Το δεύτερο single από το 9ο άλμπουμ των Cure “Wish” (1992) σημάδεψε για πάντα τις Παρασκευές μας και φύτεψε υποσυνείδητα στο μυαλό μας ένα συναίσθημα για κάθε μέρα της εβδομάδας.

Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί για το πασίγνωστο κομμάτι των Cure (και 2η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία τους στη Μ. Βρετανία, μετά το “Lullaby”) είναι πως την περίοδο που ο Robert Smith έγραφε το τραγούδι, ήταν για κάποιο λόγο πεπεισμένος πως η μελωδία δεν ήταν δική του και πως την είχε κλέψει άθελά του από κάποιον άλλον καλλιτέχνη. Η σκέψη αυτή του έγινε εμμονή σε τέτοιο βαθμό, που άρχισε να παίρνει τηλέφωνο όποιον ήξερε και δεν ήξερε για να τον βάλει να ακούσει το κομμάτι και να τον ρωτήσει αν το ήξερε ήδη από κάπου.

Ο ίδιος ο Smith, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spin, έχει αποκαλύψει πως το “Friday I’m In Love” κατά τη γνώμη του είναι ένα «pop χαζοτράγουδο» και πως απλά άρεσε στον κόσμο επειδή ήταν εντελώς παράλογο και αντίθετο σε σχέση με ότι πρέσβευε μέχρι τότε η μπάντα. «Είναι τόσο έξω από εμάς – τόσο αισιόδοξο και χαρούμενο».


Αν και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια όλων των εποχών, το “Friday I’m In Love” δεν έγινε ποτέ Νούμερο 1 ούτε στην πατρίδα του συγκροτήματος, τη Μ. Βρετανία, ούτε στην Αμερική. Στα UK charts το κομμάτι κατάφερε να βρεθεί στο Νο. 6, ενώ στα US charts, ανέβηκε μόλις μέχρι το Νο 18. Το video ωστόσο για το τραγούδι, σε σκηνοθεσία Tim Rope, κέρδισε το βραβείο Best Music Video στα MTV Video Music Awards του 1992 ενώ 17 χρόνια αργότερα, το 2009, χρησιμοποιήθηκε ως κεντρικό μουσικό θέμα στην ρομαντική κομεντί “He’s Just Not That into You” με την Jennifer Aniston.

Και δύο λεπτομέρειες μόνο για… μυημένους:

1) Σύμφωνα με το Last.fm, το τραγούδι ηχογραφήθηκε μισό ημιτόνιο ψηλότερα από ό,τι αρχικά σκόπευε ο Smith -λόγω δικής του αμέλειας- και μόνο όταν το παίζουν live, ακούγεται στην κανονική του τονικότητα.

2) Ναι. Οι πρώτοι στίχοι του τραγουδιού «I don’t care if Monday’s blue» αναφέρεται στο αξεπέραστο «Blue Monday» των New Order.

Enjoy

 

Πηγή: www.jumpingfish.gr

Share This