Κείμενο: Ραφαέλα Kαραδήσογλου
ΟΧΙ δεν είχαμε cleanetaing. Γιατί;
Γιατί δεν χρειαζόταν, γιατί όλα ήταν αγνά και χωρίς ορμόνες, γιατί ο πλανήτης μας δεν υπέφερε και γιατί η υπερκατανάλωση δεν υφίσταντο. Γιατί η γη ήταν “καθαρή” συνάμα και τα φρούτα και τα λαχανικά και τα σιτηρά και το χορταράκι που έτρωγε το προβατάκι που μεγάλωνε στην ώρα του και όχι στον μισό χρόνο σαν τα κοτόπουλα που έγιναν ξαφνικά σούπερ ήρωες…! Να λοιπόν τώρα γιατι το trend της εποχής είναι το #cleaneating, το αληθινό φαγητό, δηλαδή τροφές χωρίς επεξεργασία και μεταλλάξεις. Η τάση αυτή του καθαρού φαγητού έχει ως βάση την επιλογή της αγνής πρώτης ύλης και την μαγειρική στο σπίτι. Η προετοιμασία των γευμάτων στο σπίτι μας επιτρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς τρώμε και πόσο μας βοηθά στην καθημερινότητα ως προς την ενέργεια, τις (κρυφές) θερμίδες και τις μελλοντικές διατροφικές μας συνήθειες. Καθαρή ζωή δεν σημαίνει ζωή χωρίς υδατάνθρακες και λιπαρά τα οποία είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη δίαιτα, ωστόσο υπερασπίζεται την σωστή πηγή λιπαρών και υδατανθράκων χωρίς συνδυασμούς…που τα σκοτώνουν. Επειδή όμως δεν υπάρχει άφθονος χρόνος για να φτιάχνουμε μόνοι μας ψωμί, τυρί, γιαούρτι, δεν μπορούμε να εκτρέφουμε τα δικά μας πουλερικά και να καλλιεργούμε λαχανικά η επιλογή είναι μια, να ψάξουμε καταστήματα που με απόλυτη εμπιστοσύνη θα προμηθευόμαστε τα υλικά μας. Τελικά η στροφή στην ποιότητα είναι αυτό που όχι μόνο κράτησε ζωντανές επιχειρήσεις που έμειναν ανεπηρέαστες στη φτήνια της εποχής αλλά τις εξέλιξε και τις εμπλούτισε με πελάτες. Μεγάλη μας τιμή να ζούμε σε επαρχιακή περιοχή και να επιλέγουμε τι βάζουμε στο πιάτο μας γνωρίζοντας τι μας προσφέρει κάθε επιχείρηση. Προτιμήστε τυροκομικά προϊόντα από την οικογένεια Φκιαρά, το τυροκομείο της οποίας βρίσκεται στο Βελβεντό Κοζάνης και χρησιμοποιεί γάλα μόνο από τοπικές φάρμες της περιοχής καθώς επίσης και το κρεοπωλείο Ζερβανταρίδη που όλα τα κρέατα είναι από παραγωγούς του τόπου μας και σφάζονται σε βιομηχανικό σφαγείο.
#thinkbeforeyoubuy
Λάιον