Το The Favourite του Γιώργου Λάνθιμου απέσπασε και φέτος δύο κορυφαία βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας. Η ιστορική κωμωδία κέρδισε το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής, τον Αργυρό Λέοντα και η Olivia Colman, η οποία παίζει τη βασίλισσα Anne, κέρδισε το κύπελλο Volpi, της καλύτερης ηθοποιού.

Ο ρόλος της Olivia Colman ως βασίλισσα Anne αποτελεί μια πραγματικά αστεία δημιουργία. Μεταφέρεται παντού με αναπηρική καρέκλα, ωστόσο μπορεί να περπατήσει κανονικά. Συχνά ταλαντεύεται ανάμεσα σε κρίσεις άγχους και μια οργή για τη μουσική, ακόμα και στη θέα των ανθρώπων που διασκεδάζουν εξαιτίας της αυτo-μισητής ανικανότητας να συμμετέχουν στην ευχαρίστηση. Παράλληλα, γινόμαστε μάρτυρες της τραγωδίας της προσωπικής της ζωής εξαιτίας της απώλεια των 17 παιδιών που δεν γεννήθηκαν και το κενό της καλύπτεται από τα κουνέλια που έχει στο δωμάτιό της.

Το δράμα σε γενικές γραμμές βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Sarah, Δούκισσα του Marlborough, η οποία ανταγωνίζεται την εξαδέρφη της Abigail, βαρόνη του Masham, για την εύνοια του μονάρχη. Η αντιζηλία αυτή την οδηγεί στο να δημιουργήσει ένα τρομερά δυσλειτουργικό πολιτικό-σεξουαλικό τρίγωνο αγάπης. Οι δυο αισθηματικές duelists που ενσαρκώνουν τους ρόλους αποτελούνται από τις Rachel Weisz και την Emma Stone.

Αναφορικά με το σενάριο των Deborah Davisκαι Tony McNamara χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως γενναιόδωρα άσεμνο, ενώ η σκηνοθεσία του Γιώργου Λάνθιμου προσθέτει το στοιχείο του παράλογου, για το οποίο είναι ευρέως γνωστός, σε συνδυασμό με κάτι ακόμα πιο απροσδόκητο.

 

 

Share This