Μαρία Παπαδοπούλου, Ψυχολόγος

Κάθε μέρα όλο και πιο συχνά ακούμε άτομα από τον κοινωνικό μας περίγυρο που υποφέρουν από κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στην ψυχοθεραπεία ή ακόμη και στη φαρμακευτική αγωγή. Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική ασθένεια που μπορεί να παρουσιαστεί σε διαφορετικούς ανθρώπους ανεξάρτητα από το κοινωνικοοικονομικό του επίπεδο και την ηλικία. Κάποια από τα συμπτώματα της μπορεί να είναι η κόπωση, αποσύνδεση ή αποκοπή από συγγενείς και φίλους. Η συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια προκαλεί σοβαρές διαταραχές ακόμη και στη σεξουαλική ζωή.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα σημάδια κατάθλιψης στους εργαζομένους. Δίνοντας έμφαση λοιπόν στις επιπτώσεις στο εργασιακό κομμάτι, τα άτομα με κατάθλιψη υποφέρουν από διάφορα συμπτώματα που συνήθως κάνουν την εμφάνιση τους αρχικά στο σώμα, όπως πόνος σε πόδια, χέρια και αυχένα, έλλειψη συγκέντρωσης, έλλειψη παραγωγικότητας, πονοκέφαλος, ζαλάδες, αυπνία και αύξηση ή μείωση βάρους.

Η κατάθλιψη επηρεάζει επίσης σημαντικές γνωστικές λειτουργίες όπως: η συγκέντρωση, η μνήμη και η σκέψη.Άτομα με χρόνια κατάθλιψη έχουν σοβαρά θέματα με την αυτοεκτίμηση τους, ανεβάζοντας τα επίπεδα της ανασφάλειας τους και μειώνοντας την απόδοση τους στην εργασία. Η κακή διάθεση, ένα από τα πιο κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης, στέκεται εμπόδιο στην απόδοση των εργαζομένων , ενώ συχνή είναι και η απουσία από το εργασιακό περιβάλλον. Τα ίδια άτομα δε μπορούν να νιώσουν ευχαρίστηση ακόμη και όταν ένας επαγγελματικός τους στόχος ολοκληρώνεται.

Οι πιο συχνές σκέψεις που έχει ένα άτομο με κατάθλιψη για τον εαυτό του είναι « Είμαι ένα τίποτα», « Δεν αξίζω τίποτα», «Δε μπορώ να καταφέρω τίποτα στη ζωή μου». Δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να υπάρχουν σκέψεις το άτομο να βλάψει τον εαυτό του ή και να αυτοκτονήσει.Μετά από όλα αυτά καλό είναι να θυμόμαστε ότι η βοήθεια είναι η μόνη λύση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων με κατάθλιψη έχουν τη δυνατότητα να το ξεπεράσουν εφόσον ζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό της ψυχικής υγείας.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο άτομο στο χώρο εργασίας σας βιώνει τη συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή είναι καλό να του δείχνετε τον απαραίτητο σεβασμό. Δημιουργήστε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του και προσπαθήστε να τον παροτρύνετε να συμβουλευτεί έναν ειδικό.

Η δική σας βοήθεια μπορεί να κάνει τη διαφορά!

 

 

 

 

Share This