Τα Λασσάνεια αποτελούν έναν θησαυρό πολιτιστικής παράδοσης-κληρονομιάς, αθλητισμού και σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η αρχή αυτής της πολιτιστικής «παρέμβασης» γίνεται το 1982  με την τοπική κοινότητα αλλά και τους δημότες να  συμμετέχουν  έκτοτε και μέχρι σήμερα ενεργά και δημιουργικά.

Εάν θεωρήσουμε τον πολιτισμό μας σας την αρχή της οργάνωσης μιας κοινωνίας μπορούμε να καταλάβουμε πως η ενασχόληση μας και  η συμμετοχή μας σε ότι συνεχίζεται, προοδεύει και εξελίσσεται έχει να  αποφέρει μόνο πνευματικά, υλικά, διανοητικά και συναισθηματικά αποτελέσματα.

 

 

Μέσα σε ένα κλίμα δημιουργίας ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε και τα φετινά 36α Λασσάνεια τα οποία παρουσιάστηκαν  στο δημαρχείο της Κοζάνης, από το Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Παναγιώτη Δημόπουλο, τον Πρόεδρο του ΟΑΠΝ Γιάννη Ιωαννίδη και τον Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Θέμη Λιάκο.

Ο δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης τόνισε  πως  η αυτοπεποίθηση και  η εξωστρέφεια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μιας δυναμικής πόλης, μιας πόλης πολιτισμού που πατάει στο παρελθόν και το παρόν  ενώ ο στόχος όπως ανέφερε είναι τα Λασσάνεια να γίνονται κάθε φορά και καλύτερα.

Από την μεριά του ο κος Γιάννης Ιωαννίδης μίλησε για το ζήτημα της δυναμικής  ενώ κάλεσε τους ανθρώπους της περιοχής να συμμετέχουν στην  δημιουργία ενός πυρήνα πολιτισμού με νέα πράγματα, νέα φεστιβάλ και αναβαθμίσεις  σε προγενέστερα  δίνοντας παράλληλα βαρύτητα  στο κομμάτι του αθλητισμού. Παίρνοντας το λόγο ο κος Παναγιώτης Δημόπουλος  υπογράμμισε πως τα 36α  Λασσάνεια συνθέτουν ένα πολυθεματικό φεστιβάλ όπου η παράδοση, τα χάλκινα, η γεωγραφία και η δημιουργική αποτύπωση αυτών είναι τα συστατικά του στοιχεία.  Άλλωστε, σύμφωνα με τον κο. Δημόπουλο οι  παραδόσεις στήνονται στο παρόν.

Τέλος, ο κος Θέμης Λιάκος έχοντας ανακαλύψει τις αδυναμίες της διοργάνωσης έκανε λόγο για τον επαναπροδιορισμό των στόχων ενώ παράλληλα ανέφερε πως φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου σε μια συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας ενώ οι δράσεις του ΔΗΠΕΘΕ θα παρουσιαστούν σε ολόκληρο τον Δήμο.

 


 


 

 

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει πλούσιες θεατρικές παραστάσεις , φεστιβάλ παραδοσιακού χορού που γίνεται για πρώτη φορά και θα φιλοξενήσει συλλόγους από διάφορα σημεία της Ελλάδας , συναυλίες με τοπικούς καλλιτέχνες , jazz festival, το οποίο θα είναι πιο «διευρυμένο» από ό, τι πέρυσι, με συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών (π.χ. Κύπριος σαξοφωνίστας Χάρης Ιωάννου κ.α.) , διεθνή συνάντηση αγιογραφίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη, στο Βουκουρέστι και την Φλωρεντία, φεστιβάλ κλασικής μουσικής, κινηματογράφο, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, καλοκαιρινή εκστρατεία της βιβλιοθήκης, καλοκαιρινό σχολείο του ΔΗΠΕΘΕ, συνάντηση χάλκινων πνευστών της Κοζάνης, Ευξείνιος κύκλος, αθλητικά γεγονότα.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα  και οι εκδηλώσεις των Λασσανείων 

Επίσημη έναρξη Λασσανείων στις 19 Ιουνίου  με συναυλία των Βασίλη Καζούλη & Πάνου Κατσιμίχα, Κεντρική Πλατεία Κοζάνης, είσοδος ελεύθερη

1-4/6 | 3η Διεθνής Συνάντηση για τη Βυζαντινή Τέχνη

«Εικόνες του Aκτίστου», μια πολυσχιδής εκπαιδευτική δραστηριότητα που προκύπτει από τη διαπολιτισμική σύμπραξη τριών χωρών: Ρουμανία (Βουκουρέστι), Ιταλία (Φλωρεντία) και Ελλάδα (Κοζάνη). Κοινός παρανομαστής η αγάπη για τις επηρεασμένες, από το ιδιαίτερο ιδίωμα της Βυζαντινής παράδοσης, τέχνες. Η συνάντηση περιλαμβάνει πρακτικά εργαστήρια, διαλέξεις, επισκέψεις σε σημεία ενδιαφέροντος ανοιχτά για το κοινό, με έμμεσο σκοπό την γνωριμία και την ανάδειξη της πολιτισμικής παρακαταθήκης του τόπου μας.

