«Πάντα φανταζόμουν ότι ο Παράδεισος θα είναι ένα είδος βιβλιοθήκης» είχε πει ο αγαπημένος Χόρχε Λουίς Μπόρχες, παρομοιάζοντας τις βιβλιοθήκες με πύλες στο χρόνο, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να πας παντού. Κι αυτό είναι αλήθεια γιατί οι σύγχρονες βιβλιοθήκες μοιάζουν με καράβια, που μπορούν να σε ταξιδέψουν σε άπειρους προορισμούς.
Η σημασία της βιβλιοθήκης, φυσικά όχι μόνο ως χώρου αποθήκευσης ή έστω και χρήσης βιβλίων αλλά ως πνευματικού ιδρύματος, είναι μεγάλη. Μία βιβλιοθήκη κατέχει ή, πιο σωστά, πρέπει να κατέχει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια καλλιέργειας της παιδείας ενός λαού.
Στο παλιό παραδοσιακό περιβάλλον μιας βιβλιοθήκης ο επισκέπτης διάβαζε ή αναζητούσε τις πληροφορίες που ήθελε μέσα από τα βιβλία. Σήμερα, οι βιβλιοθήκες είναι ζωντανά κύτταρα που έρχονται πιο κοντά στους πολίτες και διοχετεύουν όχι μόνο γνώσεις, αλλά και συναισθήματα. Προχωρούν ακόμη πιο πέρα, χτίζουν δεσμούς με τις κοινωνίες που υπηρετούν και συνεχίζουν με υπομονή και επιμονή να διαμορφώνουν φιλαναγνωστικές κουλτούρες.
Οι βιβλιοθήκες, στέκουν αγέρωχες πύλες στο χρόνο.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας, ιδρύθηκε το 1988, και λειτουργεί σήμερα στο ανακαινισμένο κτίριο του παλιού Δημαρχείου της πόλης. Μπαίνοντας μέσα, έχεις την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε ένα κτίριο εποχής, δομημένο όμως για να εξυπηρετεί το σήμερα.
Το πανέμορφο κτίριο κλασικής αρχιτεκτονικής της Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας, συνδέεται με τον υπαίθριο χώρο του παλιού πάρκου κι αποτελεί κομβικό σημείο αναφοράς για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης. Η βιβλιοθήκη το κτίριο που συμβολίζει τα ιδεώδη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, έχει λάβει τη θέση του στη συνείδηση μιας γενιάς νέων ανθρώπων, που το αγαπούν και το επισκέπτονται πολύ συχνά.
Η Βιβλιοθήκη καθημερινά έχει μια θεματική αποστολή, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να φέρουν εις πέρας με τη βοήθεια της βιβλιογραφίας και των δημιουργικών εργαστηρίων. Η αποστολή μπορεί να είναι κοινή, όμως οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιο ξεχωριστό μέσο εξερεύνησης για να πετύχουν τον στόχο τους. «Ένα κομμάτι κόκκινης κλωστής, ένα φτερό, κάτι μπλε, μια χάρτινη σακούλα, αποτελούν διαφορετικές αποστολές που ολοκληρώνονται με πολλά υλικά, χρώματα και δημιουργικότητα.
Είναι ένα τυπικό κρύο και βροχερό πρωινό. Οι χρωματιστές ομπρέλες που στεγνώνουν μέσα στις πολύχρωμες μεταλλικές ομπρελοθήκες, θυμίζουν εγκατάσταση σύγχρονου καλλιτέχνη. Έναν όροφο πιο πάνω, παιδικές φωνές αντηχούν στο χώρο.
Ένας από τους κεντρικούς πυρήνες της βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας, είναι οι δραστηριότητες για την προώθηση της βιβλιοφιλίας και φιλαναγνωσίας, διοργανώνοντας πληθώρα διαδραστικών βιβλιοπαρουσιάσεων με άξονα τα παιδιά. Τα προγράμματα αυτά είναι βιωματικά και καθοδηγούμενα από παιδαγωγούς και συγγραφείς καταξιωμένους στο χώρο της εκπαίδευσης και του παιδικού βιβλίου.
Τα παιδιά μεταμορφώνονται σε αστροναύτες, ξωτικά, περιηγητές που ταξιδεύουν μέσα σε κόσμους μαγικούς. Μαθαίνουν να σκέφτονται, να συνεργάζονται, να γελούν, να ονειρεύονται, να ξορκίζουν το κακό.
Μέσα από τις δράσεις της Βιβλιοθήκης, γίνεται προσπάθεια να νιώσουν τα παιδιά ελεύθερα και δημιουργικά. Να εκφράσουν τις επιθυμίες τους με τελικό στόχο να αγαπήσουν τα βιβλία.
Μέσα στην βιβλιοθήκη, που αποτελεί τον ιδανικό χώρο για έρευνα και παρατήρηση, τα παιδιά καταγράφουν δεδομένα τόσο από τον κόσμο του παρελθόντος, όσο και από τον σύγχρονο κόσμο, ενώ μαθαίνουν να αξιολογούν τις αφηγήσεις και να τις μετατρέπουν σε εικόνες.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πτολεμαΐδας, δημιουργεί τα βιωματικά εργαστήρια εντός και εκτός των τειχών της, σε μια προσπάθεια να συνδέσει τη νέα πραγματικότητα του ψηφιακού κόσμου με τις τέχνες και προσκαλεί το κοινό της σε μα διαδρομή επιδιώκοντας την έκπληξη, το μη αναμενόμενο και την συναισθηματική πρόκληση. Διεκδικεί τη συγκίνηση, με στόχο να κάνει τη ζωή πιο ωραία, ή έστω πιο ενδιαφέρουσα. Για να αλλάξει ο κόσμος, να εξελιχθεί, για να σκεφτεί, και να σκεφτεί αλλιώς. Ως πρόσωπα κι όχι ως πληθυσμιακές μονάδες. Τόσο απλά, τόσο δύσκολα. Δεν θα αλλάξει τον κόσμο. Αλλά ο στόχος αξίζει να είναι ακριβώς αυτός. Θέλει να υπάρχει δράση και αντίδραση. Να συνδεθούν άνθρωποι και ιδέες. Πάνω από όλα θέλει να ενώσει την πόλη και να την κάνει να νιώσει.
Βασικός της πυλώνας εδώ και τρία χρόνια στέκει το ετήσιο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που προσκαλεί κάθε χρόνο το παιδικό αναγνωστικό κοινό της πόλης σ’ έναν νέο δημιουργικό λογοτεχνικό περίπατο στο βιβλιογραφικό έργο ενός καταξιωμένου συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από βιωματικά εργαστήρια που αναπτύσσουν ευφάνταστους τρόπους προσέγγισης της λογοτεχνίας. Το παιδί βρίσκεται πάντα στο κέντρο με απόλυτη γνώση της ανάγκης του για παιχνίδι και δημιουργία. Εκεί στο ασφαλές περιβάλλον της βιβλιοθήκης όλοι οι ήρωες μαζί μπορούν να αφουγκραστούν το παρελθόν, να διερευνήσουν το παρόν και να οραματιστούν το μέλλον.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πτολεμαΐδας δημιουργεί κι επενδύει στα βιωματικά εργαστήρια εντός και εκτός των τειχών της, σε μια προσπάθεια να συνδέσει τη νέα πραγματικότητα του ψηφιακού κόσμου με τις τέχνες και προσκαλεί το κοινό της σε μια νέα διαδρομή επιδιώκοντας την έκπληξη, το μη αναμενόμενο και την συναισθηματική πρόκληση. Διεκδικεί τη συγκίνηση, με στόχο να κάνει τη ζωή πιο ωραία, ή έστω πιο ενδιαφέρουσα. Για να αλλάξει ο κόσμος, να εξελιχθεί, για να σκεφτεί, να βιώσει αλλιώς. Ως πρόσωπο κι όχι ως πληθυσμιακή μονάδα. Τόσο απλά, τόσο δύσκολα. Το ξέρει ότι δεν θα αλλάξει τον κόσμο αλλά εμμένει να διαφυλά αυτό τον στόχο ακριβώς. Θέλει να υπάρχει δράση και αντίδραση. Να συνδεθούν άνθρωποι και ιδέες. Πάνω από όλα θέλει να ενώσει την πόλη και να την κάνει να νιώσει.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας είναι μία βιβλιοθήκη που αγαπά το παραμύθι, μια βιβλιοθήκη σαν παραμύθι!
• Στην Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας απονεμήθηκε το 1ο Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας για παιδιά και νέους από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ. Ο κύκλος προγράμματος είχε τον τίτλο «Φιλαναγνωστικές Χειραψίες».