Στις ομορφότερες Μακεδονικές βουνοκορφές, εκεί που ενώνεται η οροσειρά του Βιτσίου με την οροσειρά του Περιστερίου, στη θέση Βίγλα, βρίσκεται ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Μέσα από μια μαγευτική διαδρομή, με θέα τις κατάφυτες πλαγιές των βουνών και σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από την Φλώρινα και 178 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, βρίσκεται το οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου σε υψόμετρο 1650 μ. στον αυχένα όπου ενώνονται οι οροσειρές του Βέρνου και Βαρνούντα. Είναι το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα που βρίσκεται σε εθνική οδό με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι καθόλη την διάρκεια του χειμώνα ανοιχτός παρέχοντας εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στους επισκέπτες.

Το χιονοδρομικό κέντρο ολυμπιακών προδιαγραφών διαθέτει εννέα πίστες 13 χλμ. συνολικά, οι οποίες εξυπηρετούν όλες τις κατηγορίες χιονοδρόμων αθλητών και είναι εγκεκριμένες από τον F.I.S. (International Ski Federation). Οι πίστες είναι φυσικά οριοθετημένες από δέντρα σε δασώδεις πλαγιές και από την κορυφή τους μπορούν οι επισκέπτες να θαυμάσουν την φανταστική θέα στις λίμνες Μεγάλη και Μικρή Πρέσπα.

Επίσης, διαθέτει πέντε αναβατήρες, τρεις εναέριους και δύο συρόμενους για παιδιά (Baby lift) και αρχάριους. Στο χιονοδρομικό λειτουργεί σχολή εκμάθησης χιονοδρομίας (Ski) με έμπειρους δασκάλους καθώς και κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού ski, snow tubing, έλκηθρα και Snowmobile. Η ποσότητα του χιονιού είναι πολύ μεγάλη και εξαιρετικής ποιότητας, καθώς στην Φλώρινα οι χειμώνες είναι παρατεταμένοι και με έντονες χιονοπτώσεις. Φυσικά, υπάρχει διαθέσιμος χιονοστρωτήρας για το άμεσο στρώσιμο των διαδρόμων. Η νύχτα δεν σταματά την διασκέδαση στην Bίγλα, με την βοήθεια προβολέων το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί και το βράδυ ενώ πολλές φορές χιονοδρόμοι πραγματοποιούν καταβάσεις με πυρσούς, δημιουργώντας μια μαγική εικόνα για μικρούς και μεγάλους. Η κεντρική πίστα φωτίζεται και λειτουργεί για νυχτερινό ski από τις 21:00 έως και τη 01:00, Σαββατοκύριακα και αργίες. Το καλοκαίρι οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ιππασία, να πραγματοποιήσουν περιηγήσεις σε πανέμορφες διαδρομές στο βουνό ενώ παράλληλα η περιοχή είναι ιδανική για τους λάτρεις της ορειβασίας, του ποδηλάτου βουνού (mountain bike) και για διαδρομές με οχήματα 4χ4.

Στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί το ορειβατικό – χιονοδρομικό καταφύγιο Βίγλας με δυνατότητα φιλοξενίας επισκεπτών σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον με σύγχρονες ανέσεις, ενώ παράλληλα λειτουργεί καφέ και εστιατόριο με παραδοσιακές συνταγές και ζεστή ατμόσφαιρα. Στο χωριό Πισοδέρι από το  οποίο ξεκινά ένας από τους αναβατήρες του χιονοδρομικού κέντρου υπάρχει πληθώρα καταλυμάτων μεταξύ αυτών Ξενοδοχεία, Ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς επίσης ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ.

 Συγκεκριμένα, οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου Βίγλας «Τόττης» μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη ο,τι ζητήσει ικανοποιώντας ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Υπάρχουν 10 πιστές ολυμπιακών προδιαγραφών, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις κατηγόριες των skier αλλά και των snowboarder. Η πανοραμική θεά της Πρέσπας από τις κορυφές των πιστών είναι μαγευτική, γιατί συνδυάζεται με τη θεά των γύρω χιονισμένων βουνοκορφών.


Η θαλπωρή και το πολιτισμένο περιβάλλον του chalet «Τόττης», η οργάνωση και η ποιότητα των υπηρεσιών είναι μερικές από τις δελεαστικότερες προτάσεις για τον επισκέπτη. Στη μεγάλη αίθουσα του εστιατόριου χωρητικότητας 500 ατόμων προσφέρεται ένα πλήρες μενού από ουζομεζέδες, μαγειρεμένα φαγητά και ψητά της ώρας. Το snackbar είναι self-service και αποτελεί την ιδανική λύση για γρήγορο και προσεγμένο φαγητό.

Το chalet αναπτύσσεται σε 3 επίπεδα. Τρία bar βρίσκονται στη διάθεση του επισκέπτη, το καθένα με ανεξάρτητο service και εξειδίκευση. Το ισόγειο bar που επικοινωνεί με το χώρο ενοικιάσεων ski και τις πιστές εξυπηρετεί  άμεσα τους χιονοδρόμους που κάνουν ένα διάλειμμα ως την επόμενη κατάβαση. Στο χώρο ενοικιάσεων θα βρείτε πλήρη εξοπλισμό για τα χειμερινά αθλήματα ( snowboards, ski, μπότες) έλκηθρα, πλαστικές σαμπρέλες για παιχνίδια στο χιόνι, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν παιδιά και ενήλικες.

Συνοψίζοντας, το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας «Τόττης» είναι η καλύτερη πρόταση για το χειμώνα, αλλά και για το καλοκαίρι εφόσον είναι ανοιχτό κάθε μέρα όλο το χρόνο. Το καλοκαίρι λειτουργεί ως ιππικός όμιλος,  όπου ο επισκέπτης με το έμπειρο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τις υπέροχες καταπράσινες διαδρομές μέσα στο βουνό.

Share This