Φτάνοντας στο κατώφλι της πόρτας των φοιτητικών σου χρόνων, ίσως αγχωθείς, πελαγώσεις, φρικάρεις, πάντα όμως με ενθουσιασμό για όλα αυτά που θα ακολουθήσουν . Ας πάρουμε όμως,  τα πράγματα από την αρχή.

Σε όλο το Λύκειο σκέφτεσαι πότε επιτέλους το σχολείο θα τελειώσει και θα γίνεις φοιτητής .

Όταν είσαι φοιτητής σκέφτεσαι ότι η φοιτητική σου ζωή σου δεν θέλεις  να τελειώσει ποτέ!

Όταν τελειώνει σκέφτεσαι πως θα γίνει να ξαναρχίσει!

Φροντίζοντας  λοιπόν, για εσάς πριν από εσάς, δημιουργήσαμε έναν φοιτητικό οδηγό, που σίγουρα δεν είναι σαν τους άλλους.

Συμβατικός; Όχι!

Αυθεντικά φοιτητικός; Nαι!

Βρήκαμε τους ανθρώπους κλειδιά, τους ανθρώπους  που ξέρουν τα πάντα, τους πραγματικούς φοιτητές της Δυτικής Μακεδονίας και τους ζητήσαμε να μας αποκαλύψουν όλα τα μυστικά τους. Μυστικά που οι νεοφερμένοι αναμφίβολα θα εκτιμήσουν!

Ξεκινάμε!  

 

Admin 2

Aγαπητέ αναγνώστη αυτό το κειμενάκι γράφεται εν μέσω εξεταστικής και ελπίζω να το εκτιμήσεις ή να το εμπλουτίσεις με τις εμπειρίες σου!

Πέρασες Κοζάνη! Αρχικά αν ξέρεις που είναι αυτή η πόλη και δεν υπάρχει πιθανότητα να φύγεις, ετοιμάσου να συμβιβαστείς με την ιδέα ότι θα ζήσεις σε αυτήν, τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ χρόνια της ζωής σου.

Η Κοζάνη ή αλλιώς πόλη των Σούρδων (θα καταλάβεις σε λίγο τι σημαίνει ) είναι μια παράξενη φοιτητούπολη. Να είσαι σίγουρος ότι όσο μικρή και αν σου φανεί, δεν θα σου φτάσουν 2 χρόνια να την γυρίσεις από άκρη σε άκρη και να πας σε όλα τα όμορφα μέρη της. Συνεπώς, αν οποιοσδήποτε ή ακόμα και εσύ έχεις κάποια αρνητική προκατάληψη, βάλε στοίχημα με τον εαυτό σου ότι σε πέντε χρόνια από τώρα θα κλαις που θα την αποχωρίζεσαι… Και όχι μόνο για τους ανθρώπους που γνώρισες, αλλά κυρίως και για τον μικρόκοσμο που εσύ δημιούργησες.. Πάμε όμως στα βασικά!

Για  την καλή αρχή!

Η Κοζάνη είναι από τα μέρη που το “καλός χειμώνας” μετά τον Δεκαπενταύγουστο αρχίζει να αποκτά ουσία.Στις  10 Σεπτέμβρη, τα  χαράματα και χωρίς μια ζακέτα δεν βγαίνεις έξω.

*Βέβαια και γιατί να βγεις 6 το χάραμα θα μου πεις; Η τρέλα των Αντμίν…

* Το χειρότερο θα είναι ο αέρας! Θα παγώνεις κανονικότατα αγαπητέ και αγαπητή, πρωτοετή! Αλλά μην αγχώνεσαι! Μόνο 6 μήνες χειμώνα έχει εδώ και χιονίζει 2-3-4 βδομάδες σύνολο.

Hint : Μια ομπρέλα να την έχεις πάντα μαζί!

Τα σπιτικά

Για να δούμε τι θα φας από λεφτά! Αν ακόμα δεν νοίκιασες σπίτι, φρόντισε να είσαι προσεκτικός και να είναι στην μεριά της πόλης που είναι τα τμήματα του Πανεπιστημίου (Μηχανικών Περιβάλλοντος, Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Μηχανολόγων Μηχανικών)! Για να πούμε την πικρή αλήθεια, είναι πολύ πιθανό να βρεθείς σε καμιά τρώγλη ή σε κανένα στούντιο, αλλά μην το βάζεις κάτω! Τουλάχιστον θα έχεις μια φωλίτσα και δεν θα ξυπνάς μία ώρα πιο πριν, για να πας στο μάθημα. Στην χειρότερη περίπτωση βρες σπίτι από όπου θ;α περπατάς χαλαρά  15-25 λεπτά  για το Τμήμα Πληροφορικής  (Εγώ για παράδειγμα δίνω μάθημα 9 το πρωί και ξεκινώ 9 παραδέκα για να φάω και κάτι!). Βάλε 130-250 ενοίκιο, καθώς εστίες δεν υπάρχουν για εμάς, προς το παρόν.

