Στις 12 Απριλίου 1961, ο Ρώσος κοσμοναύτης Yuri Gagarin έγινε ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη με το διαστημόπλοιο Vostok 1, ξεκινώντας έτσι το ταξίδι προς την εξερεύνηση του διαστήματος, τόσο για τον εαυτό του, όσο και για την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Η διεθνής ημέρα πτήσης του ανθρώπου (μια από τις δεκάδες παγκόσμιες ημέρες του Απριλίου) καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Απρίλιο του 2011, με σκοπό να τιμήσει τα επιτεύγματα του ανθρώπου και την πορεία του στο άγνωστο του διαστήματος.
Προσωπικά, πέρασα μια περίοδο που δεν άφηνα ντοκιμαντέρ και ταινίες που είχαν σχέση με το διάστημα. Μόλις είχα δει το The Farthest (θα μάθεις περισσότερα γι’αυτό παρακάτω), στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και έψαχνα τρόπους να μάθω περισσότερα. Όταν έμαθα ότι υπήρχε αυτή η παγκόσμια ημέρα, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας τα αγαπημένα μου. Ακολουθούν, λοιπόν, 5 ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών που με συγκλόνισαν. Ελπίζω να πάθετε κι εσείς το ίδιο, βλέποντάς τα!
1. The Farthest
Δεν θα μπορούσα να μη βάλω πρώτο το ντοκιμαντέρ που με ώθησε να δω και τα υπόλοιπα. Άλλωστε πιστεύω ότι είναι το εντυπωσιακότερο της λίστας. Η συγκεκριμένη ιρλανδική παραγωγή του 2017, ακολουθεί το ταξίδι των διαστημόπλοιων Voyager I και ΙΙ, τα οποία από το 1977 διασχίζουν το ηλιακό μας σύστημα, στέλνοντας οπτικό υλικό και επιστημονικές πληροφορίες πίσω στη Γη. Όλη η ιστορία του ανθρώπινου γένους και του πλανήτη μας, βρίσκεται κάπου εκεί έξω, ψάχνοντας κάπου να το διηγηθεί. Αν υπάρχει αυτό το κάπου κανείς δε το ξέρει, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι το ταξίδι του Voyager θα συνεχιστεί για εκατομμύρια χρόνια! Άνθρωποι που στήριξαν το παράτολμο εγχείρημα από την πρώτη του μέρα, βρέθηκαν μπροστά στην κάμερα για να μοιραστούν την εμπειρία και τις ιστορίες τους μέσα από πηγαίο χιούμορ επιμορφωτικές λεπτομέρειες. Βρείτε το και δείτε το, με ευχαριστείτε αργότερα!
2. Mars Generation
Άλλο ένα ντοκιμαντέρ του 2017, αμερικανικής παραγωγής, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστές φιλόδοξους έφηβους αστροναύτες που δηλώνουν ότι το ταξίδι τους (και μας) στον πλανήτη Άρη είναι πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουμε! “Θέση μας είναι ανάμεσα στα αστέρια!”: το Mars Generation είναι μια ταινία για όλη την οικογένεια, ειδικά αν υπάρχει κάποιος επίδοξος αστροναύτης μέσα σε αυτή. Θα τη βρείτε στο Netflix.
3. Mercury 13
Ποια είναι η θέση των γυναικών στον ανδροκρατούμενο κόσμο της NASA; Το ντοκιμαντέρ Mercury 13 αναζητά τις γυναίκες επιστήμονες που είχαν όνειρο να δουλεύουν με τα αστέρια και, το 1961 είχαν ξεκινήσει την προετοιμασία για τη συμμετοχή τους σε πτήση προς το διάστημα. Οι φιλοδοξίες τους διαλύθηκαν όταν αποφασίστηκε πως μόνο άντρες μπορούν να γίνουν αστροναύτες. Η απόφαση αυτή ήταν η αφορμή να ξεσπάσουν διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την Αμερική. 58 χρόνια μετά, το ντοκιμαντέρ, παραγωγής Netflix, έρχεται να ρίξει φως στις ιστορίες των γυναικών αυτών.
4. Apollo 11
Apollo 11 και η ιστορική αποστολή στη Σελήνη. Με πλάνα που δεν είχαν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, το ντοκιμαντέρ εξιστορεί το ιστορικό της πτήσης που προσεδάφισε τους 2 πρώτους ανθρώπους στον δορυφόρο μας, Neil Armstrong και Buzz Oldrin. Οι δημιουργοί της ταινίας απέκτησαν πρόσβαση σε ντοκουμέντα διάρκειας 11.000 λεπτών τα οποία επεξεργάστηκαν με αποτέλεσμα να φαίνεται σαν να είχαν γυριστεί χθές. Το Apollo 11 είναι μια καταγραφή ολόκληρης της διαδικασίας, από την προετοιμασία των αστροναυτών, μέχρι την εκτόξευση, την προσελήνωση, τα πλάνα από τη Σελήνη και – spoiler alert – την επιστροφή στη Γη!
5. Last Man on the moon
Όλοι ξέρουν τον Armstrong ως τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι, αλλά ποιος ήταν ο τελευταίος; Στις 3 Ιουνίου 1966, ο Αμερικανός αστροναύτης Eugene Cernan έγινε ο 27ος άνθρωπος που είδε τη Γη από μακριά. Τον Δεκέμβριο του 1972 έγινε και ο 12ος άνθρωπος που βάδισε στη Σελήνη. Στην πραγματικότητα έχει αισθανθεί τρεις φορές τη λευκή θερμότητα της επανεισόδου στη γήινη ατμόσφαιρα. «Η προσγείωση είναι σαν να βυθίζεσαι σε μια φωτιά ή σε ένα κομήτη ή σε ένα ανερχόμενο αστέρι» δηλώνει. Είναι ο άνθρωπος που μαζί με τα άλλα μέλη του πληρώματος του Apollo 10 ταξίδευσε γρηγορότερα από οποιονδήποτε άλλο ανθρώπινο ον στην ιστορία, ξεπερνώντας τα 24.5 μίλια/ώρα. Εγώ την είδα στο Netflix και προτείνω να το κάνετε κι εσείς!