Η ομάδα NAIL είναι μια κινηματογραφική ομάδα κοινωνικοπολιτικής παρέμβασης, που ιδρύθηκε από την ηθοποιό Λίνα Φούντογλου και τον σκηνοθέτη Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη.
[dropcap]Λ[/dropcap]ίνα
Η Λίνα Φούντογλου γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα. Είναι ηθοποιός, απόφοιτη το 2012, με υποτροφία από τη Δραματική Σχολή Αθηνών “Γ. Θεοδοσιάδη”, και του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παίξει σε παραστάσεις για το Εθνικό Θέατρο, το Urbn Theatr, με ομάδες νέων καλλιτεχνών για Βρυσάκι, Θέατρο Επι Κολωνώ, Cartel ενώ συμμετέχει (2016-2017) στην παράσταση “Χορεύοντας στη Λούνασα” σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη για δύο ΔΗΠΕΘΕ (Κοζάνης κ’ Ιωαννίνων). Έχει ιδρύσει μαζί με τον σκηνοθέτη Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη, την κινηματογραφική ομάδα NAIL, πραγματοποιώντας δεκάδες videos και μικρού μήκους ταινίες στο πλαίσιο του street art ενώ έχουν αναλάβει τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πειραιά, 2017. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή “δημιουργικό μηδέν”(19 ποιήματα της Λίνας Φ. και 8 σχέδια της orgbalmaria) ενώ ασχολείται συστηματικά με την ποίηση και τον ελεύθερο τρόπο σκέψης και έκφρασης.
[dropcap]Α[/dropcap]ντώνης
Ο Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και δημιουργός από το 2014, έχοντας στο portfolio του πολλές και σημαντικές δουλειές. Συγκεκριμένα, έχει δημιουργήσει μία ταινία μεγάλου μήκους (“Κελί” – κειμένου του ιδίου), τρεις ταινίες μικρού μήκους (“Ακρόαση” – κειμένου του ιδίου, “Έψιλον” και “DER”), δύο πιλοτικά επεισόδια τηλεοπτικών σειρών (“ID” – κειμένου του ιδίου και “Αγάπη Ρε”), ένα μουσικό video clip (του τραγουδιού “Έλα κοντά μου” του Παύλου Παυλίδη & B-Movies), ένα διαφημιστικό spot (για την Unesco Πειραιά και Νήσων), πέντε θεατρικά trailer για προώθηση θεατρικών παραστάσεων και είναι ιδρυτικό μέλος της κινηματογραφικής ομάδας NAIL – Hit n’ Run Productions (με δημιουργία 14ων video/παρεμβάσεων στην πόλη). Επίσης, έχει ανεβάσει την θεατρική παράσταση “About Milgram” της Λουκίας Ανάγνου. Επιπλέον, με την ομάδα NAIL διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πειραιά. Πριν το 2014, υπήρξε οικονομολόγος, απόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πειραιά (2004), με μεταπτυχιακό στην Ναυτιλία από το Πανεπιστήμιο Πειραιά (2006) και είναι υποψήφιος διδάκτορας στο University of Surrey, ενώ εργάστηκε ως Project Manager και υψηλό στέλεχος στον Τραπεζικό χώρο, επί 10 χρόνια (στις Τράπεζες Πειραιώς, Εμπορική και Alpha Bank).
[dropcap] Τ[/dropcap]ι είναι η ομάδα NAIL; Πως προέκυψε;
Η ομάδα NAIL δημιουργήθηκε τον Φλεβάρη του 2016, από τους δύο μας (Αντώνης και Λίνα). Είχαμε την ίδια ανάγκη να επικοινωνήσουμε με έναν πρωτοπόρο ή πιο άμεσο τρόπο την αισθητική, τις ιδέες και τα μηνύματά μας. Στόχος της ομάδας, είναι η παραγωγή ολιγόλεπτων videos, με κοινωνικό-πολιτικό περιεχόμενο που πραγματοποιούνται και κινηματογραφούνται μέσα στην πόλη, κατά κύριο λόγο την Αθήνα, που είναι και η βάση μας. Υποστηρίζουμε την επανοικειοποίηση των δημοσίων χώρων, της ίδιας μας της πόλης. Η παραγωγή είναι Do It Yourself (DIY) δηλαδή δεν χρηματοδοτούμαστε από κανέναν, και καλύπτουμε τις περισσότερες ανάγκες μόνοι μας, ή με κόσμο που υποστηρίζει αυτή τη λογική. Για παράδειγμα η μαγνητοσκόπηση, το μοντάζ, τα ενδυματολογικά, τα make-up, τα εφέ και κάθε προετοιμασία γίνονται από εμάς τους ίδιους αν και οι ιδιότητές μας είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός. Τα videos αναρτώνται στο youtube αποκτώντας ένα νέο κοινό, από το ζωντανό κοινό της μαγνητοσκόπησης.
[dropcap]Τ[/dropcap]α θέματα που σας απασχολούν είναι κοινωνικοπολιτικά; Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν να ασχοληθείτε με αυτό το περιεχόμενο;
Το να είσαι καλλιτέχνης, για εμάς, σημαίνει να συναισθάνεσαι τι βασανίζει τους γύρω σου, να το ανοίγεις προς τα έξω, να το πολεμάς. Σε μία συνθήκη κοινωνικοπολιτικών αναταραχών σαν τη σημερινή
δε θα μπορούσαμε να μην εμπλέξουμε στην τέχνη μας την κοινωνικό-πολιτική θεματολογία. Ωστόσο ακόμα ο κόσμος ταυτίζει την έννοια της πολιτικής με τον κομματισμό, πράγμα λάθος. Πολιτική εμπεριέχει κάθε μέσο ψυχαγωγίας, ακόμη και έργα που δεν είναι αμιγώς πολιτικά. Η κάθε κοινωνία είναι συνυφασμένη με την πολιτική. Ακόμα και ο έρωτας και το πώς εκφράζεται μπορεί να είναι θέμα πολιτικό. Πόσο μάλλον μία αυτοκτονία εν καιρώ κρίσης.
[dropcap]Π[/dropcap]ως γυρίζονται τα βίντεο; Τα προετοιμάζεται ή προκύπτουν εκείνη την στιγμή;
Αρχικά δημιουργείται η ανάγκη να θίξουμε ένα ζήτημα. Έρχεται συνήθως ταυτοχρόνως με την ιδέα του πως θα το επικοινωνήσουμε, το που, πότε, τη σκηνοθεσία. Δουλεύεται στο κεφάλι των δυό μας. Έπειτα βγαίνουμε στο δρόμο ή όπου χρειάζεται και προχωράμε στην πράξη δηλαδή, το acting και την κινηματογράφηση. Το αποτέλεσμα που βλέπετε στο youtube, είναι συνήθως η πρώτη και η τελευταία λήψη καθώς το “hit n’ run” απαιτεί ταχύτητα. Στις περιπτώσεις που η ανάγκη απαιτεί και την συμμετοχή επιπλέον ηθοποιών, ακολουθείται μία παρόμοια “ιεροτελεστία”, χωρίς πρόβες, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. Γίνεται απλώς μία συνάντηση για να εξηγήσουμε την ιδέα και μετά κατευθείαν το γύρισμα στους δρόμους της Αθήνας.
[dropcap]Π[/dropcap]ως αντιδρά ο κόσμος εκείνη την ώρα του γυρίσματος; Υπάρχει διάδραση;
Ποικίλες οι αντιδράσεις ανάλογα το που, πότε, και τι κάνουμε. Παρατηρούμε κόσμο να μας χαζεύει, να έρχεται να μάθει πληροφορίες, ακόμη και να ταυτίζεται με πράγματα όπως στο “For Sale”, που είχε να κάνει με τη γυναικεία θυματοποίηση και εκμετάλλευση. Εκεί, στο παζάρι γυναικών που είχαμε στήσει στην πλατεία Κοραή, ερχόντουσαν, γυναίκες κυρίως, και λέγανε πως θέλουν να σώσουν τις δεμένες κοπέλες του project. Υπάρχει επίσης κόσμος που είναι ή το παίζει αδιάφορος. Να σημειώσουμε πως η παρουσία της κάμερας είναι φανερή και ότι δεν στοχεύουμε σε κάποιο κοινωνικό πείραμα. Δεν θέλουμε να εστιάσουμε στους πολίτες και στο πως αντιδρούν, κάτι το οποίο γίνεται συχνά. Στόχος είναι να πούμε την “ιστορία” μας, όπως γίνεται σε ένα θέατρο ή στον κινηματογράφο, να δούμε το σενάριό μας να ξετυλίγεται, στη η σκηνή ή το σετ που όμως είναι ο δρόμος και ο κόσμος γυρω αποτελεί τους θεατές ή και κομπάρσους σε αυτήν τη δημιουργία.
[dropcap]Ν[/dropcap]ομίζετε ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί κάτι τόσο ιδιαίτερο; Σας έχει ασκηθεί κριτική θετική ή αρνητική;
Πιστεύουμε πως είναι και δεν είναι. Έχουμε εισπράξει πολύ ενδιαφέρον αλλά θα χρειαστούμε και άλλο χρόνο για να απαντήσουμε με σιγουριά. Θετικές κριτικές έχουμε ακούσει. Μας έχουν προσεγγίσει άτομα που πραγματικά χαιρόμαστε που μας βρήκαν. Σα να φτάσανε τα «σήματα καπνού» μας σε μέρη που δεν φανταζόμασταν. Έως και χώρες της βόρειας Ευρώπης αλλά και την Αμερική. Η κάθε κριτική είναι θεμιτή αλλά όχι και αυτοσκοπός της ομάδας. Θέλουμε να περνάμε τα μηνύματα που μας απασχολούν στον κόσμο, με καλλιτεχνικό τρόπο και αν βρεθούν οι άνθρωποι που θα νιώσουν ότι τους εκφράζει ή ταυτίζονται με τις ιδέες μας, αυτό είναι η μαγεία της τέχνης.
[dropcap]Σ[/dropcap]υνεργασία και με τον Παύλο Παυλίδη! Πες μας δυο λόγια για αυτό.
Ο Παύλος γούσταρε τα “ ότσια” μας. Είχε δει μια δουλειά της Λίνας (ταινία μικρού μήκους “Sweet Society”) και είχε εκφράσει ενδιαφέρον. Όταν συγκροτήθηκε και η NAIL και γίνανε τα πρώτα video, επισπεύσαμε τη συνεργασία μας. Συγκεκριμένα, ο Παύλος ζήτησε να γίνει ένα βίντεο για το αγαπημένο του τραγούδι του νέου του δίσκου, το “Έλα Κοντά Μου”, μέσα στον δρόμο. Τον είχε ενθουσιάσει η ιδέα και συμμετείχε στα γυρίσματα όλη την ημέρα με χαρά και προθυμία, ειδικά όταν τον θάψαμε κάτω από την άμμο στην παραλία! Για εμάς ήταν μία πολύ όμορφη και δημιουργική διαδικασία, από την αρχή έως το τέλος.
[dropcap]Τ[/dropcap]ο θέατρο σας ενδιαφέρει;
Κάθε μορφή τέχνης μας ενδιαφέρει, καθώς η Λίνα είναι ηθοποιός και ο Αντώνης ως σκηνοθέτης έχει κάνει και την πρώτη του θεατρική δουλειά τον Γενάρη που μας πέρασε. Αυτήν τη στιγμή, όπως ξέρετε, βρισκόμαστε στην Κοζάνη, με αφορμή τη συμμέτοχη της Λίνας στο ρόλο της Ρόουζ στην παράσταση “Χορεύοντας στη Λούνασα” του Μπράιν Φρίελ, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη για τα ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Η ίδια η πόλη και οι άνθρωποι εδώ, μας έχουν εμπνεύσει για διάφορα. Σαν NAIL πιστεύουμε στην μίξη των τεχνών και φέρουμε τη θεατρική σύμβαση στον κινηματογράφο όπως μας ενδιαφέρει και η κινηματογραφική αισθητική στο θέατρο. Ετοιμάζουμε για του χρόνου την πρώτη μας θεατρική δουλειά ως ομάδα NAIL σε έναν υπέροχο οργανισμό.
[dropcap] Υ[/dropcap]πάρχει κάποια συνεργασία με ομάδες που κάνουν κάτι ανάλογο στο εξωτερικό;
Προς το παρόν δεν έχουμε ανταμώσει αντίστοιχες ομάδες, και δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν. Ωστόσο μας ενδιαφέρει πολύ η μουσική. Ήδη κάναμε την πρώτη μας, ως ομάδα, ταινία μικρού μήκους “DER”, για την οποία μας έγραψε μουσική ένα σπουδαίο Βρετανικό συγκρότημα, οι “Detachments”. Έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά και ανοιγόμαστε σε συνεργασίες με έξω. Αυτό που σίγουρα βλέπουμε, είναι ότι παγκόσμια, οι καλλιτέχνες έχουν ακριβώς τις ίδιες ανάγκες έκφρασης, τους ίδιους προβληματισμούς, τα ίδια προβλήματα και πιστεύουμε πολύ στην αλληλεγγύη των λαών για να ξεπεραστούν όλα όσα μας δυναστεύουν.