Τις προάλλες βγήκα για καφέ με την κολλητή μου και κάπου εκεί ανάμεσα στο κουτσομπολιό, τα ζώδια και τους άντρες καταλήξαμε ότι το να κάνεις ένα κέικ δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται και ότι το κέικ δεν το έχουν σε εκτίμηση εδώ στην ξενιτιά!
Εδώ με ξέρουν σαν την τρελή κυρία που πάντα έχει ένα τάπερ με κέικ στην τσάντα! Έτσι χτίζεται η διεθνή καριέρα… Στην Ελλάδα όπου γάμος και χαρά όπου κηδείες και μνημόσυνα, φτιάχνουμε ένα κέικ!
Πεινάς; Κέικ
Πίνεις καφέ; Κέικ
Πας ή έρχονται επίσκεψη; Κέικ!
Γιορτάζεις; Κέικ
Χώρισες; Κέικ
Πας βόλτα-εκδρομή-ταξίδι; Κέικ
Αρρώστησες-Ανάρρωσες ; Κέικ
Τελείωσε το κέικ; Φτιάχνεις άλλο!
Αντίπαλος των κλασσικών κέικ είναι αυτά τα μοντέρνα με περίεργα αλεύρια, μπαχαρικά, ζάχαρες, ρίζες, περίεργες τεχνικές και λοιπές γκουρμεδιές. Κάθε τους μπουκιά αντί για ευχαρίστηση σου προκαλεί κατάθλιψη και τύψεις! Κατάθλιψη γιατί αναρωτιέσαι τι στο καλό τρως και τύψεις γιατί πρόδωσες το κλασσικό αγαπημένο κέικ που πάντα ήταν δίπλα σου.
Αυτά τα μοντέρνα κέικ τα συναγωνίζομαι εδώ στην ξενιτιά. Που τα φέρνουν οι ψηλές, άχαρες, ξανθές Τσέχες που έχουν βαλθεί να μας φάνε τους όποιους μελαχρινούς μουσάτους απέμειναν!
Μέριασε μαρή με το vegan-raw-gluten free cake σου και άσε να περάσει το τουμπανιασμένο-αφράτο-τα πάντα όλα-γευστικό κέικ μου!
Όχι δεν σας δίνω τη συνταγή για να ρίξετε έναν μελαχρινό μουσάτο (βοηθάει πάντως!) ή για να εκνευρίσετε καμιά αντίζηλο (εδώ κι αν βοηθάει!). Κρατήστε τη συνταγή για όταν έρθει εκείνη η στιγμή που θα θελήσετε να τα παρατήσετε όλα ή θελήσετε να εκτονωθείτε κάπου. Όταν έρθει εκείνη η στιγμή, θα καταλάβετε ότι πρέπει να ψήσετε έναν κέικ και να το φάτε!
Υλικά:
- 4 μεσαία αυγά
- 1 κούπα ζάχαρη (250γρ)
- 1 κούπα γάλα (220μλ)
- 1 κούπα σπορέλαιο (220μλ)
- 1 φακελάκι baking powder
- 3-4 κούπες αλεύρι (400γρ)
- 1 βανιλίνη ή ξύσμα
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε τα αυγά με ζάχαρη να αφρατέψουν
- Προσθέτουμε τη βανιλίνη, το γάλα και το λάδι, ανακατεύοντας
- Τέλος ρίχνουμε το μπέικιν και σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας. Το μείγμα δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτό ούτε νερουλό.
- Ρίχνουμε το μείγμα σε μια φόρμα του κέικ ελαφρώς λαδωμένη και ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180. Πριν το βγάλουμε ελέγχουμε με το μαχαίρι αν ψήθηκε. Αν το μαχαίρι βγει καθαρό είναι οκ. Αν όχι, αφήνουμε λίγο ακόμα.
- Αφήνουμε να σταθεί για 3-4 λεπτά και ξεφορμάρουμε
*Για κέικ μαρμπέ, κρατάμε λίγο μείγμα και προσθέτουμε κακάο. Το ρίχνουμε πάνω απ το άσπρο μίγμα και με ένα μαχαίρι κάνουμε σχέδια.
*Για κέικ σοκολάτας, προσθέτουμε 3-4 κουταλιές κακάο και αφαιρούμε αλεύρι. Η προσθέτουμε πραλίνα ή λιωμένη σοκολάτα.
*Αντί γάλα μπορούμε να βάλουμε γιαούρτι (1 κεσεδάκι) ή χυμό
*Προσθέστε σταγόνες σοκολάτας ή σταφίδες ή ξηρούς καρπούς, ανακατέψτε τους με το αλεύρι ώστε να μην κάτσουν στον πάτο της φόρμας με το ψήσιμο
*Για να γλασάρουμε το κέικ ζεσταίνουμε ίσα μέρη γάλα εβαπορέ και σοκολάτας. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το ρίχνουμε στο κέικ. Για μια δόση κέικ 180-200γρ
ΥΓ1: το έχετε και εσείς παράπονο αν πάτε δώρο έναν κέικ και δεν σας το κεράσουν;
ΥΓ2: το κέικ είναι το αλκοόλ των χοντρών, και συγκεκριμένα το σοκολατένιο ή σιροπιαστό.
ΥΓ3: είτε είναι απλό, είτε με σοκολάτα, είτε μιξ, είτε πορτοκαλένιο, είτε με επικάλυψη ή χωρίς, είτε με κομμάτια σοκολάτας, είτε με ξηρούς καρπούς , είτε σιροπιαστό, είτε με κρέμες κλπ. ΠΑΝΤΑ θα είναι ΚΕΙΚ. Όπως οι άνθρωποι….