Η οικονομική κρίση «σκότωσε» τα όνειρά τους.  Γνώρισαν για τα καλά τι θα πει εργασιακή ανασφάλεια και πως είναι να ζεις σε μια Ελλάδα που οι ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον εξανεμίζονται μέρα με τη μέρα. Έτσι πήραν την απόφαση να φύγουν και να αναζητήσουν τη δική τους Ιθάκη που θα τους επιτρέπει τουλάχιστον να ονειρεύονται. Γέμισαν τις βαλίτσες τους με διπλώματα, πήραν μαζί τους φωτογραφίες και αναμνήσεις από τη χώρα που αφήνουν πίσω τους και έφυγαν, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή.

Ο Λευτέρης είναι ένας από αυτούς τους νέους που εγκατέλειψαν την Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας για να βρουν μια δουλειά στο εξωτερικό . Ο Λευτέρης Ιωαννίδης με καταγωγή από την Νεράιδα Κοζάνης αφού τελείωσε τις σπουδές του στην Θεσσαλονίκη σαν Τεχνικός Δικτύων και Διαχείρισης ηλεκτρονικών συστημάτων τα τελευταία πέντε χρόνια ζει και εργάζεται στο Μόναχο σαν διευθυντικό στέλεχος σε μια εταιρεία διανομής Ελληνικών προϊόντων χονδρικού και λιανικού εμπορίου. Παράλληλα με την δουλειά του πλέον σπουδάζει στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στον τομέα της Διοίκησης επιχειρήσεων.


Τι σε οδήγησε στην Γερμανία και συγκεκριμένα στο Μόναχο; Ήταν συνειδητή επιλογή ή ανάγκη επιβίωσης;

Yπήρξε ένα χρονικό διάστημα δυο ετών πλήρης στασιμότητας στην καθημερινότητα μου στην Ελλάδα το οποίο δεν μου έδινε ούτε για το παρόν ούτε για το μέλλον ελπίδα για κάποια δυνατότητα εξέλιξης. Το αποτέλεσμα  ήταν να αναρωτιέμαι συνέχεια…. Πως μπορώ να εξελιχθώ; Πως μπορώ να χτίσω κάτι καλύτερο για το μέλλον μου; Έτσι ξεκίνησα να ψάχνω για το που και το πως! Εκείνη την περίοδο έτυχε κάποιοι  συγγενείς μου να βρίσκονται στο Μόναχο και με παρότρυναν να κάνω το επόμενο βήμα, να πάω στο Μόναχο! Κάπως έτσι ξεκίνησα! Η επιλογή μου ήταν καθαρά συνειδητή με στόχο μια καλύτερη ποιότητα ζωής

 

Πόσο φιλόξενο είναι το μέρος που κατοικείς;

Αν σκεφτείς ότι πλέον το θεωρώ αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, αρκετά θα έλεγα!

 

 

 

 

Έχεις αντιμετωπίσει ποτέ ρατσισμό στην εμπειρία σου στο εξωτερικό;

Πολλοί φίλοι με προετοίμαζαν για το κύμα ρατσισμού που θα αντιμετωπίσω όταν θα ερχόμουν σε επαφή με Γερμανούς στα πλαίσια της δουλειάς μου. Ευτυχώς  για μένα τα πράγματα ήρθαν τελείως διαφορετικά. Όχι απλά δεν αντιμετώπισα ρατσισμό αντίθετα όσους γνώριζα το πρώτο διάστημα τους έβλεπα να ενθουσιάζονται που είμαι Έλληνας και να αναφέρονται με μεγάλο θαυμασμό στην Ελλάδα και την κουλτούρα της.

 

Κάνε μας μια ξενάγηση στον τόπο που ζεις

Το Μόναχο είναι μια πανέμορφη πόλη πλούσια σε πράσινο, ενώ σε κάθε γωνία της πόλης υπάρχει και ένα πάρκο ( πλήρως αξιοποιημένο ) που σου δίνει την δυνατότητα να απολαύσεις τις ηλιόλουστες ημέρες οι οποίες παραδόξως είναι αρκετές για τα γερμανικά δεδομένα. Το Μόναχο είναι μια πόλη  πολυπολιτισμική όπου μπορείς να συναντήσεις ότι κουλτούρα υπάρχει στον κόσμο, να την μάθεις και να την εξερευνήσεις…. Διασκέδαση; Για κάθε γούστο ! Έχεις τον Ίζαρ στα πόδια σου έτσι έχεις πολλές δυνατότητες! Από το να αράξεις σε μια γωνία και να ψήσεις με την παρέα σου μέχρι να κάνεις σέρφ!

Σε γενικές γραμμές είναι μια πόλη που δεν της λείπουν πολλά όπως επίσης είναι και ένας πολύ αξιόλογος προορισμός για να επισκεφτείς αλλά και να σκεφτείς να μείνεις μόνιμα.

 

Τι περιλαμβάνει η καθημερινότητα σου;

Η αλήθεια είναι πως την περίοδο του Φθινοπώρου και του Χειμώνα λίγα πράγματα. Δουλειά, γυμναστήριο, σπίτι και καμία βόλτα στο κέντρο για κανέναν καφέ ή φαγητό. Με το που βγει ο ήλιος και ανεβεί η θερμοκρασία μετά την δουλειά προσπαθώ να κάνω όσες περισσότερες βόλτες και εκδρομές.

 

Ποια είναι τα συναισθήματα σου, η νοσταλγία γιατρεύεται;

Η αλήθεια είναι μου έχει λείψει το Prego. Δεν μπορώ να βρω κάτι ανάλογο στο Μόναχο!

 

Τι διαφορά νομίζεις ότι έχει το να είσαι μετανάστης στην Ελλάδα σε σχέση με την χώρα που βρίσκεσαι;

Δυστυχώς το να είσαι μετανάστης στην Ελλάδα είναι μεγάλο μειονέκτημα διότι δεν έχει κάτι να σου προσφέρει… Θέσεις εργασίας,  ασφαλιστικό σύστημα, αξιοκρατία… Ένα κράτος το οποίο δυστυχώς δεν ενδιαφέρεται για τους ίδιους τους πολίτες  του, ποσό μάλλον να  μπορέσει να ανταποκριθεί θετικά σε έναν άνθρωπο που μόλις ήρθε σε αυτή τη χώρα για να προσπαθήσει να κάνει κάτι στην ζωή του. Από την άλλη εδώ που βρίσκομαι συναντάω σαν «μετανάστης» συνεχώς όλα αυτά που λείπουν από την Ελλάδα καθώς και αλλά πολλά τα οποία θα αργήσουμε να δούμε στην χώρα μας…

 

Συνάντησες εμπόδια μέχρι τώρα;

Η αλήθεια είναι πως το μοναδικό εμπόδιο που αντιμετωπίζουν σε πρώτη φάση όσοι έρχονται στο Μόναχο είναι η εύρεση κατοικίας, όλα τα αλλά όπως δουλειά, γλώσσα κτλ είναι εμπόδια τα οποία τα ξεπερνάς εύκολα αν έχεις θέληση.

 

 

Στην Ελλάδα των αλλεπάλληλων μέτρων λιτότητας μένουν περιθώρια επιλογής;

Υπάρχει πάντα μια επιλογή για όλους μας, ο καθένας κρίνει τι είναι αρεστό και αρκετό για αυτόν και  αν τον ικανοποιεί αυτό που ζει…

 

Βλέπεις στο μέλλον πιθανότητα να γυρίσεις στην Ελλάδα;

Προς το παρόν με την τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί και θα επικρατεί για τα επόμενα χρόνια δεν σκέφτομαι καθόλου αυτό το ενδεχόμενο αν και θα το ήθελα παρά πολύ.

Share This