Το πιθανότερο είναι να βρεις σπίτι με αυτόνομη θέρμανση. Στο εύχομαι, γιατί σε συνδυασμό με την λεγόμενη τηλεθέρμανση θα σου βγει πολύ φθηνά..

Hint.1 : Φρόντισε να γνωρίσεις τον σπιτονοικοκύρη σου… Τράστ μι, αν είσαι τυχερός θα σου κάνει καμιά διόρθωση στο σπίτι. Αν είσαι πολύ τυχερός να περιμένεις φαγητό, γλυκά, δωρεάν wifi και πάντα μια ζεστή κουβέντα. Τα λεφτά σου του δίνεις άλλωστε

Hint.2 : Η σύνδεση στο ίντερνετ καθυστερεί λίγο! Ετοιμάσου για αποτοξίνωση!

Πρώτη βόλτα στο Πανεπιστήμιο!

Ας πλέξω αρχικά το εγκώμιο του Πανεπιστημίου και τζάμπα παρακαλώ!
Το πρώτο που ΔΕΝ θα γνωρίσεις είναι παρατάξεις… Μπράβο στα παιδιά που έχουν διακριτική παρουσία.
Το δεύτερο είναι η γραμματεία (Προσοχή στο ωράριο)! Ανάλογα με το τμήμα, μπορεί  να γνωρίσεις από τους πιο αγενείς, μέχρι τους πιο εξυπηρετικούς εργαζόμενους. Φρόντισε να μην σε πιάσουν αδιάβαστο και έχεις ξεχάσει κανένα χαρτί κατά την εγγραφή, και μην διστάζεις να ρωτήσεις για οτιδήποτε τους φοιτητές, που θα συναντήσεις στο τμήμα σου (αν και οι καημένοι τώρα δίνουν μαθήματα).
-Τρίτος σταθμός του τουρ μας και  πέρα από τις βόλτες στο Πανεπιστήμιο, είναι πολύ σημαντική η λέσχη. Ευελπιστώ να ΜΗΝ αμελήσεις να κάνεις τα χαρτιά σου για να τρως δωρεάν εφόσον επιλεγείς. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχεις κόστος 2+ ευρώ! Ωστόσο, αν είσαι από τους τυχερούς άτυχους και πληρείς τα κριτήρια για να τρως δωρεάν στην λέσχη (που είναι αρκετά πιθανό), ετοιμάσου αυτή να γίνει η προέκταση του σπιτιού σου και του στομαχιού σου. Πρωί-μεσημέρι-βράδυ θα έχεις φαγητό και μετά θα παραγγέλνεις! Στην λέσχη θα περάσεις μεγάλο μέρος της ζωής σου και σίγουρα θα κάνεις ατελείωτες συζητήσεις. Γενικά, μπορεί να μιλάμε για ένα περιφερειακό Πανεπιστήμιο αλλά πλέον δεν του λείπουν πολλά πράγματα! Καλά εντάξει…πέρα από το γεγονός ότι δεν υπάρχει πανεπιστημιούπολη έχουμε ξεπεράσει το αξιοπρεπές επίπεδο και αγγίζουμε το αξιόλογο! Η οποία παρεμπιπτόντως ετοιμάζεται!

Hint.1: Κάθε σχολή έχει ήσυχα και όμορφα μέρη. Στο κτίριο των Μηχ^2 & των Μηχανικών Περιβάλλοντος να περάσεις από το Αναγνωστήριο ή τα εργαστήρια με τους υπολογιστές. Στα κτίριο των Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών θα βρεις αρκετές μικρές άδειες αίθουσες, ατελείωτα εργαστήρια αλλά και την ολοκαίνουρια βιβλιοθήκη!

Υπάρχουν και άλλα, αλλά τα δικά μου δεν τα μοιράζομαι!

Hint.2: Μπες ΤΩΡΑ στις ομάδες του Πανεπιστημίου στο Φεισμπούκι! Διάφοροι φιλότιμοι, που και που, ανεβάζουν χρήσιμα ποστ!
Hint.3: Προσπάθησε να διατηρείς καθαρό το κτίριο και τις αίθουσες σου. Είναι σιχαμένο να βλέπεις χυμένους καφέδες στις καρέκλες και μουντζούρες ή τρύπες στους τοίχους. *Κάποτε έρχονταν ανομολόγητα που ζητούσαν να λουζόμαστε και πιο συχνά!*

Hint.4: Να μπαίνεις συχνά, ειδικά τώρα, στην ιστοσελίδα της σχολής σου. Μην αγχωθείς για τους κωδικούς κλπ. Βάλτα σε μια σειρά στο μυαλό σου και ΠΡΟΣΟΧΗ στην φωτογραφία που θα ανεβάσεις όταν δημιουργήσεις τη φοιτητική σου ταυτότητα! Θα σε ακολουθεί για πολύ καιρό.

