Της Ερμιόνης Ευστρατιάδου
To 59o Φεστιβάλ Κινηματογράφου ήρθε και έφυγε πολύ γρήγορα. Από την 1η ως τη 11η μέρα του Νοέμβρη το TIFF59 γέμισε την πόλη της Θεσσαλονίκης με ταινίες, πάρτι και καλλιτεχνικά δρώμενα. Κάθε χρόνο, το φεστιβάλ φαίνεται να γίνεται όλο και περισσότερο εξωστρεφές και, πράγματι, η φετινή διοργάνωση ήταν πιο προσιτή από ποτέ, τόσο στο κοινό της πόλης, όσο και στους ξένους επισκέπτες! Το μόνο αρνητικό σε αυτή την ιστορία ήταν τα αμέτρητα sold out στις φεστιβαλικές προβολές. Έτσι, ενώ φέτος στο φεστιβάλ έσπασα το προσωπικό μου ρεκόρ, βλέποντας 16 ταινίες, ήταν και η πρώτη φορά που πήγα τόσες φορές στα ταμεία απλά για ενημερωθώ ότι η ταινία που έχω επιλέξει είναι πλήρης.
Όπως και να ‘χει, μικρό το κακό, για δύο λόγους. Πρώτον γιατί, λόγω των αλλεπάλληλων sold out, κατέληξα να βλέπω κάποιες ταινίες που ήταν πολύ καλές αλλά δεν είχα στη λίστα μου. Και δεύτερον γιατί πολλές από τις δημοφιλείς ταινίες της διοργάνωσης, θα μας περιμένουν στις κινηματογραφικές αίθουσες κατά τη διάρκεια της σεζόν. Εδώ έχω συγκεντρώσει τις πέντε από αυτές.
1. Petra, του Jaime Rosales
Η νέα, έκτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και σεναριογράφου της «Όμορφης Νιότης» είναι μια ιστορία βγαλμένη από την παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Η Πέτρα είναι μια ζωγράφος γύρω στα 30. Δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα της, η ταυτότητα του οποίου έμεινε επιμελώς κρυμμένη πολλά χρόνια. Όταν η μητέρα της πεθαίνει, αποφασίζει να λύσει μόνη της το μυστήριο της ίδιας της ύπαρξής της. Η έρευνα που ξεκινά την οδηγεί στον Γιάμε, έναν διάσημο καλλιτέχνη αλλά παράλληλα έναν θρασύ και αδίστακτο άνθρωπο. Με την πρόφαση της μαθητείας στο πλάι του, μπαίνει στην ζωή του. Στην κοινή τους διαδρομή, η μία αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη και ό,τι η Πέτρα θεωρεί αλήθεια να ανατρέπεται μέρα με την ημέρα. Η ταινία διανέμεται στις αίθουσες από την Danaos Films.
2. Shoplifters, του Hirokazu Koreeda
Η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ ήταν και μια από τις καλύτερες, τις πιο συγκινητικές της φετινής διοργάνωσης. Επιπλέον, είναι η ταινία που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο 71ο Φεστιβάλ Καννών. Στην ταινία Shoplifters o Koreeda, εκτός από σκηνοθέτης, είναι σεναριογράφος και μοντέρ. Το Shoplifters (κριτική για την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ) διανέμεται από την εταιρία διανομής One from the heart.
3. Roma, του Alfonso Quaron
Η πιο πρόσφατη ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη (Gravity, Τα παιδιά των Ανθρώπων) χαρακτηρίζεται ως η πιο προσωπική του. Η ταινία ακολουθεί την Cleo, μια νέα οικιακή βοηθό μιας οικογένειας που κατοικεί στη Ρόμα, μια γειτονιά μεσαίας τάξης στην Πόλη του Μεξικού. Σε αυτή την ταινία, ο Alfonso Quaron συντάσσει μια τρυφερή καλλιτεχνική επιστολή αγάπης προς τις γυναίκες που τον μεγάλωσαν. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης έχει γράψει και το σενάριο της ταινίας. Αντλεί υλικό από την παιδική του ηλικία για να δημιουργήσει ένα ζωντανό και συναισθηματικό πορτρέτο της εσωτερικής διαμάχης και της κοινωνικής ιεραρχίας κατά τη διάρκεια της πολιτικής αναταραχής στο Μεξικό της δεκαετίας του 1970. Η ταινία θα είναι διαθέσιμη τον Δεκέμβριο στο Netflix και σε επιλεγμένους κινηματογράφους, από την Seven Films.
4. Guilty, του Gustav Moller.
Η ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου Gustav Moller, γυρισμένη αποκλειστικά στους χώρους ενός κέντρου της Άμεσης Δράσης, ήταν σίγουρα μια από τις εκπλήξεις της φετινής διοργάνωσης. Ο Άσγκερ Χολμ, αστυνομικός, τηλεφωνητής στα επείγοντα περιστατικά της Άμεσης Δράσης, απαντάει το ένα μετά το άλλο τηλεφωνήματα ρουτίνας και κλήσεις σε βοήθεια σε μια βάρδια που μοιάζει τυπική. Μέχρι που η κλήση μιας γυναίκας που πιθανά έχει απαχθεί θα δώσει στη βραδιά μια αναπάντεχη τροπή αποκαλύπτοντας ένα έγκλημα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που νόμιζε αρχικά. Μαζί θα φέρει στην επιφάνεια τα δικά του τραύματα. Το The Guilty αποτελεί και την Επίσημη Πρόταση της Δανίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Στην Θεσσαλονίκη κέρδισε το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον Jakob Cedergren. Αναμένεται στις ελληνικές αίθουσες γύρω στα τέλη Δεκέμβρη, από την One from the heart.
5. Sofia, Της Meryem Benm’Barek
To Sofia αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Μαροκινής δημιουργού Meryem Benm’Barek. Η Σοφία, είναι μια 20χρονη κοπέλα, η οποία μένει με τους γονείς της στην Καζαμπλάνκα. Πάσχοντας από επίμονη άρνηση εγκυμοσύνης, φτάνει σε σημείο να παραβεί τον νόμο, γεννώντας ένα παιδί εκτός γάμου. Στις 24 ώρες που της δίνει το νοσοκομείο για να προσκομίσει τα χαρτιά της αναγνώρισης, η Σοφία και η Λίνα (η ξαδέλφη της, που ζει στην προστατευμένη και πιο «δυτική» πραγματικότητα της τοπικής μπουρζουαζίας), πασχίζουν ν’ αντισταθούν στις ανάλγητες δομές της πατριαρχικής κοινωνίας. Η ταινία, η οποία ασκεί κριτική σε έναν από τους πιο σκληρούς νόμους του Μαρόκο, έκανε πρεμιέρα στο τμήμα Un Certain Regard του Φεστιβάλ Καννών και κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου. Η ελληνική πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε στο TIFF59, όπου απέσπασε το Βραβείο Fipresci της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Αναμένεται να προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες την Άνοιξη, από την One from the heart.