Το TED είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος σε ιδέες που αξίζει να διαδοθούν μέσα από μικρές, δυναμικές ομιλίες (18 λεπτά ή λιγότερο).

Το TED ξεκίνησε το 1984 στην Καλιφόρνια ως ένα συνέδριο με κεντρικό άξονα την Τεχνολογία, την Ψυχαγωγία και το Design. Σήμερα καλύπτει πλέον όλα τα πεδία – από την επιστήμη και την τέχνη, μέχρι την επιχειρηματικότητα και τα παγκόσμια ζητήματα- σε περισσότερες από 100 γλώσσες. Το ετήσιο συνέδριο TED προσκαλεί κορυφαίους στοχαστές και οραματιστές του κόσμου να μιλήσουν, κατάγράφοντας τις ομιλίες τους με σκοπό τη δωρεάν διάθεσή τους στο TED.com.

Στους TED ομιλητές έχουν συμπεριληφθεί εκτός των άλλων οι Bill Gates, Al Gore, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, SirRichard Branson, Nandan Nilekani, Philippe Starck, NgoziOkonjo-Iweala, Isabel Allende και ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Gordon Brown.

Στο πνεύμα της αποστολής του TED, “ιδέες που αξίζει να διαδοθούν”, το TEDx αποτελεί ένα πρόγραμμα τοπικών, ανεξάρτητων εκδηλώσεων που φέρνει ανθρώπους μαζί για να μοιραστούν μια TEDx εμπειρία. Σε μια TED εκδήλωση, οι ομιλητές έχουν στόχο να συνδέσουν το κοινό μέσα από συζήτηση. Αυτές οι τοπικές ανεξάρτητες εκδηλώσεις φέρουν την επωνυμία TEDx, όπου το x αντιπροσωπεύει τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της οργάνωσης της εκδήλωσης.

ToTEDxUniversityofMacedonia είναι ένας ανεξάρτητος οργανωμένος φορέας στο Πανεπιστημίο Μακεδονίας, με σκοπό είναι να συγκεντρώσει, ιδεαλιστές της ανθρωπότητας, οραματιστές του μέλλοντος και εκπαιδευτικούς με προοδευτική σκέψη, όπου θα είναι έτοιμοι να εμπνεύσουν και να δώσουν τα σκήπτρα της δύναμης στους νέους για να ηγηθούν τούτο τον κόσμο, τολμώντας να κάνουν τις ιδέες τους πράξη.

Φέτος η έκτη κατά σειρά διοργάνωση ήρθε, για να γεφυρώσει κάθε λογής προσωπικά και συλλογικά “Χάσματα”, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας).


 

Περιγράψτε μας την κοινότητα του TEDxUniversityofMacedonia

Το TEDxUniveristyofMacedonia ιδρύθηκε το 2013 από φοιτητές και πλέον αποτελεί ένα θεσμό, ο οποίος έχει ως στόχο να προσφέρει βήμα σε ιδέες που αξίζει να ακουστούν και να αποτελέσει έναυσμα για αλλαγή και δράση σε όλη τη φοιτητική κοινότητα και ευρύτερα στο νεανικό κοινό της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, η ομάδα μετράει 74 μέλη εκ των οποίων τα 17 αποτελούν την οργανωτική επιτροπή ενώ τα υπόλοιπα 57 μέλη της συνιστούν τους εθελοντές του TEDxUoM. Οι αρμοδιότητες των μελών ποικίλουν, ενώ οι θέσεις των ατόμων της ομάδας είναι διαμορφωμένες έτσι ώστε να καλύπτονται όλοι οι τομείς που είναι απαραίτητοι για τη διοργάνωση ενός μεγάλου event. Σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια κατέχουν οι εθελοντές της ομάδας, οι οποίοι συμβάλουν ουσιαστικά τόσο την ημέρα του event όσο και στις υπόλοιπες δράσεις της.