Φοιτητική ζωή ή φυτική ζωή;

Παμε στην πρώτη κατηγορία!  Από την Κοζάνη, δεν λείπουν τα μαγαζιά για νυχτερινή ζωή. Είτε θες κλαμπάκι, είτε μπαράκι, είτε ελληνάδικο, είτε κρασάδικο, είτε ωραίο εστιατόριο, θα το βρεις! Προσωπικά, είμαι του κρασιού και μπορώ να σου πω ότι μετά από τόσα χρόνια στην Κοζάνη ανακαλύπτω καινούρια μαγαζιά. Από εξωακαδημαϊκές δραστηριότητες η Κοζάνη έχει σχεδόν τα πάντα.. Δεν μιλάω μόνο για γυμναστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, συλλόγους χορευτικούς ( μέχρι και pole dancing αν γουστάρεις αγορίνα ) , εκδρομών, σκακιστικούς, κυνηγετικούς (για σένα ωραία μου δεσποινίς).

Γενικά είναι στο χέρι σου να δοκιμάσεις και να βρεις τι σου αρέσει. Από αυτά που προανέφερα, απέφυγα να σου αναφέρω αυτά που θέλω να ανακαλύψεις μόνος σου!

Πάμε στην δεύτερη κατηγορία που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ΦΩΤΙΑ  και εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Μιλάμε για ασχολίες που είναι “συνδεμένες” άρρηκτα πλέον με το Πανεπιστήμιο μας!

Φυτική γιατί απαιτούν συνέπεια και προσπάθεια *και λίγο κάψιμο*.  Είναι οι ομάδες που δημιουργήθηκαν από φοιτητές σαν εσένα και έκαναν το Πανεπιστήμιο σου γνωστό, πέρα από τα όρια της μικρής Ελλάδας. Και μην φανταστείς ότι είναι από πίσω νέρντουλες με γυαλιά και “περίεργες” κοπέλες.  Κάθε άλλο!

Οι πιο σημαντικές και ενεργές που μπορώ να σκεφτώ είναι η Tyφoon MotoRacing Team UoWM (αποτέλεσμα της τρομερής προσπάθειας των συναδέλφων σου (έτσι θα ακούς να λένε τους συμφοιτητές σου!) η αγωνιστική μηχανή που ξεκίνησε από τους Μηχ^2 και πριν από δύο χρόνια  μας κατέπληξε όλους στον διαγωνισμό, στην Ισπανία. Στις αρχές του Οκτώβρη ξανασυμμετέχει στον διαγωνισμό!

Η Hyperion Robotics ( η ρομποτική ομάδα που ξεκίνησε από το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής έφτασε στην παγκόσμια ολυμπιάδα ρομποτικής στην Ινδία και την συνεχάρη ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας μας ενώ φέτος τον Νοέμβρη θα βρεθεί στην Ταϋλάνδη).

Το τμήμα Περιβάλλοντος ακόμα δεν έχει “γεννήσει” κάτι ωστόσο από τις προηγούμενες χρονιές άρχισε να κάνει δράσεις στην τοπική κοινωνία και ευχόμαστε να συνεχίσει δυνατά, καθώς είναι το νεότερο αδερφάκι μας. Επιπλέον, αρκετές είναι και οι ομάδες φοιτητών που συγκροτούνται για διάφορα πρότζεκτ, συνέδρια, πόστερ, παρουσιάσεις, διαγωνισμούς, αλλά και οι μεμονωμένοι φοιτητές που βρίσκονται σε διάφορα μέρη της ευρύτερης Ευρώπης και την παλεύουν. Έχουμε και ένα παράρτημα της ΙΕΕΕ UoWM | IEEE SB (FB).  ! Αυτό πορεί να σου φανεί χρήσιμο σε δημοσιεύσεις και οτιδήποτε σχετικό (αυτά βέβαια πιο μετά, απλώς για να μην μείνει κανείς με παράπονο).

Επέλεξα να αναφέρθώ στις συγκεκριμένες ομάδες αυτές  γιατί είναι  και αυτές που το Πανεπιστήμιο προσπάθησε να βοηθήσει, είτε οικονομικά είτε υλικά και είναι ακόμα ενεργές. Γενικά τώρα που το σκέφτομαι, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο άλλο πρότζεκτ που τρέχει. Πάντως προκαλεί δέος, το ΠΟΥ μπορείς να φτάσεις από την «μικρή Κοζάνη».

