάνε τα χειμερινά σπορ με 5 χιονοδρομικά σε 1μισή ώρα οδήγησης και κάποιες φορές αρκετό χιόνι μέσα στην πόλη και τα γύρω βουνά, για τους πιο extreme και urban riders (snowboard ski) που θέλουν να κάνουν ένα street rail για παράδειγμα ή να χτίσουν στο χιόνι το δικό τους πάρκο. Γενικά η περιοχή προσφέρεται αλλά λείπει ένα μεγάλο κομμάτι οργάνωσης και υποδομής σε αυτόν τον τομέα και τα βουνά της Ελλάδας αν και πολλά είναι σχεδόν άγνωστα στο εξωτερικό και ιδιαίτερα όταν κάποιος ακούει ότι μπορείς να κάνεις σκι και snowboard στην Ελλάδα τον πιάνουν τα γέλια. Έτσι το snowboard είναι ένα άθλημα που συνδυάζει την φύση και την εξέλιξη στις δεξιότητες. Εκτός από το άθλημα είναι και χόμπι, μπορείς να το αγαπήσεις και να περάσεις πολύ καλά αφού το μαγευτικό περιβάλλον θα σε κάνει να ξεχάσεις τα πάντα και την ίδια στιγμή γυμνάζεις το σώμα σου κάνοντας κάτι πολύ όμορφο.

  1. Τι άλλα αθλήματα κάνεις;

Μου αρέσει πολύ το skateboard, το  mountain bike, trekking και τα 3 τελευταία χρόνια ασχολούμαι πολύ με το αλεξίπτωτο πλαγιάς, παραπέντε(paragliding) και με την σκάλα αναρρίχησης (via ferrata) και κάποιες φορές  river surfing ,canyoning, rafting.

Το παραπέντε θα έλεγα μου έχει κλέψει την καρδιά (μετά από snowboard και  skate), η θέα είναι υπέροχη και το συναίσθημα ελευθερίας στα ύψη. Λόγω της εξέλιξης των αλεξίπτων και του όλου σπορ τα τελευταία χρόνια είναι πολλές ασφαλές και μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε αφού βγαίνει βέβαια το απαραίτητο δίπλωμα. Επίσης κάποιος μπορεί να πετάξει ως επιβάτης με αλεξίπτωτο 2 ατόμων και με επαγγελματίες πιλότους.

  1. Ζεις στην Αυστρία τα 6 τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα στις Άλπεις, τι ακριβώς κάνεις εκεί;

Στην αρχή δούλεψα σε  μια εταιρεία που φτιάχνει snow fun parks τα οποία θεωρούνται παιδικές χαρές και προσλαμβάνουν άτομα που κάνουν snowboard και θέλουν να ασχοληθούν με αυτό. Έτσι βρέθηκα στην περιοχή Tirol της Αυστρίας, κοιλάδα του Zillertal με κεφαλοχώρι το Mayrhofen. Η πρώτη εντύπωση ήταν ότι βρίσκομαι στον παράδεισο.  Ότι μου έλειπε από το βουνό της Βασιλίτσας το βρήκα εδώ, μια μικρή πόλη μέσα στα βουνά με όλες τις ανέσεις, με βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ, μαγαζιά από είδη σπορ κ.α. Δουλειά μου είναι να χτίζω και να συντηρώ το πάρκο, με ειδικά εργαλεία και μηχανήματα για το χιόνι αλλά και σχεδιασμός πάρκων. Ασχολούμαι ακόμα με την σπορ φωτογραφία και βίντεο, ακόμη διδάσκω snowboard και έχω άδεια πιλότου παραπέντε (αλεξίπτωτο πλαγιάς) το οποίο και μου κλέβει όλο τον ελέυθερο  χρόνο το καλοκαίρι. Γενικώς η ζωή κυλά ήρεμα  αλλά με πολλές και  δημιουργικές δραστηριότητες ακόμη μουσική και μπάρμπεκιού είναι μέσα στην καθημερινότητα μας.

 

 

  1. Τι υποδομές υπάρχουν εκεί και πως εκμεταλλεύονται τα βουνά τους τον χειμώνα;

Εδώ ο κόσμος βασίζεται στον χειμερινό τουρισμό και οι Άλπεις είναι ένας από τους πρώτους προορισμούς σχεδόν όλο τον χιονοδρόμων από όλο των κόσμο. Έτσι δημόσια μεταφορικά μέσα και δυνάμεις ασφαλείας διάσωσης και τουρισμός δουλεύουν άψογα και συνεργάζονται για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ακόμη με την βοήθεια του τεχνητού χιονιού, τα χιονοδρομικά λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα όλη την σεζόν. Τα τουριστικά καταλύματα και είδη πρώτης ανάγκης είναι αρκετά να καλύψουν τις ανάγκες των επισκεπτών. Μέσα στα χιονοδρομικά λειτουργούν snowparks, εστιατόρια, fun slopes για παιδιά, οικογένειες μέχρι και επαγγελματίες αθλητές. Όλα αυτά δημιουργούν θέσεις εργασίας.

 

  1. Και το καλοκαίρι τι κάνουν;

Το καλοκαίρι ο τουρισμός βασιζεται στους αναρριχητές, λάτρεις της θέας των βουνών, ποδηλάτες βουνού, πιλότους παραπέντε αλλά και τους περπατητές και τα αλπικά καταφύγια. Έτσι λειτουργούν λιγότερα λιφτ αλλά ο υπόλοιπος τουριστικός μηχανισμός λειτουργει κανονικά. Πολλές πισίνες για οικογένειες και παιδιά, ποτάμια και λίμνες με πάρκα αναψηχής  και όλα τα απαραίτητα, μιας και το κλίμα το καλοκαίρι είναι πολύ καλό και έτσι προδιαθέτει τον κόσμο για εξωτερικές δραστηριότητες. Λιφτ για wakeboarding, saling, kite surfing,acrobatic, παραπέντε πάνω από το νερό, stand up paddle, surfing, θαλάσσια ποδήλατα, βάρκες για ψάρεμα και άλλες πολλές δραστηριότητες, που μπορεί να προσφέρει το καλοκαίρι και η φύση των Άλπεων με την πληθώρα νερών την οποία εκμεταλλεύονται με υδροηλεκτρικά εργοστάσια προς όφελος του τόπου. Θέσεις εργασίας και πάλι αρκετές για να καλύψουν όλα αυτά που ανέφερα.

Share This