της Ιωάννας Ζαρκάδα
Καθημερινά κατακλυζόμαστε από μηνύματα σχετικά με αυθεντικότητα που κατά κάποιον τρόπο μοιάζουν περισσότερο σαν μη αυθεντικά. Στο Instagram για παράδειγμα υπάρχει το #nofilter,με το οποίο τονίζεται η πραγματικότητα της εικόνα, και την ίδια στιγμή οι εταιρείες τροφίμων υπόσχονται ότι μας παρέχουν «αληθινά» συστατικά στα προϊόντα τους. Δεδομένων αυτών των ανομοιογενών μηνυμάτων, πώς μπορούμε να πούμε ότι είμαστε πραγματικά γνήσιοι ή ότι απλά μιμούμαστε μερικά από αυτά τα κενά σε περιεχόμενο μηνύματα;
Ο ψυχολόγος Abraham Maslow πίστευε ότι όλοι οι άνθρωποι επιδιώκουν συνεχώς την αυτoπραγμάτωση. Ένα άτομο που συμπεριφέρεται σύμφωνα με τρόπο που στοχεύει στην αυτοπραγμάτωση είναι και εκείνο που είναι πραγματικά αυθεντικό. «Όταν οι άνθρωποι είναι αυθεντικοί, όταν είναι ο εαυτός τους και ικανοποιούνται οι ανάγκες τους κινούνται προς την αυτοπραγμάτωση. Αυτή είναι η φυσική, φυσιολογική κατάσταση για τα ανθρώπινα όντα».
Σύμφωνα με τη θεωρία του Maslow, έχουμε διαφορετικά επίπεδα αναγκών: ψυχολογικές (ηθική, δημιουργικότητα, έλλειψη προκαταλήψεων), κοινωνικές (φιλικότητα, οικογένεια, αίσθημα ταύτισης/αγάπης για τον άνθρωπο), ανάγκη εκτίμησης (αυτοπεποίθηση, σεβασμός των άλλων). Για να είναι κανείς αυθεντικός, πρέπει να έχει κατορθώσει τα χαρακτηριστικά της αυτοπραγμάτωσης, συμπεριλαμβανομένης της ηθικής και της έλλειψης προκαταλήψεων. Πολύ έχουμε συναντήσει κάποιους που κάνουν σκληρά αστεία για άλλους ανθρώπους καθημερινά, τότε ακόμα και αν θεωρούν ότι είναι αυθεντικά κακοήθη, δεν έχουν επιτύχει την πραγματική αυτοπραγμάτωση.
Ένα πραγματικά αυθεντικό άτομο είναι ανοιχτό σε νέες εμπειρίες και παρουσιάζει ενσυναίσθηση, έλλειψη κριτικής και εχθρότητας απέναντι στους άλλους. Από την άλλη μεριά, η εμφανής επιθετικότητα ή η εχθρότητα υποδηλώνει ότι ένα άτομο δεν είναι πραγματικά ήρεμο μέσα του. Η αρνητική συμπεριφορά των ανθρώπων μεταφράζεται από τους ειδικούς ως μια στρατηγική προστασίας. Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε αυτές τις συμπεριφορές, καθώς θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να είσαι αυθεντικός σε έναν κόσμο όπου το σχολείο, η εκκλησία και ο εργασιακός χώρος προσπαθούν να διαμορφώσουν ορισμένα πρότυπα.
Ωστόσο, ακόμα και αν η προσπάθεια της αυτοπραγμάτωσης δεν είναι μια απλή διαδικασία, οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι αξίζει κανείς να προσπαθήσει να τη βρει. Η αυτοπραγμάτωση επιτρέπει το ταλέντο μας και τα αισθήματά μας να ανθίσουν και τελικά να ευδοκιμήσουν. Όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι από εμάς δεν είναι διασκεδαστικό να βιώνουμε ένα ψέμα.