Τα αρωματικά φυτά και τα βότανα είχαν μια ιδιαίτερη θέση σε όλους τους αρχαίους λαούς. Πάντα θεωρούνταν ότι ήταν η έκφραση της γενναιοδωρίας της Μητέρας Φύσης καθώς και η έκφραση της ομορφιάς. Και είναι γνωστό ότι, αν τα φυτά είναι τα παιδιά της Γης, είναι επίσης και τα παιδιά του Ουρανού, καθώς δέχονται επιδράσεις όχι μόνο από τον ήλιο αλλά και από τους πλανήτες.
Έτσι, τα φυτά παίρνουν τις μορφές τους, ανάλογα με το στοιχείο (γη, νερό, αέρας, φωτιά)που επικρατεί σε καθένα από αυτά και ανάλογα με τις πλανητικές επιδράσεις που δέχονται. Λένε επίσης, ότι τα βότανα είναι αστέρια που έπεσαν από τον ουρανό…στη γη.
Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι πολύ γνωστές από πολύ παλιά. Με το πέρασμα του χρόνου και την ανάπτυξη της επιστήμης, οι απόψεις αυτές ξεχάστηκαν και περιφρονήθηκαν. Σήμερα οι άνθρωποι αρχίζουν να ενδιαφέρονται ξανά γι αυτά στην προσπάθεια τους να ζήσουν πιο φυσικά. Έτσι η χρήση βοτάνων στην καθημερινότητα μας κερδίζει ξανά έδαφος.
Εμείς, αγαπάμε τα βότανα και κάνουμε μια προσπάθεια να τα γνωρίσουμε και να γίνουν κομμάτι της ζωής μας. Η φύση διαθέτει ένα ισχυρό οπλοστάσιο που αν το χρησιμοποιήσουμε σωστά μπορεί να μας βοηθήσει.
Βασιλικός:
είναι ένα από τα ευκολότερα φυτά τα οποία μπορούμε να καλλιεργούμε χειμώνα και καλοκαίρι. Εκτός του γεγονότος ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες χειμερινής και θερινής καλλιέργειας, είναι εύκολος στη φροντίδα του, αρωματίζει υπέροχα ένα χώρο, ένα γεύμα και ένα αφέψημα! Το μόνο που χρειάζεται είναι νότιο προσανατολισμό ώστε να το βλέπει αρκετά ο ήλιος από το παράθυρο και τακτικό πότισμα.
Tip: μην ξεχνάτε να κόβετε τα ανθάκια ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται και ότι δεν του αρέσει να του βρέχουν το φύλλωμα.
Ρίγανη:
αν έχετε ήδη στον κήπο σας ρίγανη, μπορείτε να την πολλαπλασιάσετε με ευκολία σε γλαστράκια εσωτερικού χώρου, καθώς γίνεται με σπόρο, μόσχευμα ακόμα και παραφυάδα! Μέχρι να ριζώσει χρειάζεται τακτικό πότισμα, αλλά ως φρύγανο, όταν αρχίσει να αναπτύσσεται κανονικά, δεν θέλει ιδιαίτερη φροντίδα, εκτός από πολύ ήλιο και ζέστη. Οπότε προτιμήστε νότιο προσανατολισμό όπως και στο βασιλικό.
Tip: η ρίγανη δεν συνεργάζεται εύκολα με άλλα βότανα, προτιμήστε να τη βάλετε κάπου μόνη της, αλλιώς είναι πολύ πιθανό να δείτε τα φυτά γύρω της να αρρωσταίνουν χωρίς προφανές αίτιο! Όταν τη προσθέτετε σε γεύμα, λάβετε υπόψη σας ότι είναι πολύ πιο δυνατή σε γεύση και άρωμα από την αποξηραμένη.