Από το 2013 έως σήμερα το TEDxUniversityofMacedonia έχει δώσει το βήμα σε δεκάδες ιδέες που αξίζει να ακουστούν, έχει εμπνεύσει και έχει κινητοποιήσει μέσα από τα events του. Το “Dare” , το “ITHACAS” , το “BlindSpot” , το “Gravity of Thoughts”, το “CONSIOUSNET” καθένα τους και από ένα λιθαράκι στην προσπάθεια της ομάδας να γίνει το κίνητρο για αλλαγή. Φέτος, για 6η συνεχόμενη χρονιά το TEDxUoMεπανέρχεται με ένα δυνατό, ακόμα μεγαλύτερο event το οποίο έχει ως στόχο να προβληματίσει αλλά και να θέσει τις βάσεις ώστε να γεφυρώσουμε τα χάσματα ανάμεσα μας.

 

Πως επαναπροσδιορίζεις την πραγματικότητα μέσα από την ματιά του TΕDx;

Στόχος του ΤΕD και κατ’ επέκταση των TEDx σε όλο τον κόσμο είναι πάντα η μετάδοση ιδεών που αξίζει να διαδοθούν. Στο πνεύμα του κοινού μας αυτού μότο, “ideas worth spreading”, όλες αυτές οι μικρές κοιτίδες πολιτισμού και καινοτομίας, σαν και τη δική μας, προσπαθούν να φέρουν κοντά ανθρώπους και ιδέες μη χιλιοπαιγμένες και κοινότυπες. Στην σκηνή ενός ΤΕDxevent θα ακούσεις ιδέες που δε φαντάζεσαι, γνώμες πάνω σε καθημερινά θέματα τελείως διαφορετικές, θα νιώσεις άβολα ακούγοντας αλήθειες που είναι έξω από το comfortzone και θα έρθεις αντιμέτωπος με όλα όσα φοβάσαι. Όλα αυτά αποτελούν βασικά ερεθίσματα ώστε να γίνεις μια βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού σου. Αλλά για να φτάσεις ως εκεί, πρέπει πρώτα να επαναπροσδιορίσεις την πραγματικότητα. Aυτή η δύσκολη αλλά σημαντική διαδικασία συμβαίνει όταν ακούγοντας τις ομιλίες αυτές, ενστερνίζεσαι και φιλτράρεις εκείνα τα κομμάτια που ταιριάζουν στο δικό σου, προσωπικό βίωμα. Πιστεύω πως, οι τόσες πολλές ιδέες και προβληματισμοί που μεταγγίζονται μέσα από αυτόν τον οργανισμό καθημερινά, κρύβουν ένα κομμάτι του καθένα μας, αρκεί να είσαι διατεθειμένος να ελευθερωθείς από όλα όσα θεωρείς δεδομένα και να δεις λίγο πιο μακριά από τα ήδη καθορισμένα.

 

Ποια ήταν η αιτία, αφορμή που σας οδήγησε να καταλήξετε στο φετινό θέμα;

CHASM ή ελληνιστί χάσμα μια λέξη που λίγο πολύ, την έχουμε χρησιμοποιήσει όλοι μας, για να εκφράσουμε διάφορους προβληματισμούς, απορίες, ανησυχίες.

Στο φετινό TEDxUniversity of Macedonia, το έκτο και μεγαλύτερο μέχρι στιγμής που πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος– Τμ. Κεντρικής Μακεδονίας, θελήσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα όνομα, που για τον καθένα μας θα σήμαινε κάτι διαφορετικό. Ψάχναμε μια λέξη που να μπορεί να ακουμπήσει τον κάθε άνθρωπο εκεί έξω ξεχωριστά και να τον κάνει να προβληματιστεί από την πρώτη στιγμή που θα την ακούσει. Και γι’ αυτό διαλέξαμε το CHASM. Μια λέξη που οι περισσότεροι την έχουν συνδυάσει με κάτι αγεφύρωτο, προβληματικό και ανούσιο επεξεργασίας. Παίρνοντας αυτό ως αρχή μας, πήγαμε τη σκέψη μας ένα βήμα παρακάτω και βρήκαμε την βάση οποιουδήποτε προβλήματος. Τον φόβο. Έναν από τους κύριους ανασταλτικούς παράγοντες, που δεν επιτρέπουν στον άνθρωπο να κοιτάξει κατάματα αυτό το κενό που τον χωρίζει από την επίλυση- ερμηνεία του δικού του προβληματισμού.

