Το Τogether  ταξίδεψε στην Γερμανία  και συγκεκριμένα στην Στουτγάρδη όπου  συνάντησε τον Γιώργο Κ.  ο  οποίος μας ξενάγησε στις κρυφές γωνιές της πόλης. Μαζί του δοκιμάσαμε παραδοσιακά τοπικά εδέσματα  και γευτήκαμε  πολλών λογιών μπύρες της γύρω περιοχής και μη ενώ παράλληλα μας ξενάγησε στο μεγαλύτερο και πιο «ζωντανό» φεστιβάλ της άνοιξης το γνωστό «Frühlingsfest», ένα φεστιβάλ που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες στους εκθεσιακούς χώρους του Cannstatter Wasen και διοργανώνεται από τα τέλη  του Απρίλη  έως τα μέσα Μαΐου στη Στουτγάρδη.  Ίσα που προλαβαίνετε!

 

 

 

 

 

Fruehlingsfest 2012 / (Photo by Thomas Niedermueller / www.niedermueller.de)

 

 

Γιώργο ζεις και εργάζεσαι στη Στουτγάρδη, πες μας λίγα λόγια για σένα.

Κατάγομαι από την Κοζάνη. Είμαι πληροφορικός και  εργάζομαι ως τεχνικός συνδέσεων internet. Ζω στην Γερμανία τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια.

 

Αυτό το διάστημα πραγματοποιείται το φεστιβάλ Frühlingsfest, πες μας για τι ακριβώς πρόκειται;

Βασικά πρόκειται για ένα  φεστιβάλ το οποίο  παρόλο που αρχικά ξεκίνησε ως φθινοπωρινή αγροτική γιορτή, εξελίχθηκε στην ουσία σε γιορτή μπύρας, ειδικά τα τελευταία χρόνια! Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών  διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, ορισμένες αφορούν τον γεωργικό χαρακτήρα της γιορτής ενώ άλλες τον κατεξοχήν… ζυθικό. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φεστιβάλ της άνοιξης στην Ευρώπη, το οποίο γίνεται κάθε χρόνο τα τελευταία 80 χρόνια! Στην ουσία είναι το πρώτο του έτους μιας και ακολουθεί το ακόμη μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας το οποίο γίνεται τέλη  Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη.

 

Θα θέλαμε να μας περιγράψεις  πως θα περάσουμε τον χρόνο μας και τι θα δούμε σαν επισκέπτες;

Οι επισκέπτες, όχι μόνο Γερμανοί αλλά και χιλιάδες άλλοι μετανάστες και τουρίστες από όλο τον πλανήτη προσέρχονται στον χώρο του φεστιβάλ, στα περίφημα Bierzelte (τέντες όπου χωράνε από 2 έως και 5 χιλιάδες άτομα) ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές τους. Εκεί τραγουδούν και χορεύουν μέχρι τελικής πτώσης, ενώ ανάμεσα στους «μεθυσμένους» ισορροπούν οι ηρωίδες-σερβιτόρες που κουβαλάνε τα μεγάλα ποτήρια με πραγματική δεξιοτεχνία! Ο χώρος του φεστιβάλ καλύπτεται από εκατοντάδες περίπτερα τα οποία πουλάνε από προσωπικά είδη μέχρι σουβενίρ και παραδοσιακά εδέσματα όπως σνίτσελ, ζυμαρικά, λουκάνικα, πατάτες, λαχανικά και φρούτα σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί να φανταστεί κανείς. Ο επισκέπτης πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς που είναι βουτηγμένα σε…. παχύρευστη σοκολάτα!  Ο χώρος που γίνεται το Φεστιβάλ διαθέτει επίσης και ένα πλήθος από τις γνώριμές μας «κούνιες» που υπάρχουν και στα πανηγύρια στην Ελλάδα. Βέβαια, υπάρχουν επίσης πολλά τρενάκια που γυρίζουν με μεγάλη ταχύτητα ανάποδα, τροχοί που στριφογυρνάνε αντίθετα, μπάλες που εκτοξεύονται και ταλαντεύονται με τα άτομα μέσα κάνοντας την αδρεναλίνη να ανεβαίνει στα κόκκινα… και άλλα ωραία «extreme sports» από τα οποία εγώ προσωπικά απέχω φανατικά αφού με καλύπτει  κυρίως το να βλέπω τις αντιδράσεις της παρέας μου σχηματισμένες στα πρόσωπά τους ή και του υπόλοιπου κόσμου που ανεβαίνει. Προτιμώ μία μπύρα ή ένα λουκάνικο και τα δύο μου πόδια στη Γή…

 

 

 

Πως θα περιέγραφες την εμπειρία σου μες την πάροδο των χρόνων, η δίψα σου ως επισκέπτης κάθε χρόνο παραμένει η ίδια;

Η δίψα παραμένει κάθε χρόνο η ίδια γιατί πρόκειται για ένα φεστιβάλ στο οποίο εκτός της παρέας σου, μπορείς να γνωρίσεις χιλιάδες κόσμο από οποιαδήποτε σημείο του πλανήτη! Στην Στουτγάρδη, μια πόλη που φιλοξενεί χιλιάδες μετανάστες από όλο τον κόσμο σε συνδυασμό με τον ντόπιο πληθυσμό δημιουργείται ένα μωσαϊκό κουλτούρας και πολιτισμών το οποίο αξίζει να γνωρίσει κάποιος από κοντά. Η συναναστροφή με χιλιάδες άγνωστο κόσμο, η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής κουλτούρας πιστεύω ότι είναι κάτι μοναδικό… Αν προσθέσω και την κατανάλωση μπύρας και εδεσμάτων, τότε το ενδιαφέρον κορυφώνεται…

 

Πόσες χιλιάδες επισκέπτες δέχεται το Φεστιβάλ  ετησίως;

Μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπων που περνάνε από τις πύλες του Φεστιβάλ. Για τον λόγο ότι έχω εργαστεί και στον τομέα του τουρισμού όταν πρωτοήρθα στην Γερμανία, έτυχε να γνωρίσω κόσμο από Αυστραλία μέχρι και Αργεντινή που συνδύασαν την επίσκεψη στην Ευρώπη με την επίσκεψή τους στο Φεστιβάλ.

Πως αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι την μεγάλη προσέλευση του κόσμου και τέλος τι θα πρότεινες στους φίλους μας αναγνώστες που θα ήθελαν να επισκεφτούν την Στουτγάρδη και το Frühlingsfest;

Σίγουρα τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και τον τουρισμό είναι τεράστια. Πληρότητα, είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τα ξενοδοχεία και hostel της πόλης πέντε μήνες νωρίτερα. Δίνεται επίσης η ευκαιρία σε πολύ κόσμο να εργαστεί κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων του φεστιβάλ με επικερδές μεροκάματα.

Τα μαγαζιά εστίασης, οι καφετέριες, τα  clubs και τα εμπορικά καταστήματα της πόλης έχουν μεγάλα κέρδη από το Frühlingsfest.

Θα πρότεινα  στον οποιαδήποτε θελήσει να παραβρεθεί στο φεστιβάλ να το κάνει ανεπιφύλακτα. Βέβαια, θα πρέπει να προνοήσει για την διαμονή του και για την επίσκεψή του στα Bierzelt από πολύ νωρίς. Με χαρά μου κιόλας να βοηθήσω όταν κάποιος μας επισκεφτεί σε οτιδήποτε χρειαστεί!

 

 

 

Share This