Η ταινία μικρού μήκους «Ο λαθρεπιβάτης», αποτελεί την πρώτη δημιουργία του Θανάση Μπλιούμη. Το together συνάντησε τον δημιουργό, με το οποίο συζητήσαμε για τις δυσκολίες, τα εμπόδια αλλά και τη μαγεία της ολοκλήρωσης της πρώτης του σκηνοθετικής δουλειάς, καθώς και για τα μελλοντικά του σχέδια.
Η ταινία μικρού μήκους «Ο λαθρεπιβάτης» είναι η πρώτη σου ολοκληρωμένη δουλειά την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε στην Φλώρινα. Τι σημαίνει αυτό για εσένα;
Έχω κάνει πολλές ολοκληρωμένες δουλείες και μέσω της σχολής αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, απλώς «Ο Λαθρεπιβάτης» έχει μεγαλύτερη έκταση από τις υπόλοιπες καθώς απαιτούσε ένα άλλο επίπεδο δεξιοτήτων – ικανοτήτων και συνεργασία με πολλά περισσότερα άτομα. Η ημερομηνία προβολής είναι 28 με 30 Ιουνίου και θα προβληθεί στην Κινηματογραφική Λέσχη – Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας, πρωινές και απογευματινές ώρες. Αυτό σημαίνει για εμένα ότι εκείνες τις μέρες θα πρέπει να δώσω το καλύτερο μου εαυτό, είναι η στιγμή της αποκορύφωσις τόσο και σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, είναι το αποτέλεσμα 5 χρόνων σπουδών .
Πως προέκυψε η επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου της ταινίας;
Έψαχνα καιρό να να βρω το κατάλληλο τίτλο για την ταινία, ήθελα να να περιγράφει ένα μεταβατικό στάδιο και ταυτόχρονα να δηλώνει και μία κατάσταση. Μία μέρα ήμουν στο εργαστήριο της σχολής και καθώς συζητούσαμε όλοι μαζί,συμφοιτητές και καθηγητές, έπεσε το μάτι μου σε ένα βιβλίο που ήταν αφημένο σε ένα τραπέζι, ήταν του καθηγητή – συντονιστή μου κ. Χάρη Κοντοσφύρη. Ο τίτλος του βιβλίου είναι : Πίσω από τις Μάσκες, σημειώσεις ενός λαθρεπιβάτη της ζωής του Φερνάντο Πεσσόα, του ζήτησα να το διαβάσω και μου το παραχώρησε. Καθώς το διάβαζα βρήκα πολλά κοινά στοιχεία στα ποιήματα του Πεσσόα και στο σενάριο που είχα γράψει.
Ποια είναι η υπόθεση της ταινίας “Ο λαθρεπιβάτης”;
Η ιστορία μας βρίσκει σε έναν επίλογο γεγονότων.Προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους και χρόνους συναντιούνται σε μια σύγκρουση δυνάμεων αλλάζοντας την ροή των γεγονότων, μεταβάλουν την ιστορία τους μέσα από την μεταμόρφωση τους. Δημιουργούν κύματα ελπίδας σε ένα σύμπαν γεμάτο με παρενέργειες, όπου η λήψη αποφάσεων οδηγεί σε επιλογές που ποτέ δεν είχαν και σε ερωτήματα με κοινό παρανομαστή. Εγκλωβισμένοι στο παρόν έρχονται αντιμέτωποι με τους χειρότερους φόβους τους, γνωστοποιούν τις προθέσεις τους και φυτεύουν σπόρους σε άγονα χωράφια.
Ποιες ήταν οι δυσκολίες του όλου εγχειρήματος;
Το πιο δύσκολο κομμάτι που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν να πάρουμε την άδεια να γυρίσουμε πλάνα μέσα στο κτήριο Αγίας Όλγας (πρώην Οικοκυρική σχολή) στην Φλώρινα. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φύλακα της Αγίας Όλγας κ.Χρήστο Στρέζο που μας βοήθησε σε ότι προβλήματα συναντήσαμε. Το κτήριο ανήκει στην σχολή παρόλα αυτά η άδεια έκανε να έρθει σχεδόν 5 μήνες. Δεν μας πτόησε όμως, και η Γλύκα Διονυσοπούλου συντόνισε πολύ καλά την παραγωγή της ταινίας .
Ποιες οι επιρροές σου τόσο στη δημιουργία του συγκεκριμένου φιλμ όσο και γενικότερα;
Έχω επηρεαστεί πολύ από τις ταινίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, του Αντρέι Ταρκόφσκι και του Άλφρεντ Χίτσκοκ , με αγαπημένες : Η λάμψη, Τα πουλιά, Σκάλκερ. Μελετώ επίσης συγγραφείς όπως Άρθουρ Κόναν Ντόυλ και Αγκάθα Κρίστι, αλλά και τον Γκαστόν Λερού με αγαπημένο το : Το μυστήριο του κίτρινου δωματίου. Με ενδιαφέρει και ο κλάδος της φυσικής και της κοσμολογίας . Επίσης επιρροές έχω και από το video game : Bishock και ένας απο τους αγαπημένους μου μουσικούς συνθέτες είναι ο : Σεργκέι Προκόφιεφ
Η ταινία σου «Ο λαθρεπιβάτης», θα προβληθεί στα πλαίσια των πτυχιακών εργασιών της Καλών Τεχνών Φλώρινας. Μετά από εκεί θα ταξιδέψει το φιλμ σε φεστιβάλ στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια .
Η ταινία μικρού μήκους Ο Λαθρεπιβάτης είναι μια ομαδική δουλεία και επομένως τα επόμενα βήματα θα τα συζητήσουμε όλοι μαζί. Μετά το πέρας των πτυχιακών εργασιών της σχολής θα θέλαμε να την στείλουμε σε κάποιο φεστιβάλ, ήδη μας έχει γίνει πρόταση από κάποιο πολύ γνωστό και αξιόπιστο φεστιβάλ στην Ελλάδα.
Τα μελλοντικά μου σχέδια θα είναι για την καλύτερη εμβάθυνση μου στο κλάδο της σκηνοθεσίας και στον χώρο των πολυμέσων, παρόλα αυτά γράφω το επόμενο σενάριο.
Ποια ήταν η πιο δυνατή στιγμή του γυρίσματος;
Η στιγμή που συνειδητοποιείς πως δεν κάνεις απλά μια ταινία μικρού μήκους. Είναι μία εσωτερική μεταμόρφωση. Κάθε μέρα έπρεπε να δημιουργούμε και ταυτόχρονα να αυτοσχεδιάζουμε για τις εκάστοτε συνθήκες. Είναι η στιγμή που βλέπεις άτομα να λειτουργούν σαν ομάδα και να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, μία ήμερη δύναμη που πηγάζει από την ανάγκη για εξωστρέφεια .
Σε ποιες τοποθεσίες έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας ?
Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν σε 4 τοποθεσίες, όλες στην πόλη της Φλώρινας, με τα περισσότερα πλάνα να έχουν τραβηχτεί στο Κτήριο Αγίας Όλγας (πρώην Οικοκυρική σχολή), στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στο σπίτι της Ελένης Μεκάση – Σουλιώτη και στο δικό μου το φοιτητικό σπίτι .
«Ο λαθρεπιβάτης» Συντελεστές της ταινίας
Σκηνοθεσία & Σενάριο
Μπλιούμης Θανάσης
Βοηθοί Σκηνοθέτη
Ρόμπολας Αγησίλαος
Καβαρνός Στρατής
Ηχολήπτης
Ρόμπολας Αγησίλαος
Συντονισμός παραγωγής
Διονυσοπούλου Γλύκα
Οπερατέρ
Στρατής Καβαρνός
Θανάσης Μπλιούμης
Ηθοποιοί
Διονυσοπούλου Γλύκα
Σιώμου Νικολέτα
Σταματίδης Στάυρος – Σαμουλήλ
Ιωαννίδης Κώστας
Κουμπέτσιου Νάσια
Μπαρκαλής Ηλίας
Μεκάση – Σουλίωτη Ελένη
Ήλια Μπισαλα
Επιμέλεια make-up
Χατζημάρκου Ραφαέλα
Κομπάρσοι
Μαργαρίτης Χάρης
Ανδρεοσόπουλος Δημήτρης
Τσιμπλάκη Μαριτάσα
Χατζημάρκου Ραφαέλα
Σταυροπούλου Δήμητρα
Αντωνακάκη Σοφία
Πανταζής Γιώργος
Ρόμπολας Αγησίλαος
Σαπουνάς Δημήτρης
Μεγαρίτης Χρήστος
Σταματίνα Παπανικολάου
Φωτεινή Τζέλη
Χορευτές
Βράντση Φανή
Μπιμπάσης Μιχαήλ
Κοσκοσά Βιβή
Ζαμπούνη Αθηνά
Ζαμπούνη Λένα
Κλισιάρης Χρήστος
Κρουσουλούδης Σωτήρης
Πέρκα Αθηνά
Τάγκα Χριστίνα
Τζουμέρκα Εύη
Μοντάζ
Μπλιούμης Θανάσης
Επιμέλεια κειμένων
Διονυσοπούλου Γλύκα
Καταγραφή των Backstage
Μεγαρίτης Χρήστος
Χατζημάρκου Ραφαέλα
Παπαπασχάλη Έλενα
Καλομενίδου Χριστίνα
Προσμίτη Εύη
Κρεμμύδα Όλγα