Οι ιστορικοί της τέχνης ήταν πεπεισμένοι εδώ και δεκαετίες ότι ο γυμνός κορμός και τα γεννητικά όργανα που απεικονίζονται στον πίνακα ανήκουν στην ερωμένη του Courbet, το μοντέλο από την Ιρλανδία Joanna Hiffernan.  Οι ειδικοί, σήμερα, είναι κατά  99% σίγουροι ότι το L’Origine du Monde (Η αρχή του Κόσμου) του Gustave Courbet απεικονίζει τη γαλλίδα χορεύτρια μπαλέτου Constance Queniaux. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα το έργο τέχνης είναι αμφιλεγόμενο. Το Facebook κατηγορήθηκε ότι λογοκρίνει τα προφίλ των ανθρώπων που δημοσίευσαν την εν λόγω εικόνα μόλις το 2011.

Ένα βιβλίο που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο από τον Claude Schopp αποκαλύπτει την αλληλογραφία μεταξύ του γιου Alexandre Dumas και του George Sand που αναφέρεται ξεκάθαρα η μπαλαρίνα, Queniaux. Ο γάλλος ιστορικός ανακάλυψε τη σύνδεση όταν έβγαζε αντίγραφα των επιστολών του Δουμά, σύμφωνα με τη γαλλική έκδοση της Liberation. Ένα συγκεκριμένο απόσπασμα τον μπέρδεψε: «Κανένας δεν μπορεί να ζωγραφίσει την πιο ευαίσθητη και ηχηρή συνέντευξη της κα. Queniault της Όπερας».

Γι’αυτόν τον λόγο συμβουλεύτηκε έναν ειδικό για τα χειρόγραφα, ο οποίος συνειδητοποίησε ότι υπήρχε ένα λάθος κατά τη μεταγραφή του. Η λέξη συνέντευξη (interview) ήταν στην πραγματικότητα εσωτερικό (interior). Ο Schoop μοιράστηκε την ανακάλυψή του με την επικεφαλή του τμήματος πινάκων της Γαλλικής Εθνικής Πινακοθήκης, Sylvie Aubenas, που είναι επίσης πεπεισμένη ότι η Queniaux ήταν το μοντέλο.

Η Aubenas δήλωσε ότι οι σύγχρονες περιγραφές των «όμορφων μαύρων φρυδιών» της Queniaux αντιστοιχούν καλύτερα με την ηβική τρίχα του μοντέλου. Η Queniaux ήταν 34 χρόνων όταν ολοκληρώθηκε ο πίνακας το καλοκαίρι του 1866 και αφού αποσύρθηκε από την Όπερα, ανταγωνίστηκε με την διάσημη εταίρα Marie-Anne Detourbay για τα μάτια του  Halil Şerif Pasha, ενός οθωμανού διπλωμάτη. Ήταν ο Halil που ανέθεσε το έργο στον Courbet για την προσωπική του ερωτική συλλογή. Η Aubenas πιστεύει ότι το μυστικό της ταυτότητας του μοντέλου ήταν γνωστό αλλά χάθηκε με την πάροδο του χρόνου, καθώς η Queniaux έγινε μια αξιοσέβαστη κυρία των τιμών.

Το L’Origine du Monde εκτίθεται σήμερα στο Musée d’Orsay του Παρισιού.

 

Share This