Όταν σκέφτεστε ένα ξενοδοχείο κατά μήκος της Γαλλικής Ριβιέρας, τι βλέπετε; Αρχαίες νεοκλασικές προσόψεις ή ένα μεταμοντέρνο μπλοκ με φώτα νέον, τοίχους με graffiti και bars με κάκτους; Αυτό ακριβώς θα συναντήσετε στο Νhow Marseille, ένα πρόσφατα ανακαινισμένο παραλιακό ξενοδοχείο στο Corniche. Ενώ αυτές οι εικόνες μπορεί να φαίνονται ασυνήθιστες για τη νότια Γαλλία, οι  αρχιτέκτονες Claire Fatosme και Christian Lefèvre, που σχεδίασαν το ξενοδοχείο σε συνεργασία με την ιταλίδα αρχιτέκτονα Teresa Sapey, μιλάνε για την υπερηφάνεια και τις «φωτεινές και σκοτεινές» ενέργειες της πόλης.

Ιστορικά, η Μασσαλία ήταν γνωστή για τις συμμορίες και τη βία που εξελίσσονταν, ωστόσο οι προσπάθειες αναδιαμόρφωσης της πόλης κατόρθωσαν να μετατρέψουν την εικόνα αυτή. Παρόλα αυτά η φτώχεια εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και οι αρχιτέκτονες του έργου επηρεάστηκαν από αυτή την πραγματικότητα, σχεδιάζοντας τους πολυτελείς χώρους του ξενοδοχείου των 150 δωματίων.

Οι αρχιτέκτονες διακόσμησαν τους διαδρόμους και τα υπνοδωμάτια με graffiti. Φωτογράφησαν διάφορα tags και τα συνέδεσαν σε ένα τρελό ακατάστατο μείγμα πραγμάτων που εμφανίζονται σε όλο το ξενοδοχείο. Συνεργάστηκαν με ντόπιους καλλιτέχνες για να σχεδιάσουν και άλλα graffiti, όπως την τοιχογραφία που κοσμεί το λόμπι του ξενοδοχείου από τον καλλιτέχνη Tristan Bonnemain, των σύγχρονων αλλά και παλαιότερων χαρακτήρων της πόλης.

«Η βία αποτελεί συνώνυμο της πόλης. Στην Ιταλία λέμε «μην καλύπτεις τα μάτια σου με τα χέρια σου, διότι κάποια μέρα θα πρέπει να αντικρίσεις την πραγματικότητα», ανέφερε η Sapey. «Αυτό το έργο θέλαμε να είναι για την πόλη, στην πόλη και να ανήκει στην πόλη». Η βία διακόπτεται από την ανεμελιά – ένα τραπέζι από ανακυκλωμένα τζιν και funhouse έπιπλα. Λιγότερο από ένα barκαι περισσότερο ένα μέρος διακοπών για καπνιστές και για τους λάτρεις των selfies, το πράσινο εσωτερικό ακτινοβολεί στους εξωτικούς κήπους της μεσογειακής ακτής και στα βουνά που περιβάλλουν την πόλη της Μασσαλίας.

Έχοντας ανακατασκευαστεί και ανοίξει επίσημα αυτό το φθινόπωρο, το Νhow Marseille στο Palm Beach ήταν κάποτε ένα δημοφιλές μέρος για τους ντόπιους. Το αρχικό ξενοδοχείο Palm Beach, που χτίστηκε το 1976, ήταν το μέρος όπου ο ίδιος ο αρχιτέκτονας Lefèvre έμαθε να κολυμπάει, οπότε και είχε μεγάλη συναισθηματική αξία για τον ίδιο. Είναι ένα καλωσόρισμα και όχι μια νέα σύσταση, λένε οι Fatosme και Lefèvre. Ευελπιστούν το ξενοδοχείο να αποτελέσει ένα μνημείο αλλαγής για τη Μασσαλία. Αποτελεί ιστορικά μια επαναστατική πόλη από τον 14ο αιώνα και τονίζουν ότι κάθε επαναστατική πόλη χρειάζεται αναδιαμόρφωση.

Πηγή: CRfashionbook.

 

 

Share This