37 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει στις 27 Νοεμβρίου το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, έχοντας δεχθεί και υποστηρίξει μέχρι σήμερα στις μονάδες του 15.466 άτομα -7.271 ανθρώπους με πρόβλημα χρήσης και εξάρτησης και 8.195 μέλη οικογενειών.
Τα 37α γενέθλια του προγράμματος συμπίπτουν με το δεύτερο κύμα διασποράς του SARS-COV-2 και το νέο καθολικό lockdown στη χώρα, φέρνοντας στο προσκήνιο τη σύνθετη σχέση ανάμεσα στην πανδημία και το φαινόμενο της χρήσης και της εξάρτησης.
Η αβεβαιότητα, το άγχος και ο φόβος που πυροδοτεί η παρατεινόμενη πανδημία, σε συνδυασμό με την οικονομική ανασφάλεια, επηρεάζουν την ψυχική υγεία των Ελλήνων και αναμένεται να επιδεινώσουν μακροπρόθεσμα τα προβλήματα που συνδέονται με τη χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών και άλλων μορφών εθισμού, όπως τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο.
Την ίδια στιγμή τα προγράμματα απεξάρτησης καλούνται να κερδίζουν καθημερινά το στοίχημα της προστασίας της υγείας των μελών τους, των εργαζομένων τους και γενικότερα της δημόσιας υγείας, χωρίς να μειώνουν την παροχή κατάλληλων υπηρεσιών προς όσους τις έχουν ανάγκη.
Το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ με σημαντικές τροποποιήσεις στην καθημερινή του λειτουργία, διατήρηση της πρόσωπο με πρόσωπο επαφής και εκτεταμένη χρήση ψηφιακών μέσων, όπου αυτό είναι πρόσφορο, συνεχίζει να εξασφαλίζει τη θεραπευτική φροντίδα για τα μέλη του και να διατηρεί ανοικτή την πρόσβαση σε βοήθεια για νέους εξυπηρετούμενους.
Η ΙΘΑΚΗ συνεχίζει να δείχνει το δρόμο σε όλους όσοι θέλουν να ζήσουν χωρίς εξάρτηση από ψυχοτρόπες ουσίες
Το προφίλ όσων ζητούν βοήθεια
Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Έρευνας του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ για το 2019, 9 στους 10 από τους ενήλικες που απευθύνονται στο πρόγραμμα είναι άνδρες με μέση ηλικία τα 37 έτη. Το 57% δηλώνει ως κύρια ουσία για την οποία ζητά θεραπεία την ηρωίνη, το 19% την κάνναβη, το 12% τις διεγερτικές ουσίες, το 2% τις υπνωτικές/κατασταλτικές ουσίες και το 5% τη βουπρενορφίνη. O πληθυσμός αυτός εκτός από το πρόβλημα της εξάρτησης, και συνήθως ως απόρροια αυτής, έχει και άλλα σημαντικά προβλήματα και δυσκολίες: Το 54% είναι άνεργοι/ες, το 82% έχει συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά, το 64% έχει καταδικαστεί τουλάχιστον μία φορά, το 28% έχει φυλακιστεί και το 45% έχει δικαστικές εκκρεμότητες. Επίσης, το 41% αναφέρει κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας και το 32% αναφέρει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα με κυριότερο την κατάθλιψη. Το 41% διαμένει με τη γονεϊκή του οικογένεια, το 27% μόνος/η, το 25% με σημαντικούς άλλους, ενώ το 7% είναι άστεγοι/ες.
Σε ό,τι αφορά τους εφήβους και νεαρούς ενήλικες που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ, η μέση ηλικία τους είναι τα 18 έτη, και οι 9 στους 10 είναι αγόρια. Έχουν ξεκινήσει τη χρήση στα 15 χρόνια, στη συντριπτική τους πλειονότητα με κάνναβη (91%). Αυτή είναι και η ουσία για την οποία ζητούν οι περισσότεροι από αυτούς (81%) υποστήριξη από το πρόγραμμα. Σχεδόν οι μισοί (47%) έχουν στο ενεργητικό τους μία σύλληψη, ωστόσο μόνο το 3% έχει καταδικαστεί στο παρελθόν. Για τους εφήβους και νεαρούς ενηλίκους σημαντικές πηγές παραπομπής σε θεραπεία είναι η οικογένεια (50%), η δικαστική υπηρεσία/αστυνομία (10%) και οι ιατρικές/κοινωνικές υπηρεσίες (8%).
Για περισσότερες πληροφορίες( Βασίλης Καλαμπαλίκης, Υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ , 2310797662 , 6972234070 ,info@kethea-ithaki.gr