Η εποχή των μανιταριών είναι το Φθινόπωρο και βρισκόμαστε περίπου στο ζενίθ της. Αρκετά είδη που εμφανίστηκαν στις αρχές του φθινοπώρου πλέον σπανίζουν, όμως κάποια άλλα αρχίζουν να εμφανίζονται τώρα. Απλόχερα η φύση δίνει μανιτάρια φουρνιές και φουρνιές και δεν σταματά ποτέ να ετοιμάζει τα επομένα που σε λίγο καιρό θα δούμε να ξεπετάγονται, και όλα αυτά σε πoλύ μικρές αποστάσεις από την πόλη. Στις αρχές του φθινοπώρου μπορούμε να μαζέψουμε καισαρικά, γανοδέρματα, βωλίτες, αγαρικά, ενώ τώρα ξεπετάχτηκαν τα ρόπαλα, οι τρομπέτες, τα πλευρώτους, οι μακρολεπιότες και περιμένουμε τα λακτάριους και τα ύδνα.

Όσοι ασχολούνται με τη συλλογή άγριων μανιταριών πρέπει να προσέχουν κάποια πράγματα και να τηρούν κάποιους κανόνες για το δικό τους καλό αλλά και για το καλό της φύσης.

 

 

Ας μην είμαστε πλεονέκτες. Μαζέψαμε δυο, τρία, τέσσερα κιλά; Aς πούμε κάποια στιγμή στον εαυτό μας «φτάνει». Ας μαζέψει και κάποιος άλλος ή στο κάτω κάτω ας μείνουν και μερικά να συνεχίσουν τον κύκλο ζωής τους. Να φάει λίγα και ο λαγός, το αγριογούρουνο, ο σαλίγκαρος, το ζαρκάδι…

Μην κλοτσάμε και μην πειράζουμε μανιτάρια που δεν μαζέψαμε- γέρικα καρποσώματα ή δηλητηριώδη. Μπορεί να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε εμείς, αλλά για τη φύση είναι πολύτιμα και απαραίτητα. Δε ρωτήσαμε ποτέ τον σαλίγκαρο και την αρκούδα αν τα θέλουν…

Να είμαστε προσεκτικοί ως αναφορά την κατανάλωση τους. Γυρίζουμε σπίτι και έχουμε πέντε καλάθια μανιτάρια. Προσοχή! Ένα πιάτο μανιτάρια την ημέρα, σημαίνει ότι την επόμενη δεν επιτρέπεται να τα ξαναφάμε. Τα μανιτάρια είναι από τις βαριές για το πεπτικό μας σύστημα τροφές. Καλύτερα να αποφεύγουμε πιάτα με ποικιλίες μανιταριών και να τρώμε μόνο ένα είδος στο κάθε γεύμα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι συνέπειες είναι άσχημες. Εκτός αν διαθέτουμε ένα πραγματικά πολύ γερό στομάχι….

Τα μανιτάρια δεν είναι ανάγκη να τα φάμε όλα φρέσκα. Μπορούμε να τα αποξηράνουμε ή να τα συντηρήσουμε στην κατάψυξη. Στο ψυγείο δεν είναι καλή ιδέα να συντηρηθούν για περισσότερο από λίγες ώρες.

 

Δίπλα στα μανιτάρια μπορούμε να μαζέψουμε και άγριους καρπούς εποχής. Το φθινόπωρο υπάρχουν για μάζεμα εκτός από κάστανα, οι καρποί της οξιάς (που είναι νοστιμότατοι), τα αγριοτριαντάφυλλα, τα κούμαρα, οι καρποί του κράταιγου του κέδρου και διάφορα βότανα και χόρτα.

Και κάτι ακόμη… μαζί με τα καλαθάκια μας ας έχουμε και μια σακούλα να μαζέψουμε έστω και λίγα σκουπίδια. Αν το έκανε αυτό ο κάθε μανιταροσυλλέκτης θα κρατιόταν πιο καθαρό το περιβάλλον μας.

 

 

Γλύκα Παυλίδου

 

 

 

Share This