Όπως ένα TEDxevent λοιπόν, έχοντας ως απώτερο σκοπό να μοιράσει ιδέες και να προβληματίσει με στόχο να βοηθήσει την κοινωνία να προχωρήσει μπροστά, έτσι και στο φετινό TEDxUniversityofMacedonia βάζουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο και ελπίζουμε στην πιο δραστική αλλαγή που θα μπορούσε να προσφέρει μια ημέρα γεμάτη έμπνευση, γεφυρώνοντας όσο μπορούμε τα χάσματα μας.

 

Ποιο ήταν το περιεχόμενό σας για φέτος;

Κατά κύριο λόγο είναι ιδέες και προβληματισμοί, αλλά όχι με την έννοια του κακού προβλήματος. Πιο συγκεκριμένα, το περιεχόμενό μας κινείται γύρω από τον άνθρωπο και οτιδήποτε αυτό τον περιβάλλει. Κύριος στόχος μας ήταν και είναι να καλύψουμε ερωτήματα που ίσως τον απασχολούν ή να του δημιουργήσουμε νέα . Νομίζω, όμως, πως η δημιουργία νέων αποριών είναι και ο στόχος κάθε TED και TEDx.

Καθένας από εμάς, από τη μέρα που θυμάται τον εαυτό του τον απασχολεί ένα «Γιατί;» . Όπως για παράδειγμα «γιατί η Γη γυρίζει;»  ή «γιατί αυτός είναι διαφορετικός από εμένα;».  Και εδώ θέλω να σταθούμε. Υπάρχει όντως κάτι διαφορετικό, με ότι αυτό συνεπάγεται, ή απλώς υπάρχει ένα χάσμα;

Τα ερωτήματα που προσπαθούμε να καλύψουμε είτε μέσω των event που πραγματοποιούμε, είτε μέσω του blog, είναι κυρίως αυτά που έχουν δημιουργηθεί μέσα από καταστάσεις. Είναι θέματα που απασχολούν  το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων σε αυτόν τον πλανήτη και είναι ερωτήματα που έχουν γεννηθεί μέσω των συμπεριφορών των ανθρώπων. Φυσικά, δεν είμαστε εδώ για να αναλύσουμε τη σωστή ή λάθος πλευρά ενός ζητήματος αλλά για να δούμε τις όψεις του νομίσματος.

Συνοψίζοντας, το περιεχόμενο έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Πορευόμαστε με θέματα που απασχολούν τη κοινωνία, τουςπροβληματισμούς των νέων και όχι μόνο, την εξέλιξη της τεχνολογίας, την επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον καθώς και τη ψυχολογία του ατόμου. Όπως βλέπετε όλα έχουν ένα κοινό, το ανθρώπινο όν. Αυτό που επηρεάζει και επηρεάζεται. Είναι καιρός να προβληματιστούμε και να δράσει ο καθένας για τον εαυτό του και μετέπειτα συλλογικά για ένα πιο βέβαιο αύριο!

 

|Οργανωτική επιτροπή|

 

O Βαγγέλης

Είμαι ο Βαγγέλης Βουλβουτζής είμαι 22 χρονών και φέτος είμαι μέλος της ομάδας ως marketing manager. Η δουλειά μου, πέρα από το στήσιμο της επικοινωνιακής καμπάνιας, δηλαδή συνεργασία με χορηγούς επικοινωνίας, για την έκτη διοργάνωση του TEDxUniversityofMacedonia, εμπεριέχει και την διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του οργανισμού!

 

H Έλλη

Είμαι η Έλλη και όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα ταλανιζόμουν ανάμεσα σε ιδέες και ερωτηματικά και δε μου άρεσε καθόλου η ζεστασιά του comfort zone. Είμαι η υπεύθυνη της διοργάνωσης του TEDxUniversityofMacedonia για το 2018, ή αλλιώς curator. Eίναι μια πολύ απαιτητική και δύσκολη θέση καθώς φέρω την ευθύνη της καθοδήγησης της φετινής ομάδας αλλά και της σωστής διεξαγωγής του συνεδρίου σε συνάρτηση πάντα με τους κανόνες του ΤΕD αλλά και της άπειρης δημιουργικότητας και καινοτομίας που πηγάζει από όλα τα άτομα που δουλεύουν για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

 

Βαρβάρα

Eίμαι η Βαρβάρα Τζάμα και είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ.. Φέτος βρίσκομαι στην οργανωτική ομάδα του TEDxUniversityofMacedonia, στην θέση της Art Director, αναλαμβάνοντας μαζί με την ομάδα μου το σχεδιαστικό κομμάτι και το αισθητικό αποτέλεσμα της σκηνής καθώς και του ευρύτερου χώρου της διοργάνωσης.

