Μελαγχολείτε με το μαύρο, βλέπετε τη ζωή ροζ, ή πρασινίζετε από τα νεύρα; Τα χρώματα είναι στενά συνδεδεμένα με την ψυχολογία, αλλά τι είναι πραγματικά; Οι απαντήσεις ενός ψυχιάτρου.
«Το ίδιο το χρώμα εκφράζει κάτι, δεν μπορούμε χωρίς αυτό», έγραψε ο Vincent Van Gogh σε επιστολή προς τον αδερφό του Théo. Ο Michel Lejoyeux, ψυχίατρος και συγγραφέας του The Medicine of Common Sense το επιβεβαιώνει: «Τα χρώματα έχουν επίδραση στον εγκέφαλο και προφανώς στα συναισθήματά μας. Τα αισθανόμαστε ενστικτωδώς αλλά γίνεται περίπλοκο όταν επιχειρείται να αποδειχθεί επιστημονικά. Ας πούμε ότι δεν υπάρχει ιατρική συνταγή για το χρώμα ενός ρούχου ώστε να βελτιωθεί».
Εάν και η σχέση μεταξύ των χρωμάτων των ρούχων μας και της ψυχολογίας μας παραμένει δύσκολη για να αποδειχθεί επιστημονικά, ο ψυχίατρος εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δύο μελέτες καταδεικνύουν τα «νευροβιολογικά αποτελέσματα» των χρωμάτων της φύσης στη διάθεσή μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια γερμανική μελέτη έχει δείξει ότι οι ηλικιωμένοι που βλέπουν το χρώμα της θάλασσας έχουν καλύτερη διάθεση και καλύτερες νοητικές ικανότητες».
Στην πραγματικότητα, «η πιθανή επίπτωση των χρωμάτων στη διάθεσή μας προέρχεται από την επιλογή του τι θα φορέσουμε ή/και της προσδοκίας μας για το πώς θα γίνουμε αντιληπτοί από τους άλλους, επιτρέποντας στα συναισθήματά μας να λειτουργήσουν σε αυτό που νιώθουμε και σε αυτό που οι άλλοι βλέπουν σε μας», παρατηρεί ο Lejoyeux. Η προσοχή στον εαυτό μας είναι ευεργετική, η απόδειξη: «η αλεξιθυμία , η κατάσταση των άνθρωπων που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους, διατρέχουν τον τέσσερις φορές περισσότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο».
Παράλληλα, όταν επιλέγουμε ένα ρούχο, επιδιδόμαστε σε μια «άσκηση προσδοκιών», κάνουμε εικόνα τη διαδρομή προς το γραφείο με τα ρούχα που έχουμε επιλέξει. «Αυτή η παραγωγή εικόνων είναι σημαντική για τον εγκέφαλο και τα συναισθήματά μας», αναφέρει ο ψυχίατρος. Το ντύσιμο, δεν χρησιμεύει μόνο για να καλύψει το σώμα ή να ανταποκριθεί σε κοινωνικούς περιορισμούς, αλλά και για την συναισθηματική επικοινωνία μέσω των χρωμάτων» προσθέτει.
Τα χρώματα επηρεάζουν πραγματικά αυτό που απελευθερώνεται, το αποτέλεσμα που προκαλείται. «Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν τον αντίκτυπο του κόκκινου. Φορώντας το μπορεί να βελτιωθεί η αθλητική μας απόδοση αλλά και η αντίληψη των άλλων, ή ακόμα να ενισχύσει τη θηλυκότητα μιας γυναίκας. Στον κόσμο της μόδας, ορισμένα brands έχουν αντιληφθεί αυτή την έννοια των χρωμάτων. Όπως για παράδειγμα ο Christian Louboutin. Αυτό ακριβώς ήταν που του επέτρεψε να αναγνωριστεί, να διαφοροποιηθεί, η διάσημη κόκκινη σόλα στα παπούτσια του», αναφέρει ο Jean-Gabriel Causse, σχεδιαστής χρωμάτων. Συμπερασματικά, ο Causse τονίζει «να εμπιστευόμαστε την εσωτερική φωνή μας και να φοράμε χρώματα που μας κάνουν να νιώθουμε καλά».
Πηγή: Madame Figaro