Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ναός της γνώσης της ιστορίας της μάθησης . Το κτίριο υψηλής αισθητικής και ευρωπαϊκών προδιαγραφών, η νέα Κοβέντάρειος βιβλιοθήκη μας ταξιδεύει στο παρελθόν στο παρόν και φιλοδοξεί στο μέλλον να αποτελέσει πρότυπο βιβλιοθηκών ανά τον κόσμο .
Το νέο κτίριο της βιβλιοθήκης εμβαδού 6.800 τμ καλωσορίζει μια νέα εποχή που προσαρμόζεται στο σήμερα σε έναν χώρο που περιλαμβάνει αναγνωστήριο, τμήμα δανεισμού, αίθουσες παλαιτύπων και αρχείων, παιδική βιβλιοθήκη, μουσείο, αμφιθέατρο, χώρους εργαστηρίων , συντήρησης. συνάντησης και αναψυχής.
Το στοίχημα που βάζει η Δημοτική Αρχή είναι να αναδεχθεί ο πλούτος που συγκεντρώθηκε τους τελευταίους αιώνες, καθιστώντας την ως ένα βασικό ιστορικό κέντρο ανάπτυξης του ελληνικού διαφωτισμού στον κόσμο των γραμμάτων με τις σύγχρονες υποδομές που διαθέτει να πληρούν τις παγκόσμιες προδιαγραφές, στον κόσμο των βιβλιοθηκών .
Αναμνήσεις νοσταλγία ταξίδια στην γνώση με πρωταγωνιστές που σημάδεψαν τις ένδοξες περιόδους της τοπικής ιστορίας και όχι μόνο. Ένας κορυφαίος θεματοφύλακας που μετουσιώνει σε διδάγματα για το μέλλον έναν ατίμητο θησαυρό, με παραλήπτες όλους εμάς τους κληρονόμους του
Άνθρωποι απλοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, επιστήμονες και κυρίως νέοι που αναζητούν να καταφύγιο γνώσης έχουν πια την δυνατότητα να αναγνώσουν την πνευματική μας παρακαταθήκη, σε ένα κτίριο που ακουμπάει στο χθες κοιτάζοντας το αύριο.
Τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης Κοζάνης από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στις 10 Οκτωβρίου μια μέρα πριν από τα ελευθέρια της Κοζάνης προσέδωσαν την αξία που απέκτησε στο διάβα των αιώνων, κατατάσσοντας την σε μια από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της χώρας.
3,5 αιώνες ιστορίας βρήκαν στέγη στις νέες εγκαταστάσεις ενός σύγχρονου κτιρίου ευρωπαϊκών προδιαγραφών που φιλοδοξεί να γίνει μια κιβωτός γνώσης και σημείο αναφοράς του πνευματικού κόσμου της χώρας.
Μια κιβωτός πολύτιμων τεκμηρίων που πλέει στα χαρτογραφημένα νερά της γνώσης και στα αγεωγράφητα βάθη της αναζήτησης, στην ιστορία της Κοζάνης και της χώρας.
Η βιβλιοθήκη της Κοζάνης μεγάλωσε και εξελίχτηκε μαζί με την πόλη και αποτέλεσε σημείο συνάντησης επιστημόνων και πλήθος πολιτών καθώς λειτουργούσε σαν φιλόξενη στέγη αλλά και λόγος για έξοδο.
Το 1985 η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης μεταφέρεται προσωρινά στο κτίριο που φιλοξενήθηκε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, στην καρδιά της πόλης. Χρειάστηκε να περάσουν 33 χρόνια ώστε ο αρχειακός της πλούτος να βρει τελικά το χώρο που του αξίζει.
Η επιστήμη της βιβλιοθηκονομίας προσωποποιείται στον Νίκο Δελιαλή που το 1930 έγινε βιβλιοθηκάριος και άφησε το στίγμα του στην ιστορία της πόλης διασώζοντας χιλιάδες πολύτιμα χειρόγραφα και κειμήλια ο οποίος αποτελεί και σήμερα σημαίνουσα αναφορά για την βιβλιοθηκονομία στα αντίστοιχα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.
Μέχρι σήμερα έχει απογραφεί και εγκιβωτιστεί το 90% των τεκμηρίων της βιβλιοθήκης, έχουν απομείνει ορισμένες παλιές συλλογές σπάνια τεκμήρια, που θα τοποθετηθούν στο νέο τους χώρο που προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου.
Μια κιβωτός πολύτιμων τεκμηρίων που πλέει στα χαρτογραφημένα νερά της γνώσης.
Μια ιστορική βιβλιοθήκη που οι αρχές της φτάνουν στο 1690. Ένας ανεκτίμητος θησαυρός που την κατατάσσει δικαιωματικά στις σημαντικότερες της χώρας. Χειρόγραφα του 18ου και 19ου αιώνα .Ένα από τα 16 αντίτυπα της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή, αρχέτυπα, 12.000 Παλαίτυπα, 300 κώδικες, σπάνιες και μοναδικές εκδόσεις από το 1494, 70.00, λυτά έγγραφα, 400 χειρόγραφα, έντυπα, χάρτες, άτλαντες, τουρκικά φιρμάνια, περιοδικά, χιλιάδες βιβλία.
Το νέο κτίριο
Ο νέος χώρος που φιλοξενεί τη βιβλιοθήκη είναι σχεδόν 6800τ.μ. και εκτός από το βασικό χώρο της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει χώρο υποδοχής και μουσείο Βιβλιοθήκης.
Η βιβλιοθήκη απλώνεται σε δύο κύρια επίπεδα και ένα υπερυψωμένο χώρο καθώς και ένα χαμηλότερο επίπεδο, όπου και θα φιλοξενηθούν οι παλιές εκδόσεις, οι ειδικές συλλογές, ο χώρος των ερευνητών και ένα εργαστήρι για τη συντήρηση των βιβλίων. Στο χώρο υποδοχής εκτός από τις εισόδους στο μουσειακό χώρο και το χώρο της βιβλιοθήκης υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης εκδηλώσεων και εκθέσεων. Στο μουσείο υπάρχουν θησαυροί της μεταβυζαντινής περιόδου, ιερά κειμήλια, ξυλόγλυπτα και επιγραφές. Ο νέος χώρος και οι δυνατότητες που παρέχει δικαιολογημένα κάνουν υπερήφανους όλους τους κατοίκους της πόλης. Η μετεγκατάσταση της βιβλιοθήκης σε αυτό το κτίριο κόσμημα σίγουρα θα προσφέρει πολλά στο κοινό, θα λειτουργήσει βοηθητικά στις συνεχείς και επιτυχημένες δράσεις που οργανώνει η βιβλιοθήκη και θα διευκολύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνη δείχνει πού μπορεί να προσβλέπει η κοινωνία της Κοζάνης και κάθε ελληνικής πόλης, για την μετεξέλιξή της από ιστορικό κέντρο του ελληνικού διαφωτισμού στα Βαλκάνια σε μελλοντική ισότιμη πόλη της Ενωμένης Ευρώπης.