Επιμέλεια: Κέλλυ Γρηγοριάδου 

Στον εικαστικό κόσμο της Ευγενίας Λώλη συνυπάρχουν και συναντιούνται ετερόκλητα στοιχεία, φαινομενικά ασύνδετα τοπία, vintage φιγούρες και πρόσωπα που σε μαγνητίζουν και σε κάνουν να χαθείς μέσα σε φαντασιακά κολάζ. Από το υποσυνείδητο στο συνειδητό, από καθημερινά αντικείμενα σε γαλαξιακά τοπία και από το σαρκασμό στη φιλοσοφία και την πνευματικότητα οι εικόνες της αποπνέουν μια ιδιαίτερη αισθητική, η οποία τελικά αποτελεί την κοινή συνιστώσα των έργων της.

Η Ευγενία Λώλη   έχει καταγωγή από την Πρέβεζα ενώ από τα 23 της ζει μόνιμα στο εξωτερικό.  Αφού πέρασε από τους τομείς της υγείας, του προγραμματισμού, της δημοσιογραφίας, της σκηνοθεσίας, της ζωγραφικής και έχοντας κάνει πέρασμα από πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια  ζει στην Καλιφόρνια και δημιουργεί μερικά από τα πιο εκπληκτικά, σουρεαλιστικά, φουτουριστικά, ψυχεδελικά, σαρκαστικά κολάζ που έχουμε δει ποτέ!

Συνομιλήσαμε μαζί της για τις ιστορίες των έργων της, το καλλιτεχνικό στυλ και αισθητική, την διαδικασία δημιουργίας και την έμπνευση πίσω αυτή  αλλά και την καθημερινότητα της.


Τι είναι αυτό που θέλεις να “εξιστορήσεις” μέσα από τα κολάζ σου και πόσο σημαντικές είναι για σένα οι διαφορετικές ερμηνείες ενός έργου σου;

Εξαρτάται. Κάποια έργα μου έχουν όντως βαθιές ερμηνείες ενώ κάποια άλλα είναι καθαρά αισθητικής φύσεως  χωρίς κάποιο συγκεκριμένο νόημα πίσω από αυτά.

Θα έλεγα πως το  πιο σημαντικό έργο μου  είναι το Three minutes to nirvana το οποίο μαζί με την πλήρη ερμηνεία  του  μπορείτε να δείτε  στο  cargocollective.com/eugenialoli/. Τελευταία, τα έργα μου είναι κυρίως ψυχεδελικά.

Υπάρχει κάποια κρυφή  ιστορία πίσω από το πρώτο σoυ κολάζ ή κάτι εξαιρετικά περίεργο που σε επηρέασε στο ξεκίνημα και στην μετέπειτα πορεία σου;

Ξεκίνησα το 2012 κάνοντας το κολάζ για τους φανς του αγαπημένου μου  indiepop μουσικού John Maus. Δημιούργησα τότε δυο, τρία κολάζ για αυτόν και  στην συνέχεια ανακάλυψα το πόσο μου αρέσει αυτή η διαδικασία. Έτσι άρχισα να φτιάχνω το ένα μετά το άλλο!

Από το pop  στο dada, από το μοντέρνο στο παραδοσιακό. Θεωρείς πως ένας καλλιτέχνης πρέπει να έχει συγκεκριμένο «στυλ»; Πιστεύεις στο καλλιτεχνικό  «στυλ»;

Πιστεύω πως είναι πιο υγιές για έναν καλλιτέχνη να έχει πολλά και διαφορετικά στυλ. Ο Πικάσο για παράδειγμα άλλαζε το στυλ  του κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια και μερικές φορές άλλαζε ακόμη και το μέσο που χρησιμοποιούσε. Αυτήηδιαδικασίαθεωρώπωςδιατηρείμια πιο φρέσκια προσέγγιση στην τέχνη στο μυαλό του καλλιτέχνη. Ενώ,παράλληλα είναι ένας τρόπος για να εξερευνήσει κάποιος νέες ιδέες.

