Ο Salavdor Dalí ήταν πάντοτε ένας εκκεντρικός καλλιτέχνης.


 

O  Dalí αποβλήθηκε από σχολή καλών τεχνών, αλλά μόνο επειδή ο ίδιος ήθελε να αποβληθεί

Ο καλλιτέχνης αρνήθηκε να εξεταστεί στις τελικές εξετάσεις της ιστορίας της τέχνης για το πτυχίο του, δηλώνοντας πως «κανένας από τους καθηγητές της σχολής δεν είναι ικανός να με κρίνει, γι’αυτό αποσύρομαι. Ο λόγος που ο Dalí έφυγε από τη σχολή δεν ήταν ιδεολογικός αλλά πρακτικός: ήθελε να συνεχίσει να τον υποστηρίζει οικονομικά ο πατέρας του, κάτι που θα σταματούσε τη στιγμή που θα έπαιρνε το πτυχίο του. Έτσι, είχε λόγο να πάει και να σπουδάσει στο Παρίσι, με έξοδα του πατέρα του.

H αντιπάθειά του για τη Βρετανία, τον οδήγησε στη δημιουργία ενός άχρηστου πορτρέτου του  Lawrence Olivier

Στους καλλιτεχνικούς κύκλους ο Dalí  θεωρούνταν ως εμπορικός καλλιτέχνης, με αποτέλεσμα το 1955 του ανατέθηκε η δημιουργία του πορτρέτου του Laurence Olivier για το πόστερ μια ταινίας αναφορικά με το Richard III, όπου ο Olivier έπαιζε τον ομότιτλο ρόλο. Ωστόσο το πορτρέτο ποτέ δεν αναδείχθηκε ποτέ. Ο ίδιος αρνήθηκε να το ζωγραφίσει στην Αγγλία, την οποία αποκαλούσε «το πιο δυσάρεστο μέρος» και επέστρεψε στην Ισπανία για να το ολοκληρώσει. Τελικά, στάλθηκε στον Olivier ως δώρο.

Ο ίδιος παραλίγο να πάθει ασφυξία, εξηγώντας τη δική του σημαντικότητα

Κατά τη διάρκεια της Διεθνής Σουρεαλιστικής Έκθεσης στο Λονδίνο το 1936, ο Dalí, τότε στην κορυφή της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας, έδωσε μια διάλεξη φορώντας μια παλιά στολή κατάδυσης για να αντιπροσωπεύσει, όπως αργότερα εξήγησε, το πως ο ίδιος υπήρχε στον πάτο της θάλασσας του υποσυνείδητου. Αυτό που δεν κατάλαβαν οι φανς του, ήταν πως o Dalí πνιγόταν μέσα στην ηχομονωμένη γυάλινη μάσκα του. Οι υπερβολικές χειρονομίες του δεν ήταν απλά μέρος της «παράστασης». Καθώς ο καλλιτέχνης παραλίγο να λιποθυμήσει,  ο ποιητής David Gascoyne  τον έσωσε με ένα αγγλικό κλειδί.

Ανακάλυψε βαθύ νόημα στα κουνουπίδια 

Ο Dalí γέμισε μια άσπρη Rolls Royce Phantom II με 500 κιλά κουνουπίδια και οδήγησε από την Ισπανία μέχρι το Παρίσι το Δεκέμβριο του 1955. Ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτό, όπως ο ίδιος ανακάλυψε αργότερα σε ένα κοινό 2.000 θεατών, είναι πως τα πάντα καταλήγουν στα κουνουπίδια. 3 χρόνια μετά εξήγησε στο δημοσιογράφο  Mike Wallace πως τον προσέλκυε » η λογαριθμική τους καμπύλη» .

Ακόμα και τα κατοικίδια του ήταν έργα τέχνης 

Τη δεκαετία του ’60 ο Dalí πήρε μια κατοικίδια αιλουροπάρδαλη που ονομαζόταν Babou, την οποία ο Dalí  κυκλοφορούσε με ένα λουρί και κολάρο και την έφερνε μαζί του ακόμα και σε εστιατόρια στο Μανχάταν.  Όταν κάποιος κύριος ανησύχησε για το κατοικίδιο του Dalí, με τον οποίο έτρωγαν στο ίδιο εστιατόριο, ο ίδιος δήλωσε πως η Babou ήταν μια απλή γάτα που είχε ζωγραφίσει πάνω της ένα op art σχέδιο.

Παντρεύτηκε τη γυναίκα του φίλου του 

Ο Dalí γνώρισε την πολυαγαπημένη του γυναίκα, Gala, όταν αυτή ήταν ακόμα παντρεμένη με τον φίλο του και Γάλλο ποιητή Paul Eluard το 1929. Ο Eluard διπλωματικά εμφανίστηκε ως ένας από τους μάρτυρες στο γάμο της πρώην γυναίκας του και του φίλου του. Ο γάμος προσέβαλε την οικογένεια του  Dalí’, που αποδοκίμαζε την Gala, καθώς ήταν και μητέρα και δέκα χρόνια μεγαλύτερή του. Ο Dalí εξαιτίας του γάμου του αποκληρώθηκε από τον πατέρα του.

Παρέμεινε πιστός στη γυναίκα του μέχρι το θάνατό της

Ο Dalí και η Gala έμειναν μαζί μέχρι το θάνατό της, παρά τις συχνές εξωσυζυγικές υποθέσεις της. Το 1969 ο Dalí αγόρασε ένα κάστρο στο Pubol, 50 μίλια από το σπίτι του στο Port Lligat, για τη Gala. Σύμφωνα με ένα εκρηκτικό άρθρο στο vanity Fair το 1998, o ίδιος μπορούσε να επισκέπτεται τη γυναίκα του μόνο αφού λάμβανε γραπτή πρόσκληση. Η Gala συνέχισε να διασκεδάζει τους εραστές της ακόμα στα 80 της και ένας από αυτούς ήταν ο Jeff Fenholt, πρωταγωνιστής του μιούζικαλ Jesus Christ Superstar.

Δεν ήταν ο ιδανικός  καλεσμένος για τηλεοπτικά shows

O Dalí εμφανίστηκε ως καλεσμένος στο show «What’s My Line», όπου οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να μαντέψουν το επάγγελμα και το όνομα κάνοντας ερωτήσεις στις οποίες οι απαντήσεις ήταν το ναι ή όχι. Ο Dalí,  πολυμαθής και αναιδής, προκάλεσε την καταστροφή στο show καθώς δήλωνε ότι είναι συγγραφέας, προσωπικότητα της τηλεόρασης, αθλητής και καλλιτέχνης cartoon . Ένας αναστατωμένος παίκτης παραλίγο να τα παρατήσει δηλώντας πως «δεν υπάρχει κάτι που αυτός ο άνθρωπος δεν κάνει»!

Έκανε τυχαία τις γραμματείς του εκατομμυριούχους

Ο Dalí αρνούνταν να πληρώσει τις γραμματείς του. Εν αντιθέσει τους έδινε προμήθεια , η οποία μπορεί τότε να μην τις βοηθούσε να πληρώσουν το ενοίκιό τους, αλλά εκ των υστέρων τους έδωσε τη δυνατότητα να κυνηγήσουν μεγάλα ποσά!

ΠΗΓΗ 

 

Share This