Για τσέκαρε και αυτά! Τα τελευταία χρόνια είχε υπάρξει μουσική ομάδα, μία θεατρική, μια ομάδα για εθελοντικά μαθήματα από φοιτητές σε μαθητές Open Course | UOWM (FB).  που λειτουργεί σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.

Τον τελευταίο επίσης καιρό υπάρχει και η ομάδα αεροδιαστημικής τους Πανεπιστημίου ASPiRE – Aerospace Research Engineering UOWM (FB)..

Α, και η πιο σημαντική και η πιο εύκολη να ενταχθείς… Η ΟΜΑΔΑΡΑ Εθελοντικής αιμοδοσίας μας  που είναι πάντα ενεργή και απ’ ότι ακούω  οι φοιτητές έχουν διάθεση να κάνουν και άλλα πράγματα. Εγώ προσωπικά, θα ήθελα μια ομάδα τάνγκο, όπως του ΑΠΘ, αλλά δεν ξέρω πολλά πράγματα και αυτοί που ξέρουν στο Πανεπιστήμιο κάνουν μαθήματα σε σχολές!

Last but not least! Tα Ανομολόγητα Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (FB). Ως τώρα, βοηθήσαμε στο να λέτε τον πόνο σας, να οργανωθούν κάποιες ομάδες, να κάνουμε πάρτυ, να βοηθήσουμε κάποιους φίλους, να παίξουμε Παλέρμο και στο να καταλάβετε ότι πολλοί από τους διπλανούς σας, είναι ακόμα παιδιά!

Τελευταίες σκέψεις

Hταν οκτώ το πρωί του 2017 και το παραπάνω  κείμενο με δυσκόλεψε πολύ στο γράψιμό του γιατί το έκανα στο Facebook  χωρίς αναίρεση!  Τώρα που το ανανεώνω είμαι πιο χαλαρά, είναι έντεκα το βράδυ και η ημερομηνία 16/9/18!

Hint.1 : Μην φοβηθείτε να ασχοληθείτε με οτιδήποτε στην Κοζάνη. Οι αποστάσεις είναι μικρές και μπορείτε να προλάβετε το πάντα (έχω πάρει αστικό 3-4 φορές  σε μια μέρα! Θα με καταλάβετε σύντομα).  Κυνηγήστε ότι αγαπάτε ή θέλετε να δοκιμάσετε και αν μπορείτε συνδυάστε το με το Πανεπιστήμιο.

 Hint.2 : Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι μικρό με λίγους σε σχέση με άλλα φοιτητές και καθηγητές . Οι τελευταίοι, αν είστε τακτικοί ή έχετε όρεξη θα σας βοηθήσουν. Οι καθηγητές θα ξέρουν τα ονόματα σας από το 2ο-3ο έτος και μετά, και μερικούς από το πρώτο! Μην διστάσετε να πάρετε συμβουλές και να συζητήσετε μαζί τους. Τον πρύτανη τον πετύχαμε πριν κάτι μέρες στην λέσχη και μας μιλούσε για τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν και αυτοί.

Hint.3 : Αν καταλάβετε ότι κάποιος είναι αρνητικός, και γενικά μίζερος, απλώς να του χαμογελάτε!

Hint.4 : Ραντεβού τις πρώτες μέρες να δίνετε στο ρολόι. Είναι εύκολο να μπερδέψεις τα στενάκια, αλλά αυτό δε χάνεται!
Hint.5 : Δεν μίλησα τόσο για την Κοζάνη καθώς οι περισσότεροι ακόμα δεν ήρθατε. Τα υπόλοιπα στο επόμενο, γιατί πρέπει να διαβάσω!).

Για το τέλος!

1.Παρατήρησα ότι από τότε που ολοκληρώθηκε η νέα πλατεία γίνονται πολύ συχνά event, συναυλίες και πολλά άλλα…
2. Οι φοιτητές οργανώνουν πολλά πάρτι στο σταθμό των τραίνων αλλά και στο ΤΕΙ που αξίζει τουλάχιστον μια φορά να τα επισκεφτείς!
3. Σε περίπτωση που μπήκες φέτος στην σχολή είναι πολύ πιθανό να κάνεις μαθήματα και να ορκιστείς στην Πανεπιστημιούπολη που χτίζεται τώρα!
4. Σε ένα μήνα στην Κοζάνη θα γίνουν τα εγκαίνια της νέα βιβλιοθήκης. Είχα την τύχη να την επισκεφτώ και εντυπωσιάστηκα! Είναι ένα μέρος που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια βιβλιοθήκη του εξωτερικού..

Περιμένουμε απλές, καθημερινές απορίες σας.. Όταν εμείς ήρθαμε στην Κοζάνη και στην Φλώρινα δεν μπορούσαμε τόσο εύκολα να μάθουμε για την καινούρια μας ζωή. Εκμεταλλευτείτε μας !

Facebook Page @anomologitaPDM

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This