Ταυτότητα: Ομάδα Επικοινωνίας του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας – Καστοριά

Προορισμός: Σταντ της Γαλλοφωνίας – 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ημερομηνία: 3-6 Μαΐου 2018

Αποστολή: Εξετελέσθη!

 

Το πλαίσιο

Στις 23 Φεβρουαρίου 2018 υπεγράφη στην Καστοριά σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης για κοινές εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες. Άμεσος στόχος: η προώθηση του Σταντ της Γαλλοφωνίας, του κεντρικού σταντ στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2018, καθώς τιμώμενες χώρες φέτος ήταν οι χώρες της γαλλοφωνίας. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…

 

Α’ Μέρος

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα Επικοινωνίας του Τμήματος – 11 προπτυχιακοί φοιτητές με την υπεύθυνη καθηγήτριά τους – αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού για την προώθηση των εκδηλώσεων και των προσκεκλημένων συγγραφέων, με σκοπό να υποστηρίξει το επικοινωνιακό έργο του Τμήματος Επικοινωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Σημείο αναφοράς: η ιστοσελίδα www.francophonie.gr που συγκεντρώνει και προβάλλει το επικοινωνιακό υλικό – βιντεοπροσκλήσεις, λογότυπα, αφίσες και πλήθος γραφικών… Highlight: η σειρά από 22 βίντεο των 50 δευτερολέπτων έκαστο, που παρουσιάζει με δημιουργικό τρόπο ισάριθμους προσκεκλημένους συγγραφείς στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Και βεβαίως, η διαχείριση των κοινωνικών δικτύων και πλήθος αναρτήσεων. Έτσι φτάσαμε αισίως στην πολυαναμενόμενη δεύτερη φάση της δράσης μας…

 

Β’ Μέρος

Πέμπτη πρωί, 3 Μαΐου, και μετά από όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, η Ομάδα Επικοινωνίας φτάνει στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσ/νίκης-Helexpo, στο Περίπτερο 13. Το Σταντ της Γαλλοφωνίας, ένα ολόλευκο περίπτερο 350 τ.μ. που κατασκεύασαν οι αρχιτέκτονες Bernard Cuomo και Πρόδρομος Νικηφορίδης, φιλοξενεί τις πρεσβείες της Γαλλίας, της Ελβετίας, του Καναδά, της Ρουμανίας και του Βελγίου, 44 γαλλικούς εκδοτικούς οίκους (BIEF), εκπροσώπους της πόλης της Νίκαιας, το βιβλιοπωλείο “Le livre ouvert” και την έκθεση ψηφιακών βιβλίων “Μηχανή ανάγνωσης”. Κι όλα αυτά γύρω από την κυκλική “αγορά” όπου θα πραγματοποιούνταν οι διαλέξεις και οι συζητήσεις. Στα γύρω σταντ, άνθρωποι που ρύθμιζαν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την υποδοχή των πρώτων επισκεπτών, βιβλιοθήκες και φυσικά αμέτρητα βιβλία! Είχε έρθει ώρα να αναλάβουμε δράση κι εμείς. Οι εκδηλώσεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Θεματικές συζητήσεις, διαλέξεις γύρω από τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη γαλλοφωνία, την πολιτική και τη δημοκρατία, βιβλιοπαρουσιάσεις από διακεκριμένους συγγραφείς και συντονιστές, αλλά και μαρτυρίες γαλλόφωνων συγγραφέων που προέρχονταν από διάφορα μέρη του πλανήτη περιέχονταν στο πολυποίκιλο πρόγραμμα. Μεταξύ αυτών, οι έλληνες γαλλόφωνοι συγγραφείς Δημήτρης Στεφανάκης, Φίλιππος Μανδηλαράς, Γιώργος Πρεβελάκης, Άννα Αγγελοπούλου, Γιάννης Κιουρτσάκης, Κατερίνα Δασκαλάκη,  Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος, ο γάλλος φιλόσοφος Frédéric Worms,  η διακεκριμένη συγγραφέας της Γαλλικής Ακαδημίας Barbara Cassin, η Dominique Manotti, ο Jean-Bernard Pouy και ο Caryl Férey, τρία ηχηρά ονόματα του γαλλικού νουάρ μυθιστορήματος, ο σπουδαίος ποιητής από τη Γουαδελούπη Daniel Maximin, ο ελβετός συγγραφέας Metin Arditi, η αλγερινή συγγραφέας Kaouther Adimi, η Anna Moï από το Βιετνάμ, η Brina Svit από τη Σλοβενία, ο Sami Tchak από το Τόγκο, ο Thomas Gunzig από το Βέλγιο, οι γαλλικής καταγωγής συγγραφείς Olivier Guez, Leslie Kaplan, Nathalie Quintane, Françoise Kleltz-Drapeau, Philippe Lechermeier, Laure Marchand, Marion Billet και πολλοί πολλοί ακόμα. Το πρόγραμμα διανθίστηκε με θεατρικούς διαλόγους από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συναυλίες με την Κυβέλη Καστοριάδη και τον Στέφανο Τσιάπη, προβολές ταινιών, σχολικά εργαστήρια και ζωγραφική για το παιδικό κοινό. Μια διαφορετική προσέγγιση για να τιμήσουν με τον δικό τους τρόπο την Γαλλοφωνία είχαν οι γαλλόφωνοι πρόσφυγες του κέντρου φιλοξενίας της Βόλβης, οι οποίοι σε συνεργασία με την ΜΚΟ Solidarity Now, συμμετείχαν σε μια περφόρμανς ζωγραφικής παρουσιάζοντας τις αυθεντικές δημιουργίες τους και συνοδεύοντάς τες με απαγγελία ποιημάτων και τραγούδι. Από το Σταντ της Γαλλοφωνίας δεν έλειπε η γαλλική γαστρονομία! Ο Αρχιμάγειρας της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα Jean-Marie Hoffmann προσέδωσε στην έκθεση μια γεύση γκουρμέ ικανοποιώντας και τους πλέον απαιτητικούς ουρανίσκους.