Tα έργα σου είναι γεμάτα με οπτικές μεταφορές  που φέρουν βαθιά μηνύματα της ύπαρξης μας και όχι μόνο. Eίναι το κολάζ μια επαφή και μια «συναρμολόγηση»  της τέχνης με τη ζωή και την καθημερινότητα;

Κάνω επίσης και εικονογραφήσεις, τις οποίες θα χαρακτήριζα ως «τέχνη για τα καθημερινά πράγματα». Από την άλλη πλευρά τoκολάζ, ή τουλάχιστον το δικό μου κολάζ , είναισουρεαλιστικό. Δεν το δημιουργώ έχοντας στο μυαλό μου κάποιο κομμάτι της καθημερινότητας. Είναι εξωπραγματικό, φτιαγμένο από τον κόσμο των ονείρων και από «αλλοιωμένες» καταστάσεις της συνείδησης. Τέλος, δεν πιστεύω πως το κολάζ είναι κάτι που συνδέεται με την συνειδητοποίηση.

Ποιο είναι το πιο έντονο  χαρακτηριστικό της αισθητικής σου;

Σίγουρα ο σαρκασμός! Όχι τόσο στην  οπτική αισθητική  αλλά σε αυτό που κρύβεται πίσω από την απεικόνιση.

Έχει επηρεάσει την τέχνη σου το γεγονός πως ζεις στην SiliconValley; Ένας καλλιτέχνης επηρεάζεται από το μέρος που ζει;

Ίσως αυτό συμβαίνει σε κάποιους ανθρώπους, αλλά όχι σε εμένα. Εγώεπηρεάζομαιπερισσότεροαπό τις μεταβαλλόμενες καταστάσεις της συνείδησης παράαπό τις φυσικέςτοποθεσίεςτουπλανήτη.

Πόσο χρόνο σου παίρνει για να ολοκληρώσεις μια δημιουργία σου;

Μουέπαιρνεκάποιεςώρεςγιαναολοκληρώσω το καθένα. Τελευταία όμως, μια ώρα μου αρκεί για να ολοκληρώσω κάποιο έργο μου.

Yπάρχει κάποια δουλειά σου που ξεχωρίζεις  ιδιαίτερα ;

Ξεχωρίζω τα πιο ψυχεδελικά έργα μου τα οποία πιστεύω πως είναι και τα καλύτερα μου.

Δυστυχώς, το 68% των ανθρώπων που με ακολουθούν είναι γυναίκες στις οποίες αυτό το στυλ δεν αρέσει τόσο πολύ. Οι άντρες το αγαπούν αλλά οι γυναίκες όχι και τόσο. Έτσι, δεν ασχολούμαι τόσο  με αυτό το στυλ όσο θα ήθελα.

Πουλάς τα έργα σου αλλά ταυτόχρονα όποιος  θέλει μπορεί να έχει πρόσβαση και να τα κατεβάσει δωρεάν.

Ναι, πιστεύω πως όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στα έργα μου  τουλάχιστον  με σκοπό την προσωπική τους χρήση.

Πως είναι η καθημερινότητα της Ευγενίας Λώλη;

Ξυπνάω γύρω στις εξήμισι το πρωί, πηγαίνω για περπάτημα με τους γείτονές μου, παίρνω το πρωινό μου, δουλεύω, παίρνω το μεσημεριανό μου, παίρνω έναν υπνάκο,  ετοιμάζω το βραδινό και βλέπω στην τηλεόραση sci-fi σειρές και ταινίες πριν πάω στο κρεβάτι για να κοιμηθώ!

Μελλοντικά, σχέδια;

Αγαπώ τις ταινίες γιατί δεν είναι στατικές. Εύχομαι να έχω κάποια στιγμή τα χρήματα για να γυρίζω ταινίες.


 

 

INFO:

http://cargocollective.com/eugenialoli/

eugenialoli.tumblr.com/

eugenialoli.tictail.com/

instagram.com/eugenia_loli/

facebook.com/EugeniasCollages/

Share This