Κανόνες που ενθαρρύνουν τη συνεργατική συμπεριφορά οδηγούν τους ανθρώπους να αναπτύξουν περισσότερο αλτρουιστική στάση ακόμη και σε νέα πλαίσια, δείχνει μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Yale. Σύμφωνα με τον David Rand, αυτό το φαινόμενο εξάπλωσης υποδηλώνει ότι είναι δυνατό οργανώσεις ή ακόμα και ολόκληροι πολιτισμοί να καλλιεργήσουν συνήθειες αρετής.
Χρησιμοποιώντας πειράματα εμπνευσμένα από τη θεωρία των παιγνίων, ερευνητές ανακάλυψαν ότι «οι άνθρωποι τείνουν να είναι περισσότερο συνεργατικοί, να εμπιστεύονται και να είναι αλτρουιστές . Επιπλέον και πιο σπουδαίο, είναι πρόθυμοι να τιμωρήσουν εγωιστικά στοιχεία», εφόσον αλληλεπιδρούν με κανόνες που είναι αυστηροί στο να επιβραβεύουν και να ανταμείβουν μια συμπεριφορά που προωθεί την κοινωνική αποδοχή. Όταν οι κανόνες είναι αντιστρόφως ανάλογοι και επιβραβεύεται μια εγωιστική συμπεριφορά, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να δράσουν εγωιστικά σε νέες καταστάσεις.
Ως εκ τούτου, η εκμάθηση της συνεργασίας σε ένα περιβάλλον μεταφέρεται και σε άλλα πλαίσια, καθώς είναι μια διαισθητική αντίδραση των ανθρώπων. Αφού αποκτήσουν τη συνήθεια να είναι αλτρουιστές, ή εγωιστές, οι άνθρωποι συνεχίζουν να δρουν με τον ίδιο τρόπο επειδή «αισθάνονται ότι αυτό είναι το σωστό», ακόμα και σε διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα.
Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον στην καθημερινή μας ζωή επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν την δημόσια ζωή μας. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία ενός πειράματος το καταδεικνύουν γλαφυρά. Ερευνητές χώρισαν δυο ομάδες και τους έβαλαν παίξουν ένα οικονομικό παιχνίδι, στο οποίο η συνεργασία θα επικροτούνταν και ο εγωισμός θα τιμωρούνταν από τους άλλους παίκτες. Η δεύτερη ομάδα έπαιξε ένα παιχνίδι με λιγότερη υπευθυνότητα προς τους άλλους. Στη συνέχεια, τα μέλη των δύο ομάδων είχαν την ευκαιρία να βοηθήσουν τους άλλους και να τιμωρήσουν.
Τα μέλη της ομάδας που είχαν παίξει το παιχνίδι όπου επιβραβεύονταν ο αλτρουισμός ήταν πιο πιθανό να θυσιαστούν για τους άλλους, από εκείνους που είχαν συμμετάσχει στο παιχνίδι όπου ανταμείβονταν ο εγωισμό.
Αυτά τα ευρήματα δείχνουν σε οικονομικούς παράγοντες αλλά και επιχειρήσεις ότι μπορούν να επηρεάσουν το πόσο ηθικοί είναι οι υπάλληλοί τους αλλά και οι συνεργάτες τους. Οι σωστοί κανόνες μπορούν να ενισχύουν τις κοινωνικές αντιλήψεις από «πάνω προς τα κάτω» και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας συνεργασίας. Σχεδιάζοντας οργανισμούς και επιχειρήσεις όπου η συνεργασία ανταμείβεται και γίνεται συνήθεια, οι άνθρωποι τείνουν να είναι περισσότερο ευτυχισμένοι και παραγωγικοί.
Πηγή: World Economic Forum