της Βικτώριας Γκουντώνη 

Molly Nilsson – 2020

Η Molly Nilsson είναι το κορίτσι που στέκεται μόνο του πάνω στη σκηνή με ένα μικρόφωνο και ένα laptop. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Είναι όλα εκεί στους στίχους και τους ήχους της. Κάπου ανάμεσα στη χαρά και τη λύπη, στο σκοτάδι και το φως η Molly γράφει τραγούδια με έναν ονειρικό και ποιητικό ρεαλισμό. Μετά από 8 album έρχεται το 2020,  γεμάτο εξομολογήσεις και λατρεμένα synths. Ο ήχος του παραμένει γνώριμος και αγαπημένος, glossy και ονειρικός με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά νιλσονικά drums και synths, η φωνή όμως είναι διαφορετική. Η Molly παίζει με την παραμόρφωση, ακούγεται πιο απόμακρη και ταυτόχρονα εσωτερική. Η ακρόαση του “Serious Flowers” σε βάζει αμέσως στη νέα φάση του 2020, ενώ το “ A Slice of Lemon” γίνεται γρήγορα καινούριο αγαπημένο. Λέτε το 2020 να έχει soundtrack τους ύμνους της Molly Nilsson;

Daphne And The Fuzz – 2 AM

Πως ακούγεται η σύγχρονη ελληνική ηλεκτρονική pop; Σαν το “2 AM” των Daphne And The Fuzz. Η δεύτερη κυκλοφορία τους μοιάζει να ταξιδεύει μέσα από μια πληθώρα ειδών, να συνδυάζει αρμονικά τον οικείο πλέον στα αυτιά μας ήχο του συγκροτήματος με νέα έντονα dance στοιχεία. Η Δάφνη Λάζου τριγυρνάει μέσα σε πειραματισμούς και νέες προσεγγίσεις μαζί με τους μουσικούς της σε ένα άλμπουμ, το οποίο συνδυάζει αρμονικά τους funky ρυθμούς, τις space μπαλάντες, τα χορευτικά beats με εσωστρεφή και ψυχεδελικά στοιχεία. Χάνεσαι μέσα σε τραγούδια όπως το “Space and Sound” και το “Waiting” και ακούς τις υπαρξιακές αναζητήσεις των Daphne And The Fuzz στο “After Midnight” και το “Step by Step”. Ο ΝΤΕΙΒΙΝΤ επιμελήθηκε τη μίξη, αφήνοντας τη δική του ιδιαίτερη πινελιά στο δεύτερο πολυσυλλεκτικό άλμπουμ των Daphne And The Fuzz.

Cat Power – Wanderer

Έξι χρόνια μετά την τελευταία της κυκλοφορία, η Chan Marshall επιστρέφει με ένα άλμπουμ εσωτερικής περιπλάνησης. Η Chan Marshall στα 46 της είναι πλέον μητέρα και φαίνεται να έχει υιοθετήσει το χαρακτηρισμό του “Wanderer”, υποδεικνύοντας με τους στίχους και τους ήχους τους πως έχει αγκαλιάσει τα ασταθή και μεταβαλλόμενα μέρη της ύπαρξής της. Το δέκατο σε σειρά άλμπουμ της ακούγεται σαν το προσωπικό soundtrack της τωρινής ζωής της, διευρυμένο, σοφό και ευάλωτο. Αν και στο σύνολο του άλμπουμ η Marshall τραγουδάει στον εαυτό της, σε μερικά σημεία η δική της φωνή παραμερίζεται, δίνοντας χώρο σε άλλες φωνές που στέλνουν τα δικά τους μηνύματα γυναικείας αλληλεγγύης, όπως συμβαίνει στο τραγούδι “Woman”, που ξεχωρίζει για την ενορχήστρωσή του. Σε κάθε τραγούδι της εφαρμόζει τον συνδυασμό της αξέχαστης φωνής της με τον χαρακτηριστικό έντονο λυρισμό της, σε οικείες ηχητικές συμβάσεις (“You Get”). Το “Wanderer” είναι η απόδειξη της ωριμότητας της Cat Power, μιας μουσικού που ταξιδεύει μέσα στα κύματα της εμπειρίας της.

Kurt Vile – Bottle It In

Όμορφο και μελαγχολικό, όχι όμως καταθλιπτικό, ταξιδιάρικο. Ο Kurt Vile κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ, που η ακρόασή του γεμίζει τις ημέρες και τις νύχτες μας. Γεμάτο με τους πιο αγαπημένους κιθαριστικούς ήχους και στίχους που αντανακλούν τις σκέψεις του για την ηλικία, το πέρασμα του χρόνου, την επιτυχία και τις δυνατότητες της ευτυχίας. Στο σύνολό του αποπνέει μια γλυκιά μελαγχολία που φωτίζεται από τη φωνή του μακρυμάλλη μουσικού. Οι μελωδίες του δεν χάνουν τη χαρακτηριστική ανησυχία τους, σε ωθούν σε μια περιπλάνηση, που αυτή τη φορά όμως έχει προορισμό. Ο κόσμος του Kurt Vile μοιάζει ανοιχτός για εξερεύνηση στον κάθε ακροατή, που το μόνο που έχει να κάνει είναι να κλείσει τα μάτια και να απολαύσει. “Bassackwards”, “Skinny Mini”, “Cold Was the Wind” και “Bottle It In” είναι όλα τους υπέροχα! Kurt Vile δεν απογοητεύεις ποτέ!

Share This