Φιλαρμονική & τοπικά γκρουπ στην κεντρική πλατεία Κοζάνης

21/6 Φιλαρμονική Δήμου Κοζάνης Πανδώρα

22/6 Χίλιες Φωνές

23/6 Ντοβόλης

24/6 Μαίρη Χανιώτη & Δραπέτες

25/6 Αποστόλης Σιαραμπής

Θεατρικές Παραστάσεις

Από τις καλύτερες και πιο δημοφιλείς παραστάσεις που θα ανεβούν το φετινό καλοκαίρι και θα παρουσιαστούν στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της χώρας όπως το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου:

ΒΑΤΡΑΧΟΙ με Λάκη Λαζόπουλο, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρη Πιατά, Αντώνης Καφετζόπουλο.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ με τον Αιμίλιο Χειλάκη και την Αθηνά Μαξίμου

ΑΧΑΡΝΗΣ  με Πέτρο Φιλιππίδη και Παύλο  Χαϊκάλη

ΗΛΕΚΤΡΑ με την Λένα Παπαληγούρα και Νίκο Κουρή

ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ με Μαρία Πρωτόππαπα &Γιάννη Στάνκογλου, συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και ΚΟΖΑΝΗΣ

ΕΦΗΒΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ  NO FUTURE

ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ με Δημήτρη Σταρόβα

ΖΟΡΜΠΑΣ με Γρηγόρη Βαλτινό και  Ταμίλα Κουλίεβα

ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης ομάδα «Η πόλη στη σκηνή» παράσταση  “Sad”

Θίασος Κάρμεν Ρουγγέρη με την παράσταση «ΧΕΝΣΕΛ ΚΑΙ ΓΚΡΕΤΕΛ»

και θεατρική ομάδα ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΒΟΥΡΕΣ με το «ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ»

 

ΧΟΡΟΣ

30/6 & 1/7  Φεστιβάλ παραδοσιακού χορού «Στις στράτες της παράδοσης με συμμετοχή χορευτικών τμημάτων πολιτιστικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα

Αργεντίνικο Τάνκο 19/7/2018 με την παράσταση “Buenos Tango Romper El Piso”  της Αργεντίνας χορογράφου Natalia Hills

 

22 έως 26/8 Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει συναυλίες με θεματικό χαρακτήρα όπως:

Συμμετοχή ταλαντούχων παιδιών που ήδη σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι απόφοιτοι των Ωδείων της Πόλης.

Παρουσίαση έργων Κοζανιτών συνθετών εν ζωή, με σκοπό την  έκδοση και ηχογράφηση των έργων τους.

Αφιέρωμα στη μουσική του Claude Debussy (επετειακά για τα 100 χρόνια από το θάνατο του).

Αφιέρωμα στη Νεοελληνική εθνική σχολή συνθετών (1850-1950): Μ.Καλομοίρης, Μ. Βάρβογλης, Γ. Κωνσταντινίδης, Αιμ. Ριάδης, Γ. Λαμπελέ.

Αφιέρωμα στο Ιταλικό λυρικό τραγούδι.

 

9 & 10/8 Κινηματογραφικές Προβολές

 Ένα κινηματογραφικό διήμερο στην αυλή του Δημοτικού Ωδείου

29/8 Ευξείνειος Κύκλος

Η καθιερωμένη συναυλία παραδοσιακής ποντιακής μουσικής στο ΔΑΚ με τη συμμετοχή καταξιωμένων πόντιων καλλιτεχνών.

3/9 1η Συνάντηση μουσικών χάλκινων πνευστών Κοζάνης:

Θα συναντηθούν για πρώτη φορά όλοι οι μουσικοί χάλκινων πνευστών της Κοζάνης και θα παρουσιάσουν μοναδικές μουσικές στιγμές που θα προκύψουν από τη σύμπραξή τους.

 

7,8,9/9  Jazz Festival

Το θεσμοθετημένο φεστιβάλ που αναμένουν οι λάτρεις της τζαζ κάθε Σεπτέμβρη. Φέτος, θα πραγματοποιηθεί 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Jazz Μουσικής Κοζάνης. Στόχος μας είναι να αποκτήσει το φεστιβάλ εξωστρέφεια και να βγει από τα σύνορα της πόλης.

 

Παραστάσεις στις τοπικές κοινότητες

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης – «Ο ΑΤΤΙΚ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ και άλλες ιστορίες…» του Γιώργη Χριστοδούλου

«Η καρδιά της βασιλοπούλας» της Πηνελόπης Δέλτα, διαδραστική αφήγηση παραμυθιού με ζωντανή μουσική και τραγούδια

Αθλητικές δράσεις: Πλούσιες αθλητικές διοργανώσεις που καλύπτουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις όλων των ηλικιών:

17 -18 Μαΐου: Αθλοπαιδιές σχολείων στο Δ.Α.Κ.

19 Μαΐου: Τουρνουά ποδοσφαίρου- Νίκος Παπαδόπουλος- Δ.Α.Κ.

26-27 Μαΐου: 3×3 Μπάσκετ (ΕΟΚ) κεντρική πλατεία Κοζάνης

15,16,17/6/2018 Tουρνουά Μπάσκετ 3Χ3 «Νίκος Ακουμιανάκης» Λευκοπηγή

16 Ιουνίου : camp Μπάσκετ (Τ.Ε.Ι. Δυτ. Μακεδονίας )

8 Ιουλίου: Απολλόδωρος δρόμος – Αιανή

9-13 Ιουλίου:  Camp Volley

29 Σεπτεμβρίου: Street relays στην κεντρική πλατεία Κοζάνης

Καλοκαιρινή εκστρατεία Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα θα αναρτηθεί στο https://oapnkozanis.gr/lassaneia/

Share This