Όταν ο Δυτικός Κόσμος σκέφτεται τα ρούχα που φορούν οι μουσουλμάνες γυναίκες, τείνει να σκέφτεται χαλαρές και φαρδιές σιλουέτες με βαθιά και σκοτεινά χρώματα. Ωστόσο, οι επιλογές είναι ατελείωτες, όσο και η σεμνότητα είναι ένα στοιχείο: μερικές γυναίκες επιλέγουν να καλύψουν τα μαλλιά τους με μπούρκα, άλλες με hijabs τυλιγμένα για να καλύπτουν το πρόσωπο και άλλα που δεν καλύπτουν καθόλου τα μαλλιά τους. Αυτές οι επιλογές σπάνια αποτελούν μέρος της mainstream μόδας, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, οι μουσουλμάνες γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν αποφασίσει να πάρουν τον ενδυματολογικό έλεγχο της εικόνας τους στα χέρια τους και οπωσδήποτε τα social media συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια.

Μια νέα έκθεση του Fine Arts Museum του Σαν Φρανσίσκο παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά στοιχεία που αποτελούν τη μουσουλμανική γυναικεία μόδα. Η σύγχρονη μουσουλμανική μόδα παρουσιάζει πάνω από ογδόντα διαφορετικά σύνολα, από μπουργκίνι μέχρι αθλητικά ρούχα που δημιουργήθηκαν από καταξιωμένους σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο. Οι φωτογραφίες τέχνης και τα κοινωνικά δίκτυα επικοινωνούν με την έκθεση, συμβάλλοντας έτσι στην απεικόνιση της πολυεπίπεδης και περίπλοκης ιστορίας της σύγχρονης μουσουλμανικής μόδας.

«Η σύγχρονη βιομηχανία μόδας εκτιμάται σε 44 δισεκατομμύρια δολάρια», αναφέρει η Reina Lewis, καθηγήτρια και συγγραφέας του Muslim Fashion.  «Αυξάνεται ταχύτερα από άλλους τομείς. Οι μουσουλμάνοι, παγκοσμίως, αποτελούν ένα νεανικό και συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό και η σύγχρονη μόδα έχει μια θέση στα διεθνή shows.

Οι γυναίκες της Μέσης Ανατολής είναι καταναλωτές προϊόντων πολυτελείας. Είναι μορφωμένες και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως influencers. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι αναμφισβήτητα υπεύθυνα για την έκρηξη της σύγχρονης μουσουλμανικής μόδας. Τώρα αποκτούν μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά της βιομηχανίας.

Η έκθεση παρουσιάζει κομμάτια σχεδιαστών που εμπνέονται από τον μουσουλμανικό πολιτισμό, όπως o YSL, ο οποίος έχει επιρροές από το Μαρακές. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες της Μέσης Ανατολής είναι πελάτες των πολυτελών οίκων είτε πρόκειται για τον Dior είτε για τον Oscar De La Renta.

 

 

Share This