Το θαλάσσιο σκι ,είναι ένα άθλημα με εκατομμύρια φίλους σε όλο τον κόσμο. «Γεννήθηκε» γύρω στο 1900 από μια παρέα νεαρών που διασκέδαζε στα νερά μιας λίμνης των ΗΠΑ. Γρήγορα, η μόδα εξαπλώθηκε, ενώ με την εμφάνιση όλο και πιο δυνατών μηχανών στα σκάφη, αυξήθηκε η ταχύτητα, η δυσκολία αλλά και η δημοφιλία του αθλήματος. Η πρώτη μορφή του θαλάσσιου σκι ήταν η «θαλασσοδρομία»  όπου ο αθλητής γλιστρούσε στο νερό πάνω σε μια σανίδα (δεμένη πίσω από ένα «ταχύπλοο» σκάφος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στην Ελλάδα, τέτοιες «θαλασσοδρομίες» υπήρχαν την περίοδο 1945-1946, στην περιοχή του Βόλου, με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Με τη σημερινή του μορφή το άθλημα εμφανίστηκε το 1957, στον όρμο της Βουλιαγμένης, ως άθλημα αναψυχής. Το 1959, ο Ναυτικός Ομιλος Βουλιαγμένης δίνει ώθηση στο αγωνιστικό μέρος του αθλήματος, με την ίδρυση του πρώτου τμήματος αγωνιστικού θαλάσσιου σκι. Έτσι ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης έως το 1963 εκπροσωπούσε την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ένωση Θαλασσίου Σκι (μετονομάστηκε σε Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσίου Σκι το 1988). Το 1972 το θαλάσσιο σκι ήταν άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, αλλά λόγω του υψηλού κυματισμού που υπήρχε στο λιμάνι του Κιέλου η επίδειξη δεν ήταν ικανοποιητική και έχασε την αναγνώρισή του. Από την εμφάνιση του αγωνιστικού θαλασσίου σκι, οι Έλληνες αθλητές διαπρέπουν συνεχώς, με την κατάκτηση μεταλλίων σε διεθνείς διοργανώσεις ανδρών, γυναικών και νέων.

To θαλάσσιο σκι εδραιώθηκε όμως και σε λίμνες. Έτσι σήμερα, στην Καστοριά αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα της πόλης κι αυτό χάρη στο μεράκι του πρωταθλητή του ναυτικού ομίλου Καστοριάς Σταύρου Θεοδοσόπουλου. Σε μια πλωτή κατασκευή στη λίμνη Ορεστιάδα, έχει “στηθεί” το προπονητικό κέντρο απ’ όπου «ξεπηδούν» συνεχώς νέα ταλέντα φέρνοντας μετάλλια και αθλητικές διακρίσεις.


 

 

 

Ας γνωρίσουμε καλύτερα όμως τον πρωταθλητή Σταύρο Θεοδοσόπουλο και το άθλημα του.

Σταύρο κάνε μας μια αναδρομή. Πότε ξεκίνησες με το σκι, τι διακρίσεις έχεις.

Ξεκίνησα από πολύ μικρή ηλικία, ήμουν 5 χρονών . Κάναμε βόλτα με τους γονείς μου γύρω από τη λίμνη και σταματήσαμε στο σημείο που κάποια παιδιά έκαναν σκι γιατί μας κέντρισε το ενδιαφέρον! Από τότε κάθε μέρα ήμουν εκεί! Από την πρώτη στιγμή ξετρελάθηκα με το σκι γιατί διέφερε πολύ απ όλα τα άλλα αθλήματα που είχα δοκιμάσει. Βέβαια ξεκίνησα μετά από πολλές φασαρίες που είχαμε στο σπίτι με τους δικούς μου λόγο της ιδιαιτερότητας του αθλήματος. Αγάπησα τόσο πολύ από την αρχή αυτό το άθλημα που δεν άργησαν να έρθουν και οι διακρίσεις σε πολλούς αγώνες κυπέλου ,πανελλήνιους ,πρωταθλήματα Βορρά-Νότου αλλά και αρκετούς άλλους!

 

Slalom, jumps,  wakeboard, tricks, barefoot δώσε μας μια εικόνα και για αυτά τα αθλήματα με τα οποία μπορεί κάποιος να ασχοληθεί στον ΝΟΚ Καστοριάς και να προπονηθεί από σένα.

Το slalom έχει να κάνει με έναν παραλίμνιο στίβο όπου το σκάφος πηγαίνει σε ευθεία μέσα από έναν διάδρομο με τοποθετημένες  μπάλες, εδώ ο αθλητής πρέπει να περάσει τουλάχιστον τις έξι από αυτές που είναι δεξιά και αριστερά με μια συγκεκριμένη ταχύτητα που αναπτύσσει το σκάφος. Αν τα καταφέρει  στην επιστροφή το σκάφος ανεβάζει ταχύτητα μέχρι την μεγαλύτερη δυνατή, αν περάσει με επιτυχία και αυτό το στάδιο  τότε στο επόμενο βήμα κονταίνει το σκοινί και μεγαλώνει η δυσκολία.  Τα Jumps έχουν να κάνουν με το πόσο μακριά θα φτάσει ο αθλητής από τη βάθρα που έχουμε τοποθετήσει με συγκεκριμένη τεχνική. To wake board  και τα  tricks  είναι οι φιγούρες που μαθαίνει και  κάνει ο αθλητής όπου μαζεύει πόντους για κάθε έγκυρη φιγούρα. Το barefoot είναι ένα άθλημα όπου ο αθλητής σηκώνεται στο νερό με γυμνά πόδια και κάνει φιγούρες πάνω στο νερό.

 

 

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισες μέχρι να φτάσεις εδώ;

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα μέχρι να φτάσω εδω ήταν πολλές! Ό χώρος που αλλάζουμε και οι συνθήκες μέχρι να φτιάξουμε κάτι που μας εξυπηρετεί και μπορεί να γίνεται με ασφάλεια η προπόνησή μας αλλά και τα έξοδα για τον εξοπλισμό  και τις προπονήσεις  ήταν από τις μεγαλύτερες δυσκολίες.

 

Τι σε ωθεί και συνεχίζεις αυτό το άθλημα και μάλιστα στην Καστοριά;

Η μεγάλη αγάπη που έχω για αυτό το άθλημα η θετική ενέργεια, η αίσθηση ελευθερίας που σου προσφέρει, οι πολύ όμορφες εικόνες, η ταχύτητα αλλά και το να προσπαθείς συνέχεια να ξεπερνάς τον εαυτό σου και τς δυνατότητες σου είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που με ωθούν να ασχολούμαι με αυτό το άθλημα και παρόλες τις δυσκολίες να μην το βάζω κάτω ποτέ και να βγαίνω πάντα δυνατός σε οποιαδήποτε δυσκολία.

 

 

Πιστεύεις ότι έχεις κάνει θυσίες για να φτάσεις ως εδώ;

Όσοι ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό φυσικά και κάνουν πολλές θυσίες έτσι κ εγώ… Ακολουθείς έναν διαφορετικό τρόπο ζωής απομακρύνεσαι από παρέες, φίλους, ξενύχτια και ακολουθείς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής ύπνου και γυμναστικής.

 

Τι είναι αυτό που ιδανικά θα ήθελε ένας αθλητής από τη χώρα του για να μετριάσει το άγχος του και να αφιερωθεί απερίσπαστος ψυχή και σώμα;

Αυτό που θέλει ένας αθλητής από τη χώρα του για να μπορέσει να αφιερωθεί ψυχή και σώμα είναι βοήθεια εκεί που την  χρειάζεται. Να νιώθει προστατευμένος , να νιώθει ασφάλεια. Εάν τα έχει αυτά μπορεί να αντλήσει  μεγάλη δύναμη και  να προσπαθήσει για το καλύτερο. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι είναι εκεί μόνο στις επιτυχίες σου.

 

Υπήρξαν στιγμές που χρειάστηκες εμψύχωση και κουράγιο στην πορεία σου; Ποιες είναι οι πηγές της δύναμής σου;

Υπήρξαν πολλές στιγμές στη ζωή μου που χρειάστηκα εμψύχωση. Όλοι οι αθλητές όταν δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό περνάνε δύσκολες φάσεις και θέλουν στήριξη. Η δίκη μου στήριξη είναι οι άνθρωποι που είναι δίπλα μου και όσοι πιστεύουν σε εμένα και στις δυνατότητες μου και φυσικά ο προπονητής μου που έπαιξε καταλυτικό ρόλο από το ξεκίνημα μου μέχρι σήμερα.

 

 

 

Ανησυχείς για το μέλλον του αθλητισμού στην Ελλάδα;

Το μέλλον στην Ελλάδα όσον αφορά τον αθλητισμό σίγουρα είναι αρκετά δύσκολο και ανησυχητικό! Όμως πάντα ελπίζεις ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

 

Ποιον αθλητή θαυμάζεις και γιατί;

Θαυμάζω τους αθλητές που έχουν ήθος, αξιοπρέπεια και σεβασμό μέσα τους! Που ενώ έχουν καταφέρει πολλά πράγματα ο καθένας στο άθλημα του είναι χαμηλών τόνων και συνεχίζουν σιωπηλά τον δύσκολα αγώνα τους.

 

Θα παρότρυνες κάποιον να αρχίσει το σκι και γιατί;

Φυσικά! Θα παρότρυνα όλους να αρχίσουν το σκι γιατί οι αισθήσεις που σου προσφέρει το σκι, η αδρεναλίνη, οι εικόνες, τα τοπία, η εκγύμναση σε όλο το σώμα και όλα αυτά φυσικά με απόλυτη ασφάλεια είναι για εμένα ο απόλυτος συνδυασμός ώστε να ξεκινήσει κάποιος ένα τόσο μοναδικό άθλημα!

 

Share This