Με αφορμή την καμπάνια της ActionAid που ενθαρρύνει όλους να γράψουν #MyBodyIsMine στο σώμα τους, να τραβήξουν μια φωτογραφία και να την μοιραστούν στα social media, το Together αποφάσισε να τονίσει την σπουδαιότητα αυτής της καμπάνιας και να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των γυναικών και των κοριτσιών ότι, το σώμα τους είναι δικό τους και όχι ιδιοκτησία κάποιου. Τα παραδείγματα που παρουσιάζει η οργάνωση είναι χαρακτηριστικά της βαρβαρότητας και της βίας που ορισμένες γυναίκες έχουν δεχτεί.

Όταν η Nahar ήταν 15 χρονών απέρριψε την πρόταση γάμου ενός αγοριού δυο χρόνια μεγαλύτερου από εκείνη,  δέχτηκε επίθεση με οξύ πάνω της. Αποτελεί συνήθη έκφραση οργής η επίθεση με οξύ σε περιπτώσεις άρνησης γάμου ή του σεξ. Είναι μια έκφραση ελέγχου από τον δράστη στο σώμα των γυναικών και των κοριτσιών. ‘Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια, η φράση #MyBodyIsMine σημαίνει ότι «είναι το δικό μου σώμα, η δική μου επιλογή, τα δικά μου δικαιώματα και τέλος η δική μου απόφαση».  Με τη βοήθεια της ActionAid ίδρυσε το δίκτυο Acid Survivors’ Network (ASN), μια ομάδα υποστήριξης για θύματα από επιθέσεις με οξέα.

Η Zeinab Mohamed Hassan είναι συντονίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών στην ActionAid στη Σομαλία. Βίωσε τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων και έχει αναλάβει εκστρατείες για τον τερματισμό του στη Σομαλία. «Το σύνθημα My Body Is Mine σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να πάρει απόφαση για το σώμα μου, εκτός από εμένα».  Και συνεχίζει τονίζοντας ότι «αρχικά το έργο μου ήταν δύσκολο διότι ο ακρωτηριασμός ήταν ταμπού. Οι άνθρωποι δεν ήθελαν να μιλήσουν γι’ αυτό, διότι θεωρούσαν ότι είναι απαγορευμένο καθώς και λόγω του ότι είναι μέρος της θρησκείας τους.

 

Τι σημαίνει για εσάς η φράση #MyBodyIsMine;

 

 

Share This