Η ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο στις μέρες μας. Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ρυπογόνοι παράγοντες στο εσωτερικό των κτιρίων προκαλούν συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, ζαλάδες, κόπωση, ναυτία, ερεθισμοί των ματιών , της μύτης και του λαιμού. Τα συμπτώματα αυτά πλήττουν το 20% του δυτικού πληθυσμού.
Μερικοί από τους ρυπογόνους παράγοντες που συναντώνται στο εσωτερικό των κτιρίων είναι οι εξής :
- Διοξείδιο του άνθρακα CO2
- Μονοξείδιο του άνθρακα που δημιουργείται κατά την καύση βιομάζας σε τζάκια, λέβητες ξύλου κλπ
- Τοξικές ουσίες από απορρυπαντικά, αρωματικά χώρου, φωτοτυπικά μηχανήματα, λούστρο επίπλων
- Σκόνη
- Μύκητες και μούχλα από αυξημένη υγρασία στο χώρο
Επιστήμονες της ΝΑΣΑ, με επικεφαλής τον βιοχημικό Δρ.Γουλβέρτο, εντόπισαν φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούν να καθαρίσουν και να φιλτράρουν τον αέρα του σπιτιού και του γραφείου μας.
Πέρα από την αισθητική που προσφέρουν αυτά τα φυτά στο χώρο μας, λειτουργούν παράλληλα και ως ασπίδα εναντίων των τοξικών εσωτερικών ρύπων που προαναφέραμε, μειώνοντας τους σε ποσοστό 75%. Η δράση τους είναι τόσο σημαντική ώστε, σύμφωνα με μετρήσεις της ομάδας του Δρ. Γουλβέρτο, μπορούν να συντελέσουν στην βελτίωση της υγείας μας, μειώνοντας κατά 25 με 30% τυχόν κρυολογήματα, τον ερεθισμένο λαιμό, το βήχα και αναπνευστικά προβλήματα.
Πιο συγκεκριμένα :
Σε χώρους με οθόνες, υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές η αλόη όπως και οι κάκτοι μπορούν να απορροφήσουν την ακτινοβολία που εκπέμπουν, φιλτράροντας τον αέρα που αναπνέουμε. Παράλληλα διατηρούν την ατμοσφαιρική υγρασία.
Οι χημικές ουσίες (φορμαλδεΰδη) που διαχέουν τα ξύλα μπορούν να απορροφηθούν από φυτά όπως ο πόθος, το σπαθίφυλλο, ο φίκος και ο κισσός μικρόφυλλος.
Σε χώρους που συγκεντρώνεται πολύ μονοξείδιο του άνθρακα οι ορχιδέες μπορούν να απορροφούν έως και το 96% του μονοξειδίου του άνθρακα.
Η ζέρμπερα, οι δράκαινες, το χρυσάνθεμο, το φιλοδενδρο καθώς και το αγλαόνημα ευνοούν την ηρεμία και χαλάρωση, απορροφούν το θόρυβο και τη σκόνη, ενώ βοηθούν ασθενείς για ταχύτερη ανάρρωση με λιγότερα φάρμακα.
Spathiphyllum sp. – Araceae
Αναπτύσσεται μεταξύ 12-25 °C σε ημισκιερά σημεία. Θέλει μέτριο πότισμα και γι’ αυτό συνίσταται να φυτεύεται σε χώμα που περιέχει τύρφη και περλίτη ώστε να εξασφαλίζεται η καλή αποστράγγιση. Δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες σε λίπανση και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες.
Ζέρμπερα (Gerbera jamesonii – Compositae)
Απαιτεί άφθονο φως αλλά όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο. Αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασία 20-25 °C σε γόνιμο έδαφος ενώ δεν αντέχει την υπερβολική υγρασία.
Φιλόδενδρο (Philodendron sp.)
Αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες από 18-30°C σε ημισκιερους χώρους. Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό και η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει είναι πως θα πρέπει να καθαρίζονται συχνά τα φύλλα του με βρεγμένο πανί.
Κισσός μικρόφυλλος (Hedera helix – Araliaceae)
Αναπτύσσεται καλά ακόμη και στα πιο φτωχά εδάφη. Θέλει συχνό πότισμα και προτιμά ημισκιερές τοποθεσίες.
Φίκος Μπέντζαμιν (Ficus benjamina – Moraceae)
Είναι ευαίσθητο φυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες και στις εναλλαγές φωτισμού. Παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη σε ημι-ηλιόλουστους χώρους και έχει αυξημένες ανάγκες σε λίπανση ιδιαίτερα στις αρχές της άνοιξης έως και το Σεπτέμβρη
Ορχιδέα Δενδρόβιος (Dendrobium sp. – Orchidaceae)
Η φροντίδα της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι πολύ απλή αρκεί να της εξασφαλίσετε θερμό και φωτεινό περιβάλλον και να γνωρίζετε ότι κατά την άνθιση και το χειμώνα θέλει λιγότερο πότισμα.
Δράκαινα «Ζανέτ» (Dracaena deremensis «Janet Craig» – Agavaceae) και Δράκαινα Μασανζιάνα (Dracaena fragrans «Massangeana» – Agavaceae)
18-30°C. Πρέπει να διατηρείται μακριά από ρεύματα αέρα και να ποτίζεται τακτικά. Τοποθετείται σε φωτεινό και ζεστό περιβάλλον.
Χρυσάνθεμο (Chrysanthemum morifolium – Compositae)
Αρκετά ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες και πολύ δημοφιλές στη χώρα μας. Είναι κατάλληλο τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Χρειάζεται άπλετο φως και αρκετό νερό την περίοδο που αναπτύσσεται.
Η επιλογή είναι δική σας!