Η σύγχρονη κοινωνία χαρακτηρίζεται από ένα zeitgeist συλλογικών εικόνων και ιδεών. Ο πολιτισμός υπαγορεύει τη διασταύρωση των παραδειγμάτων, της εικονογραφίας και των μεθόδων οικειοποίησης που συνδυάζουν την χαμηλή και τη μαζική κουλτούρα, φιλτραρισμένα μέσα από ένα διεθνές οπτικό λεξικό. Η εβδομάδα μόδας του Παρισιού, όπου επικράτησε το street style και η ιδέα των λογότυπων, δεν διαφέρει. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η εκδήλωση για τον αείμνηστο Jean-Michel Basquiat, στο Foundation Louis Vuitton του Παρισιού, δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο επίκαιρη. Κανένας καλλιτέχνης σε όλη την ιστορία δεν είχε τόσο μεγάλη επιρροή στη θέσπιση του street style και πόσο μάλλον στην ψηφιακή εποχή που ζούμε.

Η αλήθεια είναι ότι θα του προκαλούσε έκπληξη να δει τις δημιουργίες του στο Παρίσι το απόγευμα της Δευτέρας. Προερχόμενος από μια μεσαίας τάξης οικογένεια στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, το 1960, ο Basquiat έκανε το ανεπιτήδευτο Lower East Side τον πρώτο του καμβά, προσθέτοντας ποιητικές επιγραφές στις προσόψεις των κτιρίων και στα λιθόστρωτα σοκάκια υπό το ψευδώνυμο SAMO. Ο κόσμος της τέχνης γρήγορα γνώρισε την πνευματική προσέγγιση αυτού του ριζοσπάστη νέου για την τέχνη του και ο τρόπος έκφρασης του Basquiat σύντομα μετατράπηκε σε ζωγραφική.

Το σύνολο του καλλιτεχνικού έργου του Basquiat, που εκτείνεται από το 1980 μέχρι τον πρόωρο θάνατό του το 1988, χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την αισθητική της ανακύκλωσης και από τη μουσική, την εμπορική κουλτούρα, τις φυλετικές σχέσεις, την αστυνομική βία, τη λογοτεχνία και την ιστορία της τέχνης, αποτελούν σημαίνοντα στοιχεία σήμερα παρά ποτέ άλλοτε.

Η μουσική όλων των ειδών ήταν αδιάσπαστη σε όλο το έργο του Basquiat. Η ίδια η τέχνη του διέθετε ένα ύφος αυτοσχεδιασμού, καθώς το δημιουργικό του πινέλο και οι υγρές βούρτσες του πήραν το ρόλο του κλασικού συνθέτη. Από την τζατ και τη hip-hop μέχρι την κλασσική μουσική και το Bebop, με αναφορές στον Charlie Parker, τον Miles Davis και τον Beethoven να εμφανίζονται στη δουλειά του.

Αν και τα πρώτα χρόνια του αφροαμερικανού καλλιτέχνη στο κέντρο της Νέας Υόρκης στιγματίστηκαν από στερεότυπα και φυλετικές εντάσεις, ο Basquiat βγήκε από το δρόμο κερδίζοντας φήμη και διεθνή αναγνώριση. Παρόλο που η ζωή του τελείωσε πρόωρα σε ηλικία 27 ετών, από απαγορευμένες ουσίες, η κληρονομιά του ζει μέσα από το έργο που δημιούργησε, τα κινήματα που αναζωπύρωσε και τη βιομηχανία που ενέπνευσε.

Share This