 

O Θανάσης

Είμαι ο Βήνας Θανάσης, φοιτητής του τμήματος της Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της οργανωτικής ομάδας του TEDxUniversityofMacedonia 2018. Φέτος έχω αναλάβει το ρόλο του Υπεύθυνου Παραγωγής(ProductionManager) και συνεπώς είναι ευθύνη μου η εύρεση χώρου για την διεξαγωγή της τελικής εκδήλωσης, η εύρεση εταιρίας παραγωγής και η συνεργασία και άμεση επικοινωνία με καλλιτέχνες και τεχνικούς για ανάγκες παραγωγής όπου και εάν αυτό προκύψει.

 

H Γεωργία

Είμαι η Γεωργία Πελέκα και φοιτώ στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ.  Κατά καιρούς θα με βρεις εθελόντρια σε διάφορα κοινωνικά/πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Στη φετινή ομάδα του TEDxUniversityofMacedonia έχω αναλάβει τη διαχείριση του Blog, όπου μαζί με την ομάδα μου σας κρατάμε ενήμερους και συνάμα σας προβληματίζουμε με τα άρθρα μας. Επιπλέον, είμαι υπεύθυνη για την ομάδα της μετάφρασης για τη καλύτερη διεκπεραίωση του main event.

 

H Δήμητρα

Είμαι η  Δήμητρα Λίταινα, και φοιτώ ως προπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είμαι υπεύθυνη ομιλητών για το έτος 2018 και ασχολούμαι όχι μόνο με την εύρεση των ομιλητών του συνεδρίου αλλά και με την καθοδήγησή τους την ημέρα του main event. Τέλος ,στις αρμοδιότητές μου συγκαταλέγεται η  αναζήτηση και ο συντονισμός  των performances που θα λάβουν μέρος κατά τη διάρκεια του event.

 

O Δημήτρης

Είμαι οΤσαχίδης Δημήτρης και είμαι Speaker Coach του TEDx Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η δουλειά μου είναι να βρίσκω πιθανούς ομιλητές και να επιλέγω μαζί με την ομάδα των Speaker Coach αυτούς που πιστεύουμε πως είναι οι πιο ικανοί για αυτή τη θέση. Έπειτα έρχομαι σε επαφή με τους εν δυνάμει ομιλητές δίνοντας τους την πρόταση μου για το θέμα της ομιλίας και το αντίκτυπο αυτής.

 

H Έλενα

Είμαι η  Έλενα Παπαχατζοπούλου και είμαι Sponsorships Manager. Ασχολούμαι, συγκεκριμένα, με τις χορηγίες σε υπηρεσίες, όπως χώρους συναντήσεων, ξενοδοχεία και διάφορες εταιρίες με τις οποίες συνεργαζόμαστε για το φετινό μας event. Πιο απλά ασχολούμαι με όποια χορηγία δεν είναι χρηματική ή προϊόν.

 

H Ελένη

Είμαι η Ελένη και είμαι η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ομάδας (γνωστή και ως PR). Μέσα στις αρμοδιότητες μου ως PR manage rείναι η διοργάνωση των pre και after events της ομάδας, η επικοινωνία με τους πανεπιστημιακούς αλλά και άλλουςφορείς της κοινότητας και κυρίως η προώθηση και η προβολή της ομάδας προς τα έξω.

 

H Ευγενία

Είμαι η Ευγενία Πολιτάνου και γραφίστρια της οργανωτικής ομάδας του TEDxUoM 2018. Ο ρόλος μου μέσα στην ομάδα είναι αρχικά, ο σχεδιασμός του φετινού λογότυπου με το θέμα που αποφασίστηκε από κοινού με την ομάδα. Στην συνέχεια η δημιουργία όλων των γραφιστικών για τα pre-events καθώς και για το main event. Τέλος, ο σχεδιασμός και η παρουσίαση όλων αυτών, στα social media.