Μαϊντανός:
ένα από τα πιο χρήσιμα φυτά που θα μπορούσατε να έχετε στο παράθυρο της κουζίνας σας! Ο μαϊντανός είναι εύκολος στην καλλιέργεια. Μια σπορά σε μια μικρή γλάστρα θα σας δώσει μαϊντανό για μήνες. Θέλει τακτικό πότισμα αλλά οπωσδήποτε καλή αποστράγγιση αλλιώς θα μαραθεί. Στην αρχή της ανάπτυξης πρέπει να το βλέπει πολύ ο ήλιος, όταν αναπτυχθεί επαρκώς όμως μπορεί να πάει και σε δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό χωρίς πρόβλημα.
Δεντρολίβανο:
πανέμορφο, αρωματικό και με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, το δεντρολίβανο θέλει απλά πολύ ήλιο. Αν έχετε ήδη στον κήπο σας και θέλετε να έχετε και στην κουζίνα σας, κόψτε ένα κλωναράκι και βάλτε στο σε νερό μέχρι να βγάλει ρίζες.
Tip: το έρπον δεντρολίβανο έχει εντονότερο άρωμα και όμορφη εξωτική εμφάνιση αλλά χρειάζεται χώρο.
Θυμάρι:
το θυμάρι λατρεύει τη ζέστη και τον ήλιο, και στην ουσία είναι τα μόνα που χρειάζεται για να διατηρηθεί υγιές! Νερό χρειάζεται πολύ λίγο από τη στιγμή που θα αναπτυχθεί επαρκώς αλλά θα πρέπει να το βλέπει συνέχεια ο ήλιος.
Tip: μην το βάλετε δίπλα σε ρίγανη!
Φασκόμηλο:
το φασκόμηλο αντέχει και στο μπαλκόνι σας, αλλά δεν αντέχει καθόλου το νερό. Βάλτε το σε ένα παράθυρο με δυνατό ήλιο. Θα ευχαριστηθείτε να δείτε το υπέροχο φύλλωμα του να αναπτύσσεται και να πίνετε ένα από τα καλύτερα αφεψήματα τις κρύες μέρες του χειμώνα!
Κόλιανδρο:
το κόλιανδρο είναι όπως και ο μαϊντανός ετήσιο φυτό το οποίο μπορείτε να το κρατήσετε στην κουζίνα σας για πληθώρα χρήσεων! Είναι όλο το φυτό βρώσιμο και αποδεδειγμένα ιδιαίτερα ευεργετικό κυρίως για το πεπτικό σύστημα και την αντιοξειδωτική του δράση. Τα φύλλα οι σπόροι ακόμα και το ρίζωμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, σούπες, ακόμα και ως προσθήκη στον καφέ σας.
Tip: προτιμήστε να ξεκινήσετε την καλλιέργεια με σπόρο, καθώς η μεταφύτευση είναι δύσκολη και συνήθως το φυτό δεν μπορεί να αναπτυχθεί.
Μαντζουράνα:
η μαντζουράνα, η δίδυμη αδερφή της ρίγανης, και όμως δεν τα πάνε καλά παρέα. Είναι όμορφο φρύγανο, το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον ίδιο τρόπο όπως η ρίγανη, και χρειάζεται την ίδια φροντίδα. Ξεχωρίζει από τη ρίγανη επειδή έχει ηπιότερο και πιο λεμονάτο άρωμα, ενώ τα φύλλα της είναι στρογγυλά συγκριτικά με τη ρίγανη. Θα την ευχαριστηθείτε τόσο στο μαγείρεμα, όσο σε ένα ευεργετικό έγχυμα. Το φύλλωμα της μπορείτε να το χρησιμοποιείτε και θεραπευτικά και καλλωπιστικά λουτρά!
Tip: καλλιεργούσαν στην αρχαιότητα μαντζουράνα για να προστατεύσουν τις οικείες τους από την αρνητική ενέργεια και για να προσελκύουν καλοτυχία!
Σε κάθε περίπτωση, η χρήση των βοτάνων δεν μπορεί να αντικαταστήσει την φαρμακευτική αγωγή. Επίσης μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες ή να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα. Για οποιαδήποτε πάθηση και θεραπεία, πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.