Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1- Foals
Τέσσερα χρόνια μετά και… “Everything not saved will be lost-Part 1”. Οι Foals μετά από την επιτυχημένη κυκλοφορία τους “What Went Down” επέστρεψαν με τον πρώτο κομμάτι ενός διπλού album εμπνευσμένο από τον κυνισμό και το αναπόφευκτο της σύγχρονης εποχής. Πατώντας πάνω στις χαρακτηριστικές κιθάρες και τα ρυθμικά drums τους οι Foals δημιούργησαν ένα δίσκο ενώ δεν απομακρύνεται από τα μονοπάτια τους, φέρνει κάτι νέο και φρέσκο στον ήχο και την εικόνα τους. Το album ανοίγει με μαλακά synths που συνοδεύουν τη φωνή του Yannis Philippakis, ενώ στη συνέχεια οι ήχοι εναλλάσσονται σε ένα παιχνίδι δύο άκρων. Από το γεμάτο χάρη “Sunday” στο δυναμικό “White Oninions”, τα τραγούδια του album εξελίσσονται και μεταβάλλονται. Στο “In Degrees” ακούγεται ο δυναμισμός και του “My Number” και στο “Moonlight” η γαλήνια λάμψη του “Blue Blood”. Οι Foals κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα, εμπνέονται από το ηχητικό παρελθόν τους και δημιουργούν κάτι νέο και ξεχωριστό.
Beaming Light – Freedom Candlemaker
Ο Λευτέρης Μουμτζής ή αλλιώς Freedom Candlemaker στο νέο του άλμπουμ προσκαλεί όλα τα αστρικά σώματα να χορέψουν κάτω από έναν αβυσσαλέο ουρανό γεμάτο φως. Το “Beaming Light” είναι μια εσωτερική αναζήτηση, ένα ταξίδι, μια εξερεύνηση, μια μετάβαση. Μια μετάβαση σε μια νέα εποχή, σε νέους φωτεινούς ήχους μακριά από τη μελαγχολία και το σκοτάδι.Ο Freedom Candlemaker πειραματίζεται και εξερευνά νέα ηχητικά μονοπάτια για να ανακαλύψει τελικά την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στα συνθεσάιζερ, στις κιθάρες και την διορατική ή/και νοσταλγική τραγουδοποιία του. Στο ‘Beaming Light’, ο Λευτέρης Μουμτζής αναζητά την αρμονική σύνδεση του παρελθόντος με το μέλλον, την πνευματικότητα, την ενσυναίσθηση και την επίτευξη εσωτερικής γαλήνης μέσω της συνεχούς αλλαγής και επανεφεύρεσης. Φέρνει χρώματα στους ήχους, ελεύθερες εικόνες στο μυαλό το φως στο σκοτάδι.
Wasteland, Baby! – Hozier
Η δεύτερη κυκλοφορία, αυτό το album που ακολουθεί ένα πολύ καλό ντεμπούτο είναι πάντοτε ένα «ζήτημα». Ο Hozier όμως, μας απέδειξε πως η πρώτη γνωριμία μας μαζί του δεν ήταν τυχαία. Επιστρέφοντας στο μουσικό προσκήνιο πέντε χρόνια μετά με το “Wasteland, Baby” μας παρουσιάζει μια υπέροχη συλλογή τραγουδιών που μας κάνουν να χαμογελάμε και να χορεύουμε. 14 τραγούδια, πολλά διαφορετικά στυλ και προσεγγίσεις, φρέσκες ενορχηστρώσεις, ενώ η ήρεμη φωνή του Hozier είναι πιο γοητευτική από ποτέ, προσδίδοντας ένα διαφορετικό συναισθηματικό βάρος στα κομμάτια. Στο “Almost (Sweet Music)” η βαρύτητα της φωνής του δίνει μια ζεστασιά στην παιχνιδιάρικη ενέργεια του τραγουδιού, ενώ στο “Movement” η φωνή του εντείνει την αισθησιακή ένταση του πιάνου. Η δυαδικότητα των συναισθημάτων, αυτό το παιχνίδι μεταξύ φωνής και ήχου αποτελεί το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του “Wasteland, Baby”. Στην ολότητά του το album διαθέτει μια πληθώρα συναισθημάτων που κυμαίνονται από ήσυχες στιγμές προσωπικής αναζήτησης σε «χορευτικές» αναλαμπές. Ακόμα και αν τεχνικά το album δεν διαθέτει κάτι πρωτότυπο, αποτελεί για τον κάθε ακροατή μια απολαυστική εμπειρία γεμάτη συναίσθημα.
When I Get Home – Solange
Η ξαφνική κυκλοφορία του τέταρτου full length album της Solange με τίτλο “When I Get Home” μας αποδεικνύει πως η μίξη διαφορετικών ειδών και επιρροών είναι η μεγαλύτερη έμπνευση για την ίδια. Πρόκειται για ένα album που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια προσωπική επιστολή στον αγαπημένο τόπο της, το Huston. Τα 19 κομμάτια του δίσκου περιλαμβάνουν samples από γνωστούς καλλιτέχνες του Huston και εναρμονίζουν jazz, drum and bass και rap επιρροές. Η φράση “Do nothing without intention” που ακούγεται στο ιντερλούδιο του album μοιάζει να περιγράφει τη συνολική φιλοσοφία του, καθώς η Solange περίτεχνα ενώνει σε ένα μωσαϊκό ήχων και συνθέσεων τη συμβολή των συνεργατών της (Tyler, The Creator, Cassie). Τραγούδια με έντονους ρυθμούς που ηχούν δυνατά, εμπνευσμένοι στίχοι και προσεγμένη παραγωγή, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν μια από τις πιο δυνατές κυκλοφορίες της. Η αγάπη της Solange για την πόλη της είναι παρούσα στο εξαιρετικό “Almeda” . Από εκεί μεταφερόμαστε στα riffs του “My Skin My Logo”, βυθιζόμαστε στο υπνωτικό “Stay Flo” και απολαμβάνουμε την αρμονική εναλλαγή και τη μίξη στοιχείων και ειδών που αποτελούν ένα πραγματικό φόρο τιμής στο Huston αλλά και ένα ταξίδι εσωτερικής ανακάλυψης.