 

H Κλεντιόνα

Είμαι η Κλεντιόνα Μολλάι, και Budget and Legal director της φετινής διοργάνωσης του TEDxUviersityofMacedonia και είμαι υπεύθυνη για την διαχείριση των εσόδων και εξόδων του συνεδρίου, την σύνταξη προϋπολογισμών καθώς και την έκδοση παραστατικών .Επιπλέον στις αρμοδιότητες μου συμπεριλαμβάνεται η σύνταξη και  ολοκλήρωση συμβάσεων και συμφωνητικών.

 

O Κυριάκος

Ονομάζομαι Κυριάκος Καλανταρίδης, είμαι φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ (η αποφοίτησή μου πλησιάζει), αγαπώ τα ταξίδια και έχω επισκεφθεί 21 χώρες συνολικά. Στην ομάδα του #TEDxUoM2018 είμαι υπεύθυνος για την εκπαίδευση καθώς και τον συντονισμό της ομάδας των εθελοντών ενώ παράλληλα, μία ακόμη αρμοδιότητα που έχω είναι ο σχεδιασμός αλλά και η επίβλεψη της εξωτερικής ατζέντας του main event.

Λουκία

Είμαι η Σαρασίδου Λουκία, 21 χρόνια τώρα ζω με βάση τη Θεσσαλονίκη και μέσα από αυτή τη πόλη έχω μάθει να αναζητώ όλες αυτές τις  δράσεις εθελοντισμού που προσφέρουν ένα ρεαλιστικά καλό σκοπό. Φέτος ως υπεύθυνη για τις χρηματικές χορηγίες του TEDxUoM2018 έρχομαι αντιμέτωπη με ένα δύσκολο πόστο στην Ελλάδα “της κρίσης”. Οι ιδέες που θέλουμε να διαδώσουμε πραγματικά αξίζουν και αυτό είναι που πεισμώνει εμένα και την ομάδα μου για ένα καλύτερο αύριο.

O Μαργαρίτης

Είμαι ο Μαργαρίτης Κούκος και είμαι φοιτητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στο φετινό TEDx του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είμαι υπεύθυνος προϊοντικών χορηγιών. Ο λόγος που συμμετέχω στο φετινό TEDx είναι η επιθυμία μου να συνεισφέρω στη διεξαγωγή του καθώς είναι ένα συνέδριο που παρακολουθώ αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια και θα ήθελα να αποτελέσω κομμάτι του. Επίσης το ομαδικό πνεύμα και η συλλογικότητα αποτελούν σημαντικά κριτήρια ένταξης στην ομάδα του TEDx   του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

O Παύλος

Είμαι ο Παύλος Κυριακίδης και στην οικογένεια του TEDx ξεκίνησα ως εθελοντής το 2016. Φέτος, αποφάσισα να δοκιμάσω την πρόκληση και να αναλάβω τον ρόλο του υπεύθυνου ομιλητών. Από τη θέση του Speakers Coach, μου δίνεται η ευκαιρία να αναζητήσω και έρθω σε επαφή με δραστήριους και καταξιωμένους ανθρώπους και να τους βοηθήσω να κοινοποιήσουν μια ιδέα που αξίζει να διαδοθεί. Το φετινό event είναι #biggerthanever και ο κάθε ομιλητής έχει να σου προσφέρει κάτι ξεχωριστό.

O Στάθης

Είμαι ο Στάθης Δημητριαδής και είμαι ο Web Developer στο φετινό TEDxUniversityofMacedonia. Σπουδάζω Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο ΑΠΘ και περνάω μεγάλο μέρος της μέρας μου ασχολούμενος με τον εθελοντισμό. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω βιβλία και λατρεύω να βλέπω ξένες σειρές καθώς και να κάνω βόλτες μετά μουσικής.

O Χάρης

Είμαι ο Χάρης και ο ρόλος μου στη συγκεκριμένη ομάδα είναι αυτός του Υπεύθυνου Ατζέντας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είμαι υπεύθυνος για τη δημιουργία του προγράμματος του Συνεδρίου, την οργάνωση των προβών καθώς και την ομαλή διεξαγωγή και των δυο. Επίσης, είμαι υπεύθυνος για την εύρεση των παρουσιαστών του Συνεδρίου και την προετοιμασία τους. Τέλος, συνδιοργανώνω τις παράλληλες δράσεις του TEDxUniversityofMacedonia.

Share This