 

Για την Ομάδα Επικοινωνίας, η εμπειρία στον χώρο της Έκθεσης ήταν μοναδική! Βίντεο, φωτογραφίες, συνεντεύξεις, μοντάζ, γραφικά, δεκάδες αναρτήσεις στους επίσημους λογαριασμούς facebook, instagram, twitter και youtube του Τμήματός μας και όλα αυτά σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Οι προσωπικότητες που συναντήσαμε, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο γνωστές στο ελληνόφωνο αναγνωστικό κοινό, μέσα από τις συζητήσεις και τις διαλέξεις μάς έφεραν πιο κοντά στη γαλλόφωνη λογοτεχνία και σε όλους εκείνους τους διαφορετικούς πολιτισμούς που έχουν κοινό σημείο τη γαλλική γλώσσα.

Ο καθένας από τους συγγραφείς είχε να διηγηθεί τη δική του ιστορία, ωστόσο όλοι μάς μετέδωσαν τον ενθουσιασμό τους για τα γράμματα και τις τέχνες, εξάπτοντας την περιέργειά μας να διαβάσουμε τα βιβλία τους, και τίμησαν την Γαλλοφωνία με τον πιο ουσιαστικό τρόπο.

Και κάπως έτσι, κύλησαν οι μέρες και έφτασε το βράδυ της Κυριακής….

 

Εσωτερικές σκέψεις

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων δεθήκαμε περισσότερο σαν ομάδα και μάθαμε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Η υπεύθυνη καθηγήτρια που συντόνιζε όλο αυτό το χάος που εμείς ονομάσαμε προσπάθεια, μας μετέδιδε συνεχώς τον ενθουσιασμό της και την όρεξη για ακόμη περισσότερη δουλειά, αφοσίωση και δημιουργία, ενώ ταυτόχρονα μας δίδαξε να μην τα παρατάμε ποτέ!

Θερμές ευχαριστίες στον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας και Γενικό Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, κ. Philippe Ray, την Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/νίκης, κα Κατερίνα Σπυροπούλου, και όλους τους συνεργάτες γι’ αυτή την εποικοδομητική και επιτυχημένη συνεργασία, καθώς και τον Πρόεδρο του Τμήματός μας, κ. Γεώργιο Λάππα, για την αμέριστη υποστήριξή του.

 

Και τώρα, τι;

Τώρα μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο www.francophonie.gr και στα κοινωνικά δίκτυα του Τμήματός μας για να δείτε στιγμές – πολλές στιγμές… – δεκάδες βίντεο και εκατοντάδες φωτογραφίες από το Σταντ της Γαλλοφωνίας, καθώς και να ακούσετε τις αποκλειστικές συνεντεύξεις που μας παραχώρησαν οι προσκεκλημένοι συγγραφείς.

À bientôt σε νέες δράσεις!

 

Η Ομάδα Επικοινωνίας*

Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, Flickr

@dmcteiwm

 

* Κ. Παρμαξίδου, Α. Τσιντσίνης, Α. Μπάρμπα, Α. Κάκαρης, Α. Παρμαξίδου, Σ. Σταματοπούλου, Ι. Σκρέτα, Μ. Δεληγεωργίου, Α. Παπαδάτου, Δ. Γκιζάρη, Κ. Τριανταφυλλίδης. Υπεύθυνη της ομάδας, η Δρ Α. Γιαννακοπούλου, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Τμήματος Ψηφιακών Μ

Share This