της Αναστασίας Θεοχαροπούλου
Το καλοκαίρι συνεχίζεται και μαζί του συνεχίζονται οι εξορμήσεις σε θάλασσα, βουνό, πεδιάδες κλπ… Ο εκδρομέας που σέβεται τον εαυτό του πάντα έχει μαζί του ταπεράκια με φαγητό ή σνακ!
Πέρα απ τα σάντουιτς, τους κεφτέδες, τα γαριδάκια, τα κουλούρια και τα μπισκότα, σίγουρα πρέπει να έχουμε και ένα σνακ για μασούλημα! Κατιτίς για να συνοδέψουμε τον φρέντο στην ξαπλώστρα! Μια λιχουδιά να μασουλάς όταν οδηγείς ή ενα σνακ για να δώσεις στα παιδιά πριν τους κεφτέδες! Ένα πρώτο σνακ μέχρι να βρεις κάτι για πρωινό στο κάμπινγκ! Λίγοι είναι αυτοί που θα σνομπάρουν το δοξασμένο ταπεράκι και αναγκαστικά θα σταματήσουν στο καφενείο του χωριού, ζητώντας απ’ τον καφετζή ένα μερακλίδικο λάτε μακιάτο και ένα παραδοσιακό σάντουιτς μπαγκέτα/προσούτο/μοτσαρέλα.
Σενάριο 1: Είσαι ξάπλα στην παραλία, και ο ήχος του κύματος σου θυμίζει το τηγάνι με τις πατάτες! Πως να μη σου ανοίξει η όρεξη!
Σενάριο 2: Λύνεις σταυρόλεξο / παίζεις χαρτιά ή τάβλι στην παραλία, να μην έχεις ένα σνακ για δύναμη και ενέργεια;
Σενάριο 3: Μαζεύεις κουβαδάκια, πετσέτες, ομπρέλες, τον σύζυγο και έχεις και τα μικρά να φωνάζουν «μαμαααααα πεινάωωωωω»
Σενάριο 4: Οδηγείς με την παρέα και έχετε χαθεί στους δρόμους ψάχνοντας ένα ονειρεμένο κουτσοχώρι ή ξεκινάτε για Κατερίνη / Χαλκιδική και έχετε κολλήσει στην κίνηση. Το γουργούρισμα του στομαχιού είναι δυνατότερο απ; την κόρνα του πισινού σου.
Τι κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις; Να χρυσοπληρώσεις τα σάντουιτς απο τα coffee stops του δρόμου; Να χρυσοπληρώσεις το τόστ απ το μπιτσόμπαρο; Να πάρεις κλαμπ σάντουιτς, που είναι μεν πιο χορταστικό, αλλά θες κάνα 5μηνο να ορθοποδήσεις οικονομικά;; Να μείνεις νηστικός μπας και ξεφουσκώσει η μπάκα και αναδείξει το μαγιό;
Γι’ αυτό, ετοιμάστε ένα τάπερ με χορταστικά, πεντανόστιμα και πανεύκολα τυροπιτάκια που θα σας σώσουν σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις και θα γίνουν ο καλύτερος σας φίλος στις καλοκαιρινές εκδρομές!
Επίσης, αυτά τα τυροπιτάκια είναι must have για πάρτυ και κοινωνικές εκδηλώσεις! Γιατί καλά και τα finger foods και τα καναπεδάκια, αλλά βάλτε και κάνα τυροπιτάκι να χορτάσουμε και να ευχαριστηθούμε!!
Υλικά:
1 κεσεδάκι γιαούρτι
3 αυγά
1 κεσεδάκι σπορέλαιο
Αλάτι μια πρέζα
Μπέικιν 1 φακελάκι
Αλεύρι όσο πάρει
Φέτα τριμμένη
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γιαούρτι και λίγο αλάτι.
- Στο κεσεδάκι από το γιαούρτι μετράμε το λάδι και το προσθέτουμε στα αυγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Ρίχνουμε το μπέικιν και σιγά σιγά το αλεύρι (περίπου 4-5 φλ.) μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη σφιχτή. Την πλάθουμε σε μια μπάλα και την αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Λαδώνουμε λίγο τον πάγκο της κουζίνας για να μη κολλήσει η ζύμη και αφού την χωρίσουμε στη μέση παίρνουμε το ένα κομμάτι και με τον πλάστη το ανοίγουμε σε φύλλο, όχι πολύ λεπτό.
- Με μια κούπα κόβουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης και κάθε φορά ανοίγουμε το ζυμάρι για να κόψουμε.
- Σε κάθε στρόγγυλο κομμάτι βάζουμε στη μία άκρη λίγη φέτα τριμμένη και το κλείνουμε σα μισοφέγγαρο. Με ένα πιρουνάκι πιέζουμε τις άκρες για να κλείσουν καλά μη φύγει το τυρί.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια. Προσοχή να μην ακουμπάνε μεταξύ τους.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, και ψήνουμε για 20-30 λεπτά ανάλογα, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
*Μέσα στη ζύμη προτού την ζυμώσετε, μπορείτε να βάλετε λίγο τριμμένο κασέρι της αρεσκείας σας
** Αντί να ανοίξουμε φύλλο, μπορούμε να τη χωρίσουμε σε μικρά μπαλάκια και να ανοίγουμε το κάθε ένα σε πιτάκι στην παλάμη, για πιο ευκολία.
***Εναλλακτική γέμιση: λουκάνικα μικρά, ζαμπόν-κασέρι, μανιτάρια, κιμάς, ελιές, σπανάκι , κοτόπουλο και γενικά ότι τραβάει η όρεξη σας!
Και καλό καλοκαίρι!