Ήταν μια βροχερή μέρα του περασμένου Νοεμβρίου όταν η Μόνικα Ζάλτσερ, συνταξιούχος παστόρισσα της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Βιέννη, ψυχοθεραπεύτρια και γιαγιά με οκτώ εγγόνια, αποφάσισε ότι δεν μπορεί πλέον να παρατηρεί αμέτοχη -και θυμωμένη- τις εξελίξεις στη χώρα της. Αποφάσισε, λοιπόν, να ξεκινήσει στο Facebook μια σελίδα με τίτλο “Γιαγιάδες ενάντια στη Ακροδεξιά” (Omas gegen rechts), αναζητώντας άλλες γυναίκες στην ηλικία της με την ίδια αγωνία.
Όχι για να λένε ηλεκτρονικά τον πόνο τους και να ψαρεύουν “likes”, αλλά για να διοργανώνουν συζητήσεις, εκδηλώσεις, διαδηλώσεις, ευαισθητοποιώντας τη νέα γενιά. “Θέλαμε να κάνουμε κάτι καλό για τα εγγόνια μας. Δεν έχουμε πια μικρά παιδιά να μεγαλώσουμε, ούτε μας απορροφά η δουλειά μας κι αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε” λέει.
Η Ζάλτσερ νοσταλγεί τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, όταν τα νιάτα ήταν πολιτικοποιημένα και ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο. Και θέλησε με την πρωτοβουλία της να δώσει τη μάχη ενάντια στον ρατσισμό, στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, στον αντισημιτισμό, στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.
Οι ενοχλητικές
Χαριτωμένο; Όχι μόνο. Η πλατφόρμα “Γιαγιάδες ενάντια στη Ακροδεξιά” αποδεικνύεται μαζική, μαχητική και άκρως ενοχλητική για την κυβέρνηση της Αυστρίας, έναν συνασπισμό του παραδοσιακού συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος με τη μοντέρνα Ακροδεξιά του FPOe. Μέσα σε λίγους μήνες έχει αποκτήσει χιλιάδες μέλη στη Βιέννη, παραρτήματα σε όλες τις πόλεις της Αυστρίας, ακόμη και σε κάποιες της Γερμανίας. Τα χάπενινγκ που στήνει τραβούν την προσοχή, προκαλούν πράγματι το ενδιαφέρον και τη συμπάθεια της νεολαίας και εξαγριώνουν τους κατά τόπους πολιτευτές της αυστριακής Ακροδεξιάς. “Αυτά συμβαίνουν όταν κάποιος ζει περισσότερο απ’ όσο είναι χρήσιμος και δεν έμαθε ποτέ να πλέκει εξαιτίας του φεμινισμού. Η γιαγιά μου ντρέπεται για σας” έσπευσε να γράψει στο Twitter ο επικεφαλής της FPOe στο Ζάλτσμπουργκ.
Η κοινωνική συνοχή
Οι «Γιαγιάδες» της Μόνικα Ζάλτσερ μπορεί να αντιλαμβάνονται εαυτές ως τη συνέχεια “εκείνων των ηρωίδων που πριν από εκατό χρόνια αγωνίστηκαν για την ισότητα των γυναικών”, αλλά φροντίζουν να μην πολώνουν. Αντίθετα, αυτό που τις ενδιαφέρει είναι να ευαισθητοποιούν τους αδιάφορους για τα προβλήματα της εποχής: “Τα εγγόνια μας είναι αντιμέτωπα με χειρότερες συνθήκες εργασίας απ’ ό,τι εμείς και τα παιδιά μας”, λένε, “και θέλουμε να τα ενθαρρύνουμε να κάνουν κάτι γι’ αυτό”. Για τη Ζάλτσερ ο εχθρός δεν είναι οι “καλοί άνθρωποι” του Λαϊκού Κόμματος: “Εκτιμώ αφάνταστα τις προσπάθειες που έκανε το Λαϊκό Κόμμα να στήσει μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες την Αυστρία στα πόδια της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”. Πλην όμως, η συνεργασία του προέδρου του κόμματος και καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς με τους ακροδεξιούς σπρώχνει το Λαϊκό Κόμμα όλο και πιο δεξιά. Και συμπαρασύρει και τους Σοσιαλδημοκράτες σε πιο δεξιές θέσεις. Αυτή την εξέλιξη θέλουν να φρενάρουν οι «Γιαγιάδες» και το παλεύουν με συγκεντρώσεις που μαζεύουν δεκάδες χιλιάδες άτομα. Και με συνθήματα αντικυβερνητικά και υπέρ της κοινωνικής συνοχής.
Οι κινητοποιήσεις
Το μεγάλο ραντεβού το έχουν δώσει από τώρα για τις 12 Νοεμβρίου στην Πλατεία των Ηρώων στη Βιέννη, όταν η Αυστρία θα γιορτάζει τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της Δημοκρατίας της – και οι «Γιαγιάδες» τους 12 μήνες από την ίδρυση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τους. Το σύμβολό τους είναι κόκκινα πλεκτά σκουφιά και λευκά μπουτόν, ταιριαστό με τα χρώματα της αυστριακής σημαίας. Και θέλουν να θυμίσουν σε όλους ότι από αυτή την ίδια πλατεία ο Χίτλερ ανακοίνωσε το “Άνσλους” της Αυστρίας στη ναζιστική Γερμανία. Κάτι που δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί.
Πριν από το μεγάλο ραντεβού, όμως, οι δραστήριες «Γιαγιάδες» έχουν προγραμματίσει κι άλλα πολλά να κάνουν.
Κι επειδή στις 8 Σεπτεμβρίου ακολουθεί και η σύνοδος κορυφής, οι «Γιαγιάδες» θα είναι και πάλι εκεί. Αυτή τη φορά με συνθήματα ενάντια στον ρατσισμό και τη ξενοφοβία: “Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αμέτοχες τους ανθρώπους να πνίγονται στη Μεσόγειο και τους ιεροκήρυκες του μίσους να στρέφουν τους πολίτες ενάντια στους πιο αδύναμους” λένε στο κάλεσμά τους οι φοβερές «Γιαγιάδες» της Βιέννης.
Παράδειγμα προς μίμηση
Το παράδειγμά τους έχει μιμήτριες και στη Γερμανία. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, οι «Γιαγιάδες ενάντια στη Ακροδεξιά» στο Νόι Ίζενμπουργκ, μια πόλη κοντά στη Φρανκφούρτη, κατάφεραν να εκτοπίσουν με την παρουσία τους από τη λαϊκή τους αγκιτάτορες της ακροδεξιάς “Εναλλακτικής για τη Γερμανία” (AfD) που ψαρεύουν ψήφους για τις επικείμενες τοπικές εκλογές. “Δεν θα τους εκχωρήσουμε τον δημόσιο χώρο. Θα αγωνιστούμε να πείσουμε τα εγγόνια μας ότι κάτι πρέπει να κάνουν ώστε να έχουμε και στο μέλλον ειρήνη και δημοκρατία” έλεγαν.
Πηγή: avgi.gr, Deutsche Welle