«Ό, τι γκράφιτι και να κάνεις, όσα χρώματα και αν χρησιμοποιήσεις, το γκρι της φυλακής δεν φεύγει.»

 

Η ομάδα Political Stencil χτύπησε ξανά: Μετά το τεράστιο γκράφιτι με τον Θανάση Βέγγο στην Πάτρα, αυτήν τη φορά μπήκε στις γυναικείες φυλακές της Θήβας, έχοντας πάρει ειδική άδεια. Στις συγκεκριμένες φυλακές εκτίουν την ποινή τους οι κρατούμενες μητέρες μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους, οι οποίες μάλιστα διεκδικούν εναλλακτικές μορφές κράτησης με την καμπάνια «Καμία μητέρα και μωρό στη φυλακή».

Προκειμένου, λοιπόν, η διαδικασία του προαυλισμού για τα παιδιά να πάρει χρώμα, η ομάδα Political Stencil πέρασε ένα σαββατοκύριακο μέσα στις φυλακές και γέμισε τους τοίχους με παιδικές ζωγραφιές.


ΠΟΛΙΤΙΚΟ STENCIL

Είμαστε ένα σύνολο ανθρώπων τυχαίας σύνθεσης, που προέκυψε από μια αναγκαιότητα (κάλυψη δικαστικών εξόδων φίλου). Κοινό στοιχείο όλων μας, η τεχνική του stencil και το περιεχόμενο αυτής, το οποίο εμπεριέχει άμεσα ή έμμεσα πολιτικό μήνυμα και σχολιασμό.

Για τον κυρίαρχο Λόγο και τον ποινικό κώδικα, είμαστε βάνδαλοι. Για εμάς όμως, τους φίλους, τους συντρόφους και όλους εκείνους-ες που συναινούν στην αισθητική και τη στην πρακτική μας, καθοριζόμαστε ως υποκείμενα πέραν της ποινικής ερμηνείας του νόμου, ορίζουμε τη δράση μας έξω από τα πλαίσια της υποβάλλουσας αισθητικής: δίνουμε χρώμα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, σε ένα γκρίζο και ουδέτερο πολεοδομικό σύπμλεγμα, στοχεύοντας σε ένα πράγμα: να χτυπήσουμε την ψυχή του θεατή στο κέντρο (στον πολύ λίγο χρόνο που θα μαγνητίσουμε την προσοχή του), με πρόθεση να προκαλέσουμε τη στιγμιαία αφύπνισή του. Όσο απολαμβάνουμε τη διαδικασία δημιουργίας, άλλο τόσο απολαμβάνουμε και αυτήν της εκτέλεσης. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους αποκλεισμένους, τους αδύναμους.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΜΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

 

 

Πληροφορίες:

vice.com/gr και politicalstencil.com

Share This