Ο Nick G προτείνει!

 

Θανάσης Παπακωνσταντίνου- Με Στόμα Που Γελά

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου περιγράφει το δίσκο: Δώδεκα ερμηνείες ο Σωκράτης και μία – για μαγάρισμα – ο υποφαινόμενος. «Τα τραγούδια δεν μιλάνε για το εύκολο και συμβατικό γέλιο αλλά για εκείνο το βαθύ, ανεξέλεγκτο γέλιο που σε τραντάζει. Αυτό που μοιάζει με την αίσθηση του θανάτου, που επίσης σε τραντάζει και είναι ανεξέλεγκτος. Αν, μετά από αυτό, έχετε το κουράγιο να αγοράσετε τον δίσκο ακτίνας (cd) ή να κατεβάσετε μεμονωμένα κομμάτια (ή το όλον) από τις διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες, όπως και από την ιστοσελίδα (www.thanasispapakonstantinou.gr), εμείς μόνο χαρά θα νιώσουμε. «

Ο Μεταξοχωρίου και περιχώρων
Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Η επιστροφή του σημαντικού αυτού πνευματικού ανθρώπου είναι χωρίς καμιά αμφιβολία το μουσικό γεγονός του πρώτου διμήνου της νέας χρονιάς για την Ελληνική δισκογραφία! Ο νέος δίσκος του Θανάση με ερμηνευτή τον Σωκράτη Μάλαμα με τίτλο «Με στόμα που γελά», κυκλοφόρησε στις 15 Φεβρουαρίου από την ΑΧΟΣ (Ahos Recording Studio) και την MLK (Music Links Knowledge). Η νέα δουλειά του Θανάση Παπακωνσταντίνου έρχεται τέσσερα χρόνια μετά το προσωπικό του άλμπουμ «Πρόσκληση σε δείπνο κυανίου» και το δίσκο του Σωκράτη Μάλαμα «Χάρτης» σε μουσική του ίδιου. Τέσσερα χρόνια αναμονής έλαβαν λοιπόν τέλος, με την κυκλοφορία του δίσκου «Με στόμα που γελά» του οποίου 12 από τα 13 τραγούδια ερμηνεύει ο Σωκράτης Μάλαμας. Η παραγωγή είναι προσεγμένη ,οι συνθέσεις δυνατές και η ερμηνεία του Σωκράτη για μια ακόμη φορά αποδίδει τα τραγούδια με τον κατάλληλο τρόπο. Η κυκλοφορία μιας τέτοιας  δουλειάς  θα έλεγα ότι  δίνει φιλί ζωής στην παρακμάζουσα και παραπαίουσα σύγχρονη Ελληνική δισκογραφία, που κινείται ανάμεσα στην αμηχανία και στην ανυποληψία. Να σημειωθεί ότι αργότερα μέσα στη χρονιά θα κυκλοφορήσει και μια ειδική έκδοση βινυλίου!

Calexico – The Thread That Keeps Us

 

Οι Calexico επέστρεψαν στη μουσική βιομηχανία, έπειτα από τρία χρόνια δισκογραφικής αποχής. Ο νέος τους δίσκος πήρε την σκυτάλη από το album “Edge of the Sun” που κυκλοφόρησαν το 2015, μέσω της Anti Records. Οι Calexico δεν είναι από τα συγκροτήματα εκείνα που παραμένουν στο προσκήνιο για τις “αρπαχτές”. Οι Calexico δημιουργούν, όταν έχουν κάτι “να πουν”. “The Thread that Keeps Us” φέρει ως τίτλο το νέο τους δισκογραφικό εγχείρημα και η επίσημη πρεμιέρα του έγινε στις 26 Ιανουαρίου 2018. Με γνώμονα, λοιπόν, την διαρκή εξέλιξή τους οι Calexico επανήλθαν γεμάτοι σχέδια και άφθονο διαφορετικό υλικό! Οι Calexico ηχογράφησαν το εν λόγω LP στην Καλιφόρνια και μπορείς να αντιληφθείς τον αντίκτυπο των πυρκαγιών που έχουν καταστρέψει αυτό το κράτος. Ο Burns κάνει λόγο για στάχτες και συντρίμμια, όπως κι εγκαταλελειμμένα σπίτια, μέσα από το τραγούδι “Voices in the Field”. Πρόκειται ίσως για το πιο ‘σκληρό’ τραγούδι του δίσκου. Το “Bridge to Nowhere” επίσης κάνει λόγο για μία μεταφορική, αλλά και ψυχική καταστροφή που μας καταβάλει συναισθηματικά λόγω των ηχηρών κιθάρων του. Οι χτύποι της καρδιάς μας εναρμονίζονται με το ρυθμικό “Eyes Wide Awake”. Το πρώτο single της επανόδου τους έχει τίτλο “End Of The World With You”. Πρόκειται για μία δυναμική, βασισμένη στα drums σύνθεση, η οποία σε ταξιδεύει ως το “τέλος του κόσμου”. Ανεξαρτήτως αυτού, οι Calexico δεν διστάσουν να τοποθετηθούν πολιτικά μέσα από το εν λόγω τραγούδι και να ψελλίσουν μερικούς στίχους, ώστε να αποδράσουμε από αυτό το χάος. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε πως οι Calexico σπάνια σχολιάζουν το πολιτικό γίγνεσθαι, ωστόσο φαίνεται πως οι συνθήκες τους ώθησαν σε αυτήν την κίνηση. Ακόμα, το album είναι αφιερωμένο στις μεταναστευτικές εμπειρίες και τον ‘πόνο’ της μετακίνησης. To καλοκαίρι το τόσο δημοφιλές αυτό συγκρότημα στη χώρα μας, θα επιστρέψει και πάλι εδώ για μια εμφάνιση στην Αθήνα παρουσιάζοντας όλα αυτά τα τραγούδια που τις τελευταίες δύο δεκαετίες αγάπησε το μεγάλο ακροατήριο τους αλλά φυσικά και τα νέα τραγούδια που μόλις κυκλοφόρησαν. Χωρίς καμιά αμφιβολία από τις συναυλίες που αξίζει να βρίσκεται κάποιος!

 

Leon of Athens, Xenos

 

Ο Έλληνας indie-pop star με έδρα το Λονδίνο Leon of Athens κυκλοφόρησε στις 9 Φεβρουαρίου το πολυαναμενόμενο album του Xenos, σε παραγωγή του David Kosten (Bat For Lashes, Everything Everything). Διοχετεύοντας μια παρόμοια pop ευαισθησία όπως οι Bastille, ο James Bay και o Bright Light Bright Light, παράλληλα με τη φανταστική ομορφιά του Sufjan Stevens, Perfume Genius και John Grant, το album “Xenos” είναι ένα όμορφο και στοχαστικό κομμάτι της τέχνης του. To “Xenos” έρχεται μετά το παγκόσμιο ντεμπούτο του με το album “Global” το 2015, το οποίο υποστήριξαν οι The Guardian, NME, Q, New York Times και πολλά άλλα έντυπα. Θα έλεγα ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση Έλληνα καλλιτέχνη στον οποίο τα συστημικά εγχώρια μέσα δεν έδωσαν την προσοχή που θα έπρεπε όμως το ταλέντο του είναι ευδιάκριτο και γνήσιο, ενώ η απόφαση του να επιλέξει σαν μόνιμη έδρα κατοικίας το Λονδίνο άνοιξε ακόμη περισσότερο τους μουσικούς του ορίζοντες και του έδωσε την δυνατότητα να βρίσκεται στην απόλυτη ευρωπαϊκή μητρόπολη της μουσικής. Τα αποτελέσματα είναι ορατά στο δεύτερο αυτό ολοκληρωμένο άλμπουμ που αξίζει να αναζητήσετε!

 

Franz Ferdinand-Always Ascending

H ώρα της επιστροφής για το αγαπημένο συγκρότημα έφθασε! Το»Always Ascending», είναι το πέμπτο στούντιο LP του συγκροτήματος, και κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 9 Φεβρουαρίου, ακολουθώντας το «Right Thoughts, Right Words, Right Action» (2013). Οι Franz Ferdinand ηχογράφησαν το νέο τους άλμπουμ υπό την επίβλεψη του παραγωγού Philippe Zdar. Πρόκειται για την πρώτη δουλειά της μπάντας με το ανανεωμένο τους line up  έχοντας πλέον  στις τάξεις της τους Julian Corrie (keyboards, κιθάρα) και Dino Bardot (κιθάρα)  οι οποίοι ήρθαν να προστεθούν στους εναπομείναντες Alex Kapranos, Bob Hardy και Paul Thomson. Το άλμπουμ είχε αρκετές θετικές κριτικές και ανέβηκε στο Νο3 στη Σκωτία και στο Νο6 στη Μεγάλη Βρετανία. Καλογραμμένες οι συνθέσεις και αρκετά τα νέα στοιχεία στον ηχητικό τους προσανατολισμό, χωρίς όμως να ξεφεύγουν από τα βασικά συστατικά που τους έκαναν να ξεχωρίσουν την τελευταία δεκαετία! Ύστερα από αρκετές προσεκτικές ακροάσεις ξεχώρισα τα «Finally”, “The Academy Award”,”Always Ascending” Και «Lazy Boy”. Nα σημειώσω ότι ο δίσκος κυκλοφορεί φυσικά σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες, σε cd αλλά και σε μια φροντισμένη έκδοση βινυλίου!

Share This