Ορισμένοι θα μπορούσαν να πουν ότι ο Philip Johnson έβλεπε πολύ μπροστά από την εποχή του όταν οικοδόμησε ένα εντελώς διάφανο σπίτι το 1949. Με σημείο του σπιτιού ορατό από έξω – συμπεριλαμβανομένου και των διαχωριστικών τοίχων- οι περαστικοί μπορούσαν να δουν τα πάντα στο εσωτερικό του. Και ναι, αυτό θα μπορούσε να είναι η τέλεια μεταφορά για τα κοινωνικά μέσα.

Pinterest

Η Νέα Χαναάν του Johnson, μια κατοικία στο Connecticut ακτινοβολεί μια αίσθηση από Instagram, καθώς προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Πηγαίνουν να δουν τη θέα των πράσινων λόφων και την πλούσια βλάστηση καθώς και τα περιστρεφόμενα έργα τέχνης. Όμως το Γυάλινο Σπίτι έχει εδώ και καιρό αναγνωριστεί ως ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα. Το υπνοδωμάτιο, το μπάνιο, η κουζίνα και το play room στο σπίτι ήταν ένα απλό ορθογώνιο γυαλί, ενώ το κυκλικό τζάκι από τούβλο και το μπάνιο κλειστά προς την κοινή θέα.

Pinterest

Αφού το κατασκεύασε το 1949, το γυάλινο σπίτι του Johnson αποτελούσε το καταφύγιό του για τα Σαββατοκύριακα από το Μανχάταν, όπου το επισκέπτονταν με το συνεργάτη του, τον επιμελητή έργων τέχνης και συλλέκτη David Whitney. O Johnson ήταν μέλος του Harvard Five, μια ομάδα αρχιτεκτόνων που αποφοίτησαν από το Harvard, εμπνευσή του αποτέλεσε ο Walter Gropius τον ιδρυτή της σχολής Bauhaus.

Pinterest

Ενώ ο Johnson ήταν ένας διάσημος αρχιτέκτονας, έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ως συνεργάτη του Ludwig Mies van der Rohe, με τον οποίο σχεδίασαν το Seagram Building και το εστιατόριο του Four Seasons Restaurant, το Γυάλινο Σπίτι έγινε η πιο αξιοσημείωτη δημιουργία του. Οι Johnson και Whitney έχουν αποβιώσει από το 2005. Μόλις 2 χρόνια μετά το θάνατό τους, το Glass House είναι ανοιχτό για το κοινό. Φυσικά, έγινε το σημείο ετήσιων εκδηλώσεων, αλλά και διάφορων ιδιωτικών εκθέσεων τέχνης και εκδηλώσεων μόδας.

Πηγή: CR Fashionbook

 

 

Share This