Lemmy…

Συνθέτης, τραγουδιστής και μπασίστας της θρυλικής μπάντας Μotorhead, ο τυπάς με τις μεγάλες φαβορίτες με την μεγάλη μαύρη γυαλιστερή χαίτη και την χαρακτηριστική κρεατοελιά στο πρόσωπο.  Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά είναι οι καουμπόικες μπότες η ζώνη με τις σφαίρες και φυσικά το σκαλιστό rickenbacker μπάσο που βγάζει φωτιά (στην κυριολεξία). Η πορεία του Λέμμυ ξεκινάει το 1965 όταν σε ηλικία 20 ετών παίζει στη μπάντα Rockin Vickers, με τους οποίους κάνει και τα πρώτα δισκογραφικά βήματα του, ηχογραφώντας μαζί τους δύο 7ίντσα. Αργότερα το 1967 μετακομίζει στο Λονδίνο και γίνεται μεταφορέας στην μπάντα του Τζίμι Χέντριξ, παίζει με την μπάντα Sam Gopal και ηχογραφούν τον δίσκο «eskalator». Το 1972 γίνεται μέλος της space rock μπάντας Ηawkwind με τους οποίους ηχογραφεί κάποια άλμπουμς και με το τραγούδι Silver Machine καταφέρνουν να φτάσουν στο νούμερο 3 των βρετανικών τσαρτ.

Φτάνουμε στο 1975 όπου ο Λέμμυ δημιουργεί τους Μotorhead  και μας χαρίζει μια πλούσια σε δισκογραφία δουλειά και έχουμε την ευκαιρία,  σε διάφορες χρονολογικές περιόδους να δούμε ζωντανά στην Ελλάδα αυτή την τεράστια μπάντα!!! Η πρώτη τους φόρα στην Ελλάδα θυμάμαι ήταν τον Μάρτιο του 1988 όπου δώσανε 3 συνεχόμενες συναυλίες στο κλειστό γήπεδο Σπόρτιγκ το οποίο ήταν πλημμυρισμένο από κόσμο και τις 3 μέρες κάνοντας τα αυτιά μας να ματώσουν με την δυναμική μουσική τους.

Στα 40 χρόνια ζωής των Μotorhead καταφέραν να επηρεάσουν με την μουσική τους πάρα πολλούς έφηβους οι οποίοι γίνανε φανατικοί οπαδοί της μπάντας στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη. Σε όποια πόλη και να πήγαινες στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 (φυσικά και αργότερα) έβλεπες κόσμο να κυκλοφορεί με το έμβλημα των Μotorhead ραμμένο στην πλάτη του τζιν ή δερμάτινου μπουφάν του. Το έμβλημα είναι ένα ντόπερμαν με κράνος καρφιά αλυσίδες κτλ,  το οποίο  έχει χαραχτεί με τη μέθοδο του τατουάζ σε χιλιάδες σώματα σε όλο τον πλανήτη όπως επίσης και ο άσσος μπαστούνι με τη γοτθική γραμματοσειρά “γεννήθηκα για να χάνω, ζω για να κερδίσω” , κάτι το οποίο ο Λέμμυ κατάφερε να κάνει. Έζησε και κέρδισε. Δυστυχώς για εμάς τους φανατικούς φίλους της μπάντας Μotorhead ο μίστερ Λέμμυ μας άφησε στις 28  Δεκεμβρίου του 2015 σε ηλικία 70 χρόνων (4 μέρες μετά τα γενέθλια του) και πήγε να συναντήσει τα πρώην μέλη των Μotorhead Phil(animal) Taylor και Pete Wurzel.

Παρόλα αυτά μας άφησε και μας αφήνει μια κληρονομία 23 στουντιακών άλμπουμς που έκανε με τους Μotorhead. Έχει παίξει και ηχογραφήσει στο παρελθόν και με άλλες αξιόλογες μπάντες, αλλά  η μεγάλη του αγάπη ήταν οι Μotorhead, τους οποίoυς δημιούργησε σε ηλικία 30 ετών και έπαιζε σε αυτήν την μπάντα μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή.Η  μουσική των Μotorhead επίσης ακούγεται από διάφορους φίλους της μουσικής έχουν συνδυάσει το rock n roll ,τα blues ,την hard core punk, και τη heavy metal. Έχουν επηρεάσει άπειρες μπάντες πλέον στο πως να παίζουν την μουσική τους,ο Λέμμυ έφυγε αλλά η μουσική του και οι στίχοι του θα μας συντροφεύουν για πολλά χρόνια ακόμη,και κλείνω με ένα στίχο του που προφανώς αναφέρεται στον εαυτό του… Don’t believe in miracles and I won’t even try, I know the law I know how to die.  (“Δεν πιστεύω στα θαύματα και ούτε πρόκειται ποτέ μου να προσπαθήσω να πιστέψω, ξέρω τον νόμο, ξέρω πως να πεθάνω!”)

Κείμενο : ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΚΟΥΜΠΟΥΤΗΣ

 

 

 

Share This