Η Ισπανία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ζωντανό μουσείο! Είναι η τρίτη χώρα σε σειρά, μετά την Ιταλία και την Κίνα, με περισσότερα ανακηρυγμένα μέρη ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Τα μέρη που αντιπροσωπεύουν την απέραντη κληρονομιά σπουδαίων μνημείων και έργων ανέρχονται στα 46 και εμείς επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε το Top 5!
Η Βασιλική της La Sagrada
Η SagradaFamilia, είναι η μεγάλη ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Βαρκελώνη, σχεδιασμένη από τον Καταλανό αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί. Η εκκλησία σήμερα παραμένει ημιτελής, ωστόσο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η κατασκευή της SagradaFamilia ξεκίνησε το 1882, ενώ το 1883 το έργο ανέλαβε ο Γκαουντί μεταμορφώνοντας το με το αρχιτεκτονικό και μηχανικό του στυλ, συνδυάζοντας το γοτθικό ρυθμό και μορφές Μοντερνισμού με φιλόδοξες διαρθρωτικές κολόνες και αψίδες. Σχετικά με το θέμα της μακροχρόνιας κατασκευής, ο Γκαουντί λέγεται ότι είπε “Ο πελάτης μου δεν βιάζεται”. Ο Γκαουντί πέθανε το 1926 όταν το λιγότερο από το ένα τέταρτο του έργου είχε ολοκληρωθεί. Η αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης είναι το 2026, όταν θα γιορταστεί η 100η επέτειος από το θάνατο του Γκαουντί.
Μέγαρο Καταλανικής Μουσικής
Το Μέγαρο Καταλανικής Μουσικής είναι αίθουσα συναυλιών στη Βαρκελώνη, Ισπανία. Σχεδιάστηκε σε καταλανικό ρυθμό μοντερνίστα από τον αρχιτέκτονα Λιουίς Ντομένεκ ι Μοντανέρ. Το 1997, το Μέγαρο Καταλανικής Μουσικής ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Σήμερα, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο θεατές το χρόνο παρακολουθούν στο μέγαρο μουσικές δρώμενα, τα οποία κυμαίνονται από συμφωνική μουσική μέχρι τζαζ και κανσό (καταλανικό τραγούδι). Το σχέδιο του Παλάου είναι τυπικό του καταλανικού μοντερνισμού, με τις καμπύλες να κυριαρχούν, τα δυναμικά σχέδια να προτιμόνται έναντι των στατικών μορφών και την πλούσια διακόσμηση να βασίζεται κυρίως σε φυτικά και άλλα οργανικά μοτίβα. Ο σχεδιασμός επίσης περιλαμβάνει τη χρήση των πιο σύγχρονων υλικών και τεχνολογιών που ήταν διαθέσιμες στην αρχή του 20ού αιώνα.
Κόρδοβα
Χτισμένη από τους Ρωμαίους και συγκεκριμένα από τον Κλαύδιο Μαρκέλλο γνώρισε πολύ μεγάλη ακμή τον 10ο αιώνα, οπότε την όρισαν οι Άραβες πρωτεύουσα του Al-Andalus, της σημερινής δηλαδή Ιβηρικής χερσονήσου.
Το ιστορικό κέντρο της πόλης ανακηρύχθηκε το 1984 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Η ίδια η πόλη αποτελεί αμάλγαμα διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών κατά το πέρασμα των αιώνων και την μακραίωνη ιστορία της. Διασημότερο αξιοθέατό της το Μεγάλο Τζαμί.
Γρανάδα
Η πόλη των αντιθέσεων. Δυο λόφοι, δυο ποτάμια, μεσαιωνικά σπίτια και στο ψηλότερο σημείο το Κόκκινο Φρούριο, το παλάτι των Μαυριτανών σουλτάνων γνωστό ως Αλάμπρα.Με τις κορυφές της Sierra Nevada (χιονισμένη οροσειρά) σε απόσταση αναπνοής και τις παραλίες της Costa del Sol (ακτή του ήλιου) είναι από τις λίγες πόλεις του κόσμου στις οποίες μπορεί κανείς να κάνει σκι και μπάνιο στη θάλασσα την ίδια μέρα.
Μυτερά καμπαναριά, κόκκινες σκεπές , πυργίσκοι, λουλούδια και κυπαρίσσια στριμώχνονται μεταξύ τους. Η Αλάμπρα, το παλάτι Χενεραλίφε και η γειτονιά Αλμπαϊσίν ανήκουν στην λίστα της Unesco από το 1984.
Πυρηναία – Όρος Περντού / Εθνικό πάρκο της Ορδέσα και του Μόντε Περδίδο
Τα Καταλανικά Πυρηναία αρχίζουν –ή τελειώνουν– με την Costa Brava και ειδικά με το κακοτράχαλο Capde Creus, όπου το μοναστήρι Sant Perede Rodes στάθηκε επί πολλά χρόνια σαν ένα ακραίο, προχωρημένο φυλάκιο πάνω από τη θάλασσα.
Το Μον Περντί (3.352) έχει συμπεριληφθεί σαν διασυνοριακό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco.Το Εθνικό Πάρκο της Ορδέσα και του Μόντε Περδίδο (ParquenacionaldeOrdesa y MontePerdido) είναι ένας Εθνικός Δρυμός που βρίσκεται στα Πυρηναία όρη της επαρχίας της Ουέσκαςκαι υπάρχει ως Εθνικό Πάρκο στην κοιλάδα της Ορδέσα από το 1918. Η προστατευόμενη περιοχή του πάρκου διευρύνθηκε το 1982. Έχει συμπεριληφθεί από το 1997 στην Unesco στο Απόθεμα Βιόσφαιρας των Ορδέσα-Βινιαμάλα.