Στην συγκομιδή της κάνναβης
Περισσότερες από 30 χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα καλλιεργούν σήμερα βιομηχανική κάνναβη ως γεωργικό προϊόν το οποίο πωλείται στην παγκόσμια αγορά. Στην χώρα μας δειλά δειλά ξεκίνησαν την καλλιέργεια του παρεξηγημένου φυτού τα τελευταία χρόνια, νέοι αγρότες, που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στον πρωτογενή τομέα, επιλέγοντας την βιομηχανική κάνναβη ως την προσοδοφόρα λύση και με περισσότερες προοπτικές.
Το 2018 περισσότερες από 6 χώρες όπως και η Ελλάδα, δημιούργησαν νομοθετικό πλαίσιο για την νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, ανοίγοντας νέους δρόμους στον πρωτογενή τομέα με τις προοπτικές να φαίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, ενώ μέχρι το 2028 η πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών κρατών θα έχει νομοθετικό πλαίσιο για την φαρμακευτική κάνναβη.
Η Ελλάδα άλλωστε τον προηγούμενο αιώνα παρήγαγε, επεξεργαζόταν και εξήγαγε πολλούς τόνους κλωστικής κάνναβης μέχρι την οριστική απαγόρευση το 1957.
Άλλωστε η κλωστική ή βιομηχανική κάνναβη έχει καταγεγραμμένη ιστορία μεγαλύτερη των 9.000 χρόνων αφού την χρησιμοποιούσαν από την αρχαιότητα, οι Αιγύπτιοι, οι Κινέζοι και Έλληνες, σαν σκοινί, ύφασμα, χαρτί και τρόφιμο.
Ως γεωργικό προϊόν η βιομηχανική κάνναβη καλλιεργείται για την παραγωγή ενός ευρύτατου φάσματος προϊόντων, που αγγίζουν περίπου τις 25.000 στην παγκόσμια αγορά. Μεταξύ άλλων είναι τα τρόφιμα και τα ποτά, τα καλλυντικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας, συμπληρώματα διατροφής, καθώς επίσης υφάσματα, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, νήματα, χαρτί, κατασκευαστικά μονωτικά υλικά και πολλά άλλα μεταποιημένα προϊόντα.
Η Ελένη και ο Γιώργος πρωτοπορούν
Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας την βιομηχανική κάνναβη επέλεξαν να καλλιεργήσουν δυο νέοι άνθρωποι στα Σέρβια Κοζάνης, ο Γιώργος Σίτης και η Ελένη Ασλανίδου, αποκτώντας την πρώτη νόμιμη άδεια στην περιοχή, τολμώντας, την καινοτόμο καλλιέργεια στον τόπο τους.
Οι δυο νέοι αποφάσισαν το επιχειρηματικό βήμα μετά από την παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων ενώ ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις της καλλιέργειας του «παρεξηγημένου φυτού», που έχει προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες μπορούν να φέρουν σημαντικό εισόδημα στους καλλιεργητές, όπως υποστηρίζουν.
Ο Γιώργος και η Ελένη επέλεξαν να μείνουν στον τόπο τους θέλουν να δημιουργήσουν μια ομάδα καλλιεργητών βιομηχανικής κάνναβης για να φτάσουν στα 100 στρέμματα για αρχή, έχοντας όραμα να ισχυροποιήσουν την παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης στον τόπο τους.
Στο ξεκίνημα τους βρήκαν ανοιχτές πόρτες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την βοήθεια που τους παρείχαν για την καλλιέργεια του φυτού αλλά και τις απαιτήσεις που έχει όπως διαπίστωσαν και οι ίδιοι στον δεύτερο χρόνο πλέον της καλλιέργειας. Με την συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις της καλλιέργειας επιλέγουν τους σπόρους που θα καθορίσουν το τελικό προϊόν στοχεύοντας στην αγροδιατροφή και στην χρήση καλλυντικών.
Η απόδοση ποικίλλει ανάλογα με την σπορά η οποία θα δώσει από 50 έως 200 κιλά ανά στρέμμα για τον ανθό και από 100 έως 300 κιλά ξηρής δρόγης που θα χρησιμοποιηθεί ως έλαιο ή ως ρόφημα τσαγιού.
Οι νέοι καλλιεργητές δηλώνουν αισιόδοξοι για την παραγωγή τους παροτρύνοντας παράλληλα και άλλους αγρότες να ακολουθήσουν τα βήματα τους έχοντας στόχο να νομιμοποιηθεί στο μυαλό του κόσμου το παρεξηγημένο φυτό και να γίνουν γνωστά τα ευεργετικά του οφέλη αλλά και το εύρος χρήσεως του.
Η Ελένη και ο Γιώργος προχωρούν δυναμικά μεγαλώνοντας τις εκτάσεις και τον αριθμό ων στρεμμάτων, βελτιώνοντας τις συνθήκες των καλλιεργειών τους με απώτερο στόχο την κορυφαία ποιότητα, ώστε να βγουν και να ανταγωνιστούν στα ίσια τις ευρωπαϊκές αγορές.
Στα άμεσα σχέδια τους είναι και η επιστημονική έρευνα που σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ και την ΔΕΗ πραγματοποιώντας ένα ακόμα όνειρό τους, που είναι η κατασκευή ενός πρότυπου για τα δεδομένα της Ελλάδας, μεταποιητηρίου και θερμοκηπίου υδροπονίας.
Από την παραγωγή περνούν και στην μεταποίηση για να προωθήσουν στην αγορά τα προϊόντα που θα συσκευάσουν και που θα είναι, το λάδι, το αλεύρι τα καλλυντικά καθώς και διάφορα άλλα προϊόντα με πρώτη ύλη την βιομηχανική κάνναβη.
Τις ημέρες της συγκομιδής για την βιομηχανική κάνναβη θα γίνει η απόσταξη του λαδιού από το φυτό, το λεγόμενο CBD, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα ιατρικών εφαρμογών, στην παραγωγή καλλυντικών, στα συμπληρώματα διατροφής και αλλού. Ο σπόρος του φυτού, αφού αποξηρανθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αλευριού, πρωτεΐνης για συμπληρώματα διατροφής και, γενικότερα, στη μαγειρική. Από το στέλεχος του φυτού μπορεί να παραχθεί κλωστή υψηλής ποιότητας, ανθεκτικό σκοινί, βαφές, οικοδομικά υλικά ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βιοκαύσιμο, τύπου pellet.
Τίποτα δεν πάει χαμένο από το φυτό που θα χρειαστεί από 90 έως 150 ημέρες από την σπορά έως και την συγκομιδή ανάλογα με την ποικιλία και τον σκοπό της καλλιέργειας. Το φυτό αναπτύσσεται με μια μέση ανάπτυξη τα 50 εκ. το μήνα και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3-5 μέτρα ύψος. Πριν τη συγκομιδή ο καλλιεργητής θα πρέπει να συνεργαστεί με τις αρχές για την διεξαγωγή ελέγχων και συλλογή δειγμάτων στο χωράφι. Η καλλιέργεια δεν είναι απαιτητική, με τα μηνύματα να είναι ιδιαίτερα θετικά για τους αγρότες που στρέφονται σε σύγχρονες καλλιέργειες από τις συμβατικές και που μέχρι σήμερα πρωταγωνιστούσαν στην περιοχή.
.