heptahedron.studio
Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών που διευκολύνουν τόσο τις διαδικαστικές εργασίες όσο και τις δημιουργικές. Παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση αντικείμενων – που μερικά χρόνια πριν φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα, με έναν μικρό οικιακό «3D printer» της τάξεως λίγων εκατοντάδων ευρώ μπορεί ο καθένας να έχει στα χέρια του προσωπικά προϊόντα όπως, από μια θήκη για το δικό του κινητό τηλέφωνο έως μια μινιατούρα του ίδιου του εαυτού (!).
Παράλληλα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ραγδαίες εξελίξεις πραγματοποιούνται στον χώρο της τρισδιάστατης σάρωσης αντικειμένων. Αλήθεια, γνωρίζεις πως μπορείς να ψηφιοποιήσεις σε περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή προϊόντα, αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικά τοπία και χώρους χωρίς την διαδικασία του σχεδιασμού; Όπως ακριβώς θα χρησιμοποιούσες έναν σαρωτή για να ψηφιοποιήσεις ένα έγγραφο (αντί να το αντιγράψεις από την αρχή), με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πλέον είσαι σε θέση να δημιουργήσεις ένα ψηφιακό αντίγραφο ενός ολόκληρου κτιρίου. Μαγικό; Όχι! Απλά, τεχνολογική εξέλιξη και αρκετή εργασία και διαδικασία από τον εκάστοτε υπεύθυνο.
Τι είναι η τρισδιάστατη σάρωση;
Η ψηφιοποίηση ή digitization αναφέρεται στη σύλληψη της γεωμετρίας φυσικών αντικειμένων με τη δημιουργία ενός συνόλου δεδομένων που είναι ικανά να επεξεργαστούν από ειδικά λογισμικά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και να αναπαραστήσουν το ίδιο το αντικείμενο μέσα στην οθόνη του υπολογιστή, του τάμπλετ, ακόμη και του smartphone σου. Όπως ακριβώς ένα αντικείμενο ή ένας ολόκληρος χαρακτήρας σε ένα videogame.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η τρισδιάστατη σάρωση αποτελεί ένα κομμάτι της «Αντίστροφης Μηχανικής», μιας ολόκληρης θεωρίας και πρακτικής που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρονιά από πολλές βιομηχανίες, σχεδιαστές και μηχανικούς.
Τι εφαρμογές έχει;
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι εφαρμογές της τρισδιάστατης σάρωσης αγγίζουν πολλούς τομείς από την βιομηχανία (αυτοκινητοβιομηχανία και αεροναυπηγική) έως την τέχνη, την αρχιτεκτονική και την αρχαιολογία. Κλασσικό παράδειγμα από την περίπτωση της αρχαιολογίας είναι η χρήση της ψηφιοποίησης για την καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς με σκοπό τη δημιουργία των ψηφιακών μουσείων. Στόχος αποτελεί η δημιουργία ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων που θα μπορεί ο καθένας να επισκεφτεί και να έχει πρόσβαση σε αντικείμενα με ιστορική αξία.
Μια ακόμη σημαντική εφαρμογή της ψηφιακής σάρωσης αντικειμένων είναι στο τομέα της ιατρικής. Φαντάσου τη στιγμή που μπορεί να ψηφιοποιηθεί βιολογικό υλικό και να ερευνηθεί με σκοπό της εξέλιξη ενός φαρμάκου, ενός ιατρικού οργάνου ή μιας νέας τεχνολογίας ή διαδικασίας που θα βοηθήσει την κοινωνία συνολικά.
Ένα σημαντικό παράδειγμα
Ένα σημαντικό παράδειγμα που έγινε χρήση της τρισδιάστατης σάρωσης αποτελεί η εργασία της «Μύρτις». Το 1994, κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του σταθμού Κεραμικού του μετρό στην Αθήνα, ανακαλύπτεται ένας ομαδικός τάφος 150 ανθρώπων που χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. Ανάμεσα στους σκελετούς, ανακαλύπτεται το κρανίο ενός 11χρόνου κοριτσιού που είχε διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση. Η συγκεκριμένη αφορμή γίνεται η ευκαιρία για την ανάπλαση του προσώπου της μικρής Αθηναίας με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, και συγκεκριμένα της τρισδιάστατης σάρωσης. Το ΤΕΙ Κρήτης (Εργαστήριο Σχεδιομελέτης και Κατεργασιών – DML) αναλαμβάνει τη ψηφιοποίηση του κρανίου και παράγει με εξαιρετική ακρίβεια ένα πλαστικό αντίγραφο του κρανίου στο οποίο βασίστηκε το «χτίσιμο» του προσώπου της Μύρτιδος. Σήμερα, μπορεί κανείς να θαυμάσει και να έρθει πολύ κοντά στο παρελθόν της Αρχαίας Αθήνας αντικρίζοντας το πραγματικό πρόσωπο ενός κοριτσιού εκείνης εποχής.
Εικόνα 1 – H διαδικασία της τρισδιάστατης σάρωσης.
Εικόνα 2 – Η διαδικασία ολοκλήρωσης του project «Μύρτις».
Εικόνα 3 – Κεφαλή αγαλματιδίου που ψηφιοποιήθηκε στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού στο Σχεδιασμό Προϊόντων και Συστημάτων (msc-pds.teiwm